Zicht op Zeebaars:
Kunstaas , kunstaas en nog eens kunstaas!
Ik heb werkelijk geen idee of de persoon die ooit het eerste plastic kunstaasje heeft ontwikkeld en op de markt heeft gebracht nog in leven is! Ik heb trouwens ook geen idee hoe dat eerste kunstaasje er überhaupt uit zag. Vast staat echter wel dat hij met zijn uitvinding heel wat kunstaasvissers een plezier heeft gedaan, ware het niet dat het voor veel vissers zo langzamerhand een uit de hand gelopen hobby is geworden.
Dozen vol vernuftige stukjes plastic kunstaas verdwijnen keer op keer weer in mijn vistas die als maar zwaarder en zwaarder wordt. Ik verklaar mezelf soms voor gek als ik door een polder loop te struinen met die grote (vaak overbodige) kunstaasverzameling om mijn nek.
Een nieuwe topper van Keitech…
Het is soms moeilijk te beseffen dat dit slechts een deel van mijn verzameling is. Het overgrote deel van mijn “verzamelingswoede” ligt gewoon thuis, netjes gesorteerd in Plano-dozen. Soms bekijk ik ze jaren niet en dan ineens zijn ze -door wat voor reden dan ook- ineens weer hot!
....die de snoekbaars toch tot bijten verleiden.
Ik kan me goed herinneren dat toen ik zo’n 20 jaar geleden startte met de snoekbaarsvisserij, ik vrijwel uitsluitend viste met Killer Shads van Mister Twister. Toen de geruchten zich de ronde deden dat deze (althans voor mij destijds) unieke kunstaassoort uit de handel zou worden genomen, kocht ik in diverse hengelsportzaken vele honderden van deze superaasjes. Stel je voor dat ik zonder zou komen te zitten! Nou geloof me, er liggen er nog ruim 1000 netjes verpakt op zolder. Eens in de zoveel tijd kom ik het spul tegen als ik mijn kunstaasvoorraad taxeer!
Zoveel nieuw kustaas .
Tegenwoordig zie je echt door de bomen het bos niet meer als het over plastic kunstaas gaat. Ik geloof dat er iedere week wel weer een nieuw modelletje wordt “geboren”. Waar de ontwikkelaars de creativiteit vandaan halen is mij een compleet raadsel! Het grappige is wel dat er voor iedere kunstaassoort uiteraard wel weer een “slachtoffer” te vinden is.
Dozen vol en toch niet de goede ertussen: wie hekent dat niet?!
Soms hoor je de mooiste verhalen aan de waterkant. Er zijn zelfs shads die al goed vangen voordat ze uit de verpakking zijn gehaald! Dozen worden vergeleken en de vele kunstaassoorten worden getaxeerd op hun vangkwaliteiten. Shads die bij de één niet deugen, liggen bij de ander in een speciaal “vangdoosje”.
Shads met grote staarten die veel rumoer maken.
Een bekende kunstaasvisser vertelde me jaren geleden eens dat je je kunstaas moet koesteren, sterker nog: als je alleen aan de waterkant stond kon je er gewoon mee praten, dat hielp volgens deze kunstaas visser in hart en nieren. Neen, uiteraard zal ik geen namen noemen, maar geloof me dat dit echt geen fabeltje is,maar een waar gebeurd verhaal!
Alle kleurencombinatie’s die er te bedenken zijn.
Steeds neem ik me voor om mijn verzamelwoede te temperen; gewoon beurzen of internetsites bezoeken zonder nieuw kunstaas aan te schaffen. Alleen de voorraad “vangers” aanvullen als dat nodig blijkt te zijn, verder geen uitspattingen meer. Mooi voorbeeld van de plastic-kunstaasgekte was Profi Blinker uit Duitsland. Die mensen hadden shadjes ontwikkeld van 2 tot 20 cm. in ik weet niet hoeveel kleurencombinaties.
Good old culprit.
Daarbij toonden ze op beurzen op een scherm hun vangstresultaten die ze boekten met hun zelf ontwikkelde kunstaas. Echt ongelooflijk wat een creativiteit deze mannen aan de dag legden. Je begrijpt dat we deze shads koste wat kost moesten hebben. Naar de prijs werd niet gekeken, het waren supervangers, dus mochten ze niet in mijn doos ontbreken.
De nieuwe hula bait…
Nou, ook deze dozen blijvende laatste jaren angstvallig dicht, want de vangkracht van dit spul is beduidend afgenomen, sterker nog: gereduceerd tot nul! Je vraagt je dan af waar dit door komt. Ik geloof zondermeer niet in dressuur, zeker niet op de grotere wateren en rivieren, maar wat de reden dan wel is? Ik heb er geen verklaring voor.
...is een weer een blijvertje van Spro.
Veel soorten kunstaas worden uitgebracht in de meest waanzinnige kleurencombinaties. Het leuke is dat er voor ieder moment van de dag wel een kleur bestaat, maar die dan alleen weer vangt als het water of helder, of juist donker is!
Maar toegegeven: snoekbaars is vaak een moeilijk te verleiden vissoort. De ene dag mag je je kunstaas nauwelijks bewegen, terwijl je je kunstaasje de andere dag juist weer zo luidruchtig mogelijk over de bodem moet laten “stampen”!
Dressuur op groot water geloof ik niet in.
Kortom, er is nog zat werk aan de winkel als je alles goed onder de bekende knie wil krijgen. En laten we eerlijk zijn, dat maakt deze sport toch juist zo aantrekkelijk?!
Stekelze,
Joop.