Zomervakantiebarbelen

Zomervakantiebarbelen

Deel 3: Materiaal

Door Sijmen Majoor

De quivertip van mij hengel begint te bewegen, eerst een paar tikjes en daarna wordt hij kromgetrokken. Ik zet de haak en de hengel kromt zich meteen tot in het handvat en de slip krijst het uit als er lijn van de spoel worden getrokken.

Ik probeer de vis onder controle te krijgen, de  perfect afgestelde slip vangt de harde klappen op. Meter voor meter win ik lijn terug, langzaam maar zeker komt de vis vlak onder de kant. Ik probeer haar naar het landingsnet te krijgen, maar met een krachtige, laatste poging schiet ze weer de diepte in.

Gelukkig wordt dit laatste verzet gebroken door de soepele actie van de hengel die als een  veer werkt en deze klappen opvangt. Ze geeft zich nu gewonnen en ik kan haar scheppen. Ik ontdoe haar van de haak en laat haar in het landingsnet haar krachten terug krijgen, voordat ik haar weer vrijlaat.

Een barbeel is een zeer sterke, explosieve vis die vraagt om specialistisch materiaal. Helaas zijn de standaard barbeelhengels 12ft ( 3.66m ) en bestaan uit 2 delen. Deze hengels zijn niet gemakkelijk mee te nemen op vakantie. Althans, in mijn auto is geen plaats meer voor een foudraal van 2 meter lengte tussen alle vakantiespullen.

Hengels
Wat ik nodig had waren reishengels die geschikt zijn voor het vissen op barbeel. Dit was een hele zoektocht. Op diverse Engelse websites waren geweldige hengels te vinden, maar in Nederland was het erg zoeken. Gelukkig heb ik 2 hengels kunnen vinden die aan mijn eisen voldoen.


De Rovex/Masterline John Wilson signature avon/quiver travel rod.


Specificaties: 11ft (3.30m), de transportlengte is 83cm, 5-delig, 1,25lb testcurve, met vaste(avon) en quiver top. Geschikt voor lijnen van 3 t/m 8lb. Wordt geleverd in een mooie stevige koker. De hengel heeft een mooie parabolische actie.

De hengel heeft een mooie groene lak en nette ogen. Helaas geen volkurken handvat, maar in het gebruik is de bovenkant van het handvat erg prettig. Deze hengel is geschikt voor kleinere rivieren. Ik gebruik de mijne met een kleine vrijloopmolen met 20/00 7lb nylon lijn. De hengel is zeer allround door de keuze tussen vaste top en de push-in quiver-topjes.

De vaste top gebruik ik voor upstream ledgering. Dat houdt in dat ik tegen de stroming in vis en zie je dat de spanning van je top valt bij een aanbeet. Dit heet een drop back bite. De lijn valt dus slap. Ook gebruik ik deze top als ik met de hengel in mijn hand vis. De aanbeten komen veel duidelijker over met deze top. Ook is deze top zeer geschikt voor het vissen met de dobber.

De quiver-top gebruik ik voor het feederen en voor het vissen vanuit de steun. Ook als de vissen zeer voorzichtig bijten en je dus met dunne lijnen en kleine haakjes vist, heb je met deze top een groot voordeel. Dit is touwens ook een tophengel voor aangelegde visvijvers zoals je ze vaak vindt op campings. Hier zwemmen vaak kleine karpertjes in die een superleuke sport geven op deze hengel. De prijs/kwaliteitsverhouding is super!


De fox Bob james barbel specialist travel rod. Specificaties: 12ft (3.66 ),transportlengte is 87cm, 5-delig, 1,5 lb testcurve, met vaste (avon) en quiver-top. Geschikt voor lijnen van 6 t/m 10 lb. Wordt geleverd in een mooie stevige koker. De hengel heeft een fantastische parabolische actie.
De hengel is verkrijgbaar bij Joy of fishing. www.joyoffishing.nl

Door de matte, olijfgroene lak, goede ogen en volkurken handgreep zie je meteen dat je met een chique hengel te maken hebt. Met de bekende kwaliteit van Fox. Ik gebruik de hengel voor grotere rivieren en voor grotere vissen. Ook gebruik ik de hengel voor het vissen nabij obstakels.

