Zicht op Zeebaars Special: ‘Dodelijk’ kunstaas voor zeebaars! (3)

Zicht op Zeebaars Special:

‘Dodelijk’ kunstaas voor zeebaars! (3)

Door Joop Folkers

Steenbolk
Zoals ik net al even aanhaalde trekken zo rond half september de eerste (kleinere) steenbolken de kanalen en rivieren op. Steenbolk is één van de beste natuurlijke aassoorten voor (grove) zeebaars. Ze zijn eenvoudig te vangen aan een zeepiertje.

Direct na de vangst wordt de aasvis al dan niet levend middels een circa 1 meter lange wapperlijn (8/0 haak) rond de bodem aangeboden. De aanbeten zijn werkelijk spectaculair! De zeebaars valt de bolk aan, zuigt deze in één keer naar binnen om er vervolgens vol gas vandoor te gaan.

 

De enorme kracht die op dat moment op de hengel komt te staan vraagt om een stevige, sterke hengelsteun. Ander belangrijk punt is dat je de slip van je molen zo afstelt dat de zeebaars direct lijn kan nemen tijdens de run! Beste advies: blijf altijd in de buurt van je hengel want ik heb al heel wat hengels in het water zien verdwijnen!!

“Walk-the Subwalk-dog”!
Je zal begrijpen dat ook in deze periode een grove plug het aangewezen kunstaas is. Op het moment dat de meeuwen opgejaagde wijtingen en steenbolken van de oppervlakte plukken is het tijd om zo snel mogelijk te reageren! Werp de relatief zware Subwalk zo ver mogelijk richting horizon en vis hem op de “walk-the-dog”- manier binnen.


Schitterende manier van vissen!

De aanbeten zijn snoeihard en lijken wel van een andere planeet. Zeebaars opent de aanval vrijwel altijd op het moment je plug na het binnen tikken een luttele seconde stil valt. Het gaat over het algemeen om zware vissen die er direct na de aanbeet als een raket vandoor gaan!

Zorg dan ook dat de slip van je molen perfect staat afgesteld, want zeebaars kent geen medelijden! Zelf stel ik de slip zo af dat ik hem makkelijk met mijn hand door de “break” kan trekken. Kies voor een ronde dyneema-lijn (16/00 mm) en voorzie deze van een relatief korte monofiele voorslag (of fluorocarbon 60/00 mm.) van hooguit 130 cm.



De Subwalk is een zware plug, waarvan ik er zeker in het begin een aantal heb verspeeld omdat ik verkeerde, te zwakke wartels gebruikte! Advies: gebruik zware crosslock-wartels, want de druk die tijdens het ‘binnentikken’ van de plug op de wartel komt te staan is veel groter dan je denkt!
   
Oppervlaktepluggen
Voor mij is dit wel de meest spectaculaire manier van zeebaarsvissen. De zichtbare achtervolging van zo’n supersportvis geeft op zich al een kick. Om het allemaal nog spannender te maken zijn er van die dagen dat ze al kolkend met hun stekels boven water achter je plug aan jagen, zonder dat je ze kunt verleiden om tot de aanval over te gaan!


Poppers zijn herrieschoppers van het eerste uur.

Dit kan verschillende redenen hebben. De kleur van de plug, de grootte van de plug of juist de snelheid waarmee je de plug binnen vist. Het is dan ook belangrijk dat je hier zo snel mogelijk op inspeelt en alle opties openhoudt, want zeebaars jaagt in de regel maar een relatief korte periode rond de oppervlakte om zich daarna weer terug te trekken in dieper water.


De X-Rap Walk (broertje van) is vooral attractief op het moment dat er grove vis aanwezig is.

De praktijk heeft geleerd dat de snelheid waarmee je de plug binnen vist vaak het verschil kan maken tussen het wel of niet aanvallen! Overschakelen op een korte versnelling of juist een bepaalde vertraging kan dodelijk zijn!


Soms scoort werkelijk ieder stuk oppervlaktekunstaas!

Er zijn vele soorten oppervlaktepluggen. Echte killers zijn de Super Spook, de Sammy (Lucky Craft) en X-Rap Walk (Rapala). Pluggen die gewoon vrijwel het gehele seizoen goed scoren!

Tip: Soms ver, soms dichtbij!
Zeebaars is en blijft onvoorspelbaar en dat is maar goed ook. Zo vang je ze echt ver uit de kant, terwijl ze het andere moment de plug tot dicht onder de kant blijven volgen om vervolgens vlak voor je voeten toe te slaan! Kortom, er valt geen peil op te trekken. Je begrijpt dat het dan ook raadzaam is om de plug tot dicht onder de kant door te vissen. Ook hier is de juiste slipafstelling weer van groot belang!


Oppervlaktevissen is kicken!

Diepduikende pluggen
Zoals iedere roofvis, heeft ook vriend zeebaars zo zijn nukken, en geloof me, er zijn dan ook zat van die dagen dat ze niet of nauwelijks te verleiden zijn. Maar ook dan geldt het advies: geef niet op en blijf regelmatig andere soorten kunstaas proberen.

Zo herinner ik me nog een dag dat we vele uren tevergeefs hadden staan smijten met alle kunstaassoorten die je maar kunt bedenken. Ondanks het feit dat het volgens mijn Lowrance dieptemeter barstte van de vis, bleven aanbeten vreemd genoeg uit! Mijn laatste optie was een diepduikende X-Rap van Rapala. Hoe merkwaardig het ook klinkt, maar mijn eerste worp leverde al direct een aanbeet op.

Bingo, en al snel bleek dat onze gestekelde vrienden uitsluitend geïnteresseerd waren in onze diepduikende pluggen! In mijn optiek kon dit gewoon niet en dus schakelde ik lekker eigenwijs weer over op een ondieplopende plug in dezelfde kleur. Maar geloof me of niet, terwijl mijn maat gewoon door bleef vangen werd mijn plug niet eens bekeken!

Je moet het echt hebben meegemaakt om dit te geloven, maar het bewijs was snel geleverd, want op het moment dat ik mijn diepduikende “vangertje” weer over de hotspot viste was het direct weer raak!! Hoe bedoel je ‘het juiste kunstaas op het juiste moment’?!

Binnenkort deel 4

ANDEREN LAZEN OOK