Zicht op Zeebaars Special: ‘Dodelijk’ kunstaas voor zeebaars! (4, slot)

Zicht op Zeebaars Special:

‘Dodelijk’ kunstaas voor zeebaars! (4, slot)

Door Joop Folkers

Materiaal
Vissen met een te lange hengel tijdens de oppervlaktevisserij levert zondermeer problemen op. Een hengel met een lengte van 2.70 mtr. is ideaal voor de plugvisserij. Je kunt namelijk makkelijk met je top naar beneden vissen zonder dat je de top van je hengel door het oppervlaktewater slaat waardoor de loop van je plug wordt belemmerd.

Kies voor een hengel met een werpgewicht dat varieert tussen de 50 en 100 gram. Oké, ik geef toe het is een relatief zware hengel, maar je hebt gewoon een hengel met een stevige body nodig om zo’n krachtige zeebaars uit te kunnen drillen.

Tijdens de kantvisserij met shads en jigkoppen maak ik gebruik van een 3.30 mtr. lange hengel met hetzelfde werpgewicht. De ideale lengte om te vis tijdens de dril enigszins te kunnen “sturen”. Kies voor een niet al te zware molen met een perfecte slipafstelling. Zelf zweer ik bij de 5000-serie (Shimano Twinpower/Biomaster).



Gebruik uitsluitend dyneema-lijnen en voorzie deze van een 1,5 mtr. lange nylon voorslag (50 tot 60/00 mm.). Tijdens de plugvisserij (2.70 mtr. hengel) gebruik ik vrijwel altijd een voorslag van circa 80 cm.

Omdat je veelal grote afstanden moet overbruggen kan de dikte van je hoofdlijn een grote rol spelen. Zelf gebruiken we een lijndikte van maximaal 15/00 mm. met een trekkracht van zo’n 10 tot 12 kilo. Om nog even terug te komen op de relatief korte voorslag: maak je deze te lang, dan zoeft de voorslagknoop tijdens iedere worp door je topoog waardoor extra snel, onnodige slijtage en dus ook lijnbreuk kan ontstaan.
   
Ook ‘s nachts!
Het klinkt misschien allemaal een beetje tegenstrijdig maar ondanks het feit dat zeebaars van nature een echte zichtjager is, worden ze ook in het donker goed gevangen. Sterker nog, vriend zeebaars heeft zich ontpopt tot een echte nachtjager!


Ook ’s nachts hongerig!

Het komt regelmatig voor dat de vangsten overdag bedroevend zijn terwijl er dan tijdens de avonduren en ’s nachts juist weer goed wordt gevangen! En wie denkt dat felgekleurde shads en twisters tijdens de nachtvisserij juist favoriet zijn, heeft het lelijk mis! Neen, alleen donkere tinten als paars en zwart zijn de aangewezen kleuren voor deze nachtelijke sessies!


Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, maar donkere kleuren werken in het donker het beste.

Dat zeebaars een mysterieuze vis is weten we al, maar dat de vangsten in het donker zich uitsluitend beperken tot de kantvisserij is wel heel bizar! We hebben herhaaldelijk in het donker rond vergelegen wrakken gevist met alle soorten kunstaas maar nóóit één zeebaars weten te vangen, terwijl het tijdens het dagen weer helemaal losging!


Donker in het donker.

De enige theorie die ik op dit fenomeen los kan laten is dat de scholen zeebaars zich in rivieren en zeearmen een groot deel van de dag op dieper water ophouden om tijdens de invallende duisternis de ondieptes op te zoeken om te jagen!

Stekel ze,
Joop Folkers.

ANDEREN LAZEN OOK