Ik gebruik de mijne met een klein model baitrunner of centrepin met 30/00 nylon 10lb nylon lijn. Ook deze hengel is zeer allround en het gebruik is hetzelfde als bij de Rovex. De hengel is zo goed gebouwd dat de actie echt hetzelfde is als bij een 2-delige hengel. Hier is de prijs ook naar. De hengel is ook zeer goed bruikbaar om op (kleinere) karper en zeelt te vissen.

Lijnen
Ik gebruik voor mijn riviervisserij altijd nylon lijnen omdat deze beter bestand zijn tegen doorschuren. Ik kies niet voor een high tech-lijn, maar voor een betrouwbare, schuurbestendige lijn. Hier is zeer veel keuze in. Erg veel fabrikanten maken goede lijnen, maar gebruik altijd een lijn waar je veel vertrouwen in hebt. De lijnen die ik hieronder noem hebben voor mij al veel grote vissen op het droge gekregen en hebben dus mijn vertrouwen.

Suffix Specialist in de 7lb-uitvoering
Een zeer soepele lijn, in een mooie lichtbruine kleur. Zeer schuurbestendig. Eerlijke diameter/trekkracht 20/00, 7lb, goedkoop.

Maxima Chameleon in de 10lb-uitvoering
Een zeer taaie lijn, zeer schuurbestendig en toch soepel, goedkoop, 30/00 in de 10lb.

Molens
Elke kleine baitrunner met een erg goede slip voldoet goed. De baitrunner is gemakkelijk om snel wat lijn te kunnen geven. Ik vis zelf vaak vanuit de hand en gebruik ik de baitrunner-functie niet tijdens het vissen. Wel vind ik het erg gemakkelijk als je even wat lijn moet geven en de hengel inpakt na het vissen. Ook als je even niet goed op de hengel kunt letten bijvoorbeeld bij een sanitaire stop.

Ik vind zelf de Shimano Dl 2500 zeer geschikt. Deze is licht, heeft een zeer goede slip en heeft weinig chromen onderdelen. Dit is iets wat vis af kan schrikken. Maar ook andere merken maken goede molens. Ook gebruik ik soms een centrepin. Dit doe ik puur omdat ik het leuk vind om een barbeel te drillen met een centrepin.

De pin heeft geen slip en het remmen van de lijn gebeurt dan ook door met je vinger kracht te zetten op de spoel. Dit is een unieke ervaring! Inwerpen met een pin is lastig en vraagt veel oefening. Centrepins zijn erg prijzig, maar gaan een leven lang mee. Diverse Engelse merken produceren centrepins, maar ook Okuma maakt prima pins.

Haken en ander klein materiaal
Gebruik altijd en sterke haak met een naar binnen gerichte haakpunt. Gebruik je een haak met een rechte punt, dan wordt deze snel bot door het contact met de keien en grind op de rivierbodem. Erg veel fabrikanten maken goede haken. Gebruik altijd een haak waar je vertrouwen in hebt.

Wat klein materiaal betreft zorg ik altijd dat ik niets opvallends gebruik. Dit valt erg op in het kraakheldere water. Welke onderdelen je nodig hebt lees je volgende week.

Aas
In Zuid-Frankrijk is het zomers vaak erg warm. Maden, casters en wormen zijn hierdoor niet gemakkelijk te bewaren. Dat is jammer,want dit zijn superaasjes voor alle soorten witvis. Als je een erg gemakkelijke partner hebt kun je ze eventueel bewaren in je (camping)koelkast. Bij mij is dit niet het geval, dus ik moest opzoek naar andere aassoorten. Mijn criteria zijn de beschikbaarheid en prijs.

In heel Frankrijk/België en Duitsland verkopen supermarkten/campingwinkels en dorpswinkels maïs. Het is niet duur en eindelijk altijd en overal verkrijgbaar. Deze gouden korrels zijn een topaas om mee te vissen en te voeren. Maïs is een allround soort aas. Je kunt er vrijwel alle soorten witvis mee vangen en vissen hoeven niet te wennen aan dit aas. Je kunt maïs statisch vissen op de bodem, of met de stroming mee laten drijven onder een dobber. Kortom een ‘must-have’ voor de vakantie visser.


Must-have

Ook zeer bekend is brood, in Frankrijk natuurlijk het stokbrood. Door het grote aanbod van aas gebruiken veel mensen geen brood meer, maar het is nog steeds een topaas voor alle soorten witvis. Barbelen zijn er gek op en ook grote kopvoorn pakt graag een stukje brood. Je kunt met brood alle kanten op. Met de vlok, een deegje en de korst. Kortom, mogelijkheden genoeg. Ook brood is natuurlijk goedkoop en overal verkrijgbaar.

Naaktslakken vinden veel mensen vieze beestjes, maar het is het topaas voor grote kopvoorns! Ik vis naaktslakken aan een grote haak maat 4/6. Ik gebruik geen lood, maar gebruik het gewicht van de slak als werpgewicht.

Ik laat de naaktslak meevoeren met de stroming en als deze de bodem heeft bereikt til je hem op om hem een stukje verder mee te laten voeren. Zo zoek je snel een groot stuk water af. Dit noem je freelinen. Naaktslakken zijn vooral ‘s ochtends goed te vinden in het vochtige gras en kunnen een paar uurtjes worden bewaard in een bakje met vochtig gras.

Als je een beetje handig bent kun je een sprinkhaan vangen en die aan een grote haak maat 6/8 aanbieden onder een dobber. Dit is een supergoed aas voor forel en kopvoorn. Vooral goed in de schemer als de vissen insecten van het oppervlak afpakken of ‘s middags op de schaduwplekken onder overhangende bomen.

Boilies en pellets kunnen erg goed werken op rivieren waar vaker met dit aas wordt gevist. In de Lot worden de karpervissers soms gek van de kopvoorns, die zich keer op keer aan de boilies vergrijpen. Op rivieren waar maar weinig met deze aassoorten wordt gevist heb ik er geen goede resultaten mee gehad. Ook zijn deze aassoorten in Frankrijk erg prijzig, maar wel bij elke grote supermarkt en hengelsportwinkels verkrijgbaar.

In de herfst en winter of als het water troebel is door veel neerslag, is Luncheonmeat een topaas voor zowel de kopvoorns als de barbeel. Deze wordt aan een grote haak maat 4/6 aangeboden met een bodemloodmontage of gefreelined. In laag water-omstandigheden waar het water zeer helder is, reageren de vissen zeer schuw op dit aas. In het donker wordt luncheonmeat juist wel weer goed genomen.

Mijn geheime aas is de larven die leven onder de keien in een stroomversnelling. Tijdens een van mijn vakanties vertelde een man over deze beestjes. Hij vertelde me dat ik binnen 30 seconden een aanbeet kon verwachten. Ik was in het begin vrij sceptisch, maar probeerde het toch. En inderdaad binnen 30 seconden een aanbeet. Een kleine barbeel had zich vergrepen aan de larven. Dit is ook meteen het nadeel van het aas, ook kleinere vis is hier helemaal gek op.

Gekiemde hennep is bij iedere barbeelvisser bekend en als voer gebruikt onweerstaanbaar voor barbeel. De barbelen blijven net zolang azen tot ze alle zaadjes gevonden hebben, hierdoor kan je ze dus erg lang op de stek houden. Helaas is hennepzaad erg lastig te gebruiken als haakaas.

Ik heb vissers wel eens hennepzaden aan een kleine hair zien plakken met secondelijm. Ik vind dit persoonlijk te veel gedoe en houd het dus bij voeren van hennep en een andere aassoort als haakaas. Tegenwoordig kun je in hengelsportzaken perfect gekiemde hennepzaden kopen, die in blik/zak of pot worden verkocht.

Tot zover het materiaal. Volgende week gaan we verder met tactiek en montages.

Tot volgende week!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Teleurstelling
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -