Zicht op Zeebaars-special: 30 Jaar zeehengelsport, en nog steeds jong!

Zicht op Zeebaars-special:

30 Jaar zeehengelsport, en nog steeds jong!

Door Joop Folkers

Voor mijn verhuizing, nu al weer ruim twee jaar terug, had ik alle hengelsportmagazines -onder het motto dat zoek ik later wel weer uit- effe snel in aantal dozen gegooid. Mijn God, wat had ik een spijt toen ik deze heftig zware dozen twee trappen hoger op mijn nieuwe zolder moest zien te krijgen.


De jaarlijks terugkerende botengids was een gewild nummer!

Eerlijk gezegd heb ik nooit geweten dat ‘oud’ papier zo zwaar kon zijn! Maar goed, nu twee jaar later ben ik na langdurig beraad met mezelf overeengekomen om de boel eens een update te geven. Gewoon zonder pardon ruimte maken! Eerlijk gezegd dacht ik dat ik dit bekende varkentje wel even zou wassen, maar al snel betrapte ik mezelf op die vervelende bewaardrift! Het werd, zo bleek al snel, een behoorlijke strijd om die complete serie Zeehengelsports van januari 1982 tot de laatste uitgave van 2011 door te worstelen om ze daarna in een kartonnen ‘opruimdoos’ te schuiven.


Veel informatie over het machtige zeebaarzen, ook vanaf de kant!

Zeehengelsport staat al bijna 30 jaar borg voor de meest uiteenlopende zeevisinformatie van over de hele wereld, van minigrondel tot supermarlijnen. Ondanks de slechte papierkwaliteit van de eerste jaargangen, was ik toch al snel weer in de ban van de destijds al boeiende en interessante, maar helaas (te) korte artikelen. Opvallend zijn de sterk verbeterde technieken, mogelijk gemaakt door beter en geavanceerder hengelmateriaal. Topmerken zeemolens als Mitchell en Daiwa brachten bijna jaarlijks nieuwe modellen op de markt. De eens zo populaire RU-record en de (als eerst gelagerde) serie BAM-molens moesten al snel het onderspit delven tegen de nu nog steeds veel gebruikte en oerdegelijke Mitchell 498.


Spraakmakende reportages!

Oudere lezers herinneren zich vast en zeker de maandelijkse, uitgebreide advertenties van Ad van Belkum en het Belgische Janssen (hengel)Sport. De tegenwoordig veel geprezen ‘Vangstbarometer’ is een nakomeling van het ‘Vangkompas’, een vanaf het eerste nummer al gewaardeerde rubriek waarin zeevissers de destijds beperkte stekinformatie konden halen. Tja, niet meer te vergelijken met de hedentendaagse digitale mogelijkheden! Denemarkenkenner Peter lobs zorgde maandelijks voor de visrecepten. Onder de noemer ‘panvisser’ liet hij de lezers zien hoe je (plat)vis moest fileren (ja ja, ook destijds al!!) en bereiden.


Sinds de start van Zeehengelsport is er veel aandacht besteed aan de zeebaarsvisserij.

Het Zeehengelsportverhaal begon voor mij omstreeks juni 1981. Ik werd toen benaderd door Jan Lokhoff met de mededeling dat ze nog een aantal auteurs zochten voor het nieuw te starten zilte magazine. Ik schreef destijds regelmatig artikelen voor Peter Zaagsma, hoofdredacteur van uitgeverij Vipmedia, die onder andere BEET op de markt bracht. Volgens Peter waren alle gespecialiseerde bladen een kort leven beschoren. “Een kansloos verhaal,” noemde hij Zeehengelsport. Neen, volgens hem waren sportvissers alleen geïnteresseerd in een gecombineerd magazine waarin vele aspecten van de totale sportvisserij zouden worden behandeld.

Nu bijna 30 jaar later kunnen we concluderen dat er wel degelijk een grote markt voor gespecialiseerde visbladen bestaat. Magazines als de Roofvis, Karperwereld, Witvis Totaal en natuurlijk Zeehengelsport hebben bewezen de race tegen gecombineerde magazines makkelijk aan te kunnen.


Tussen het eerste nummer van januari 1982 en het laatste nummer van november 2011 zit nu bijna 30 jaar aan uitgebreide, zoute informatie!

Maar even terug naar de eerste vergadering in Amersfoort waarbij duidelijk werd wat er op dat moment van de auteurs verwacht werd. Er werden spijkers met koppen geslagen en in januari 1982 zag de eerste Zeehengelsport het licht! Vol trots toonde ik het eerste nummer aan vrienden en kennissen. Maar liefst 24 pagina’s zeevissen boordevol info over onze zoute hobby. Naast enkele lichtblauwe lay-outs, was het een ‘ordinaire’ zwart-wit uitgave, maar hij sloeg in als een bom. Tja, wat wil je: 12 heuse nummers voor slechts 25 piek!

Nu bijna 30 jaar later zwaait good old Peter Dohmen al heel wat jaartjes de scepter. Peter, zelf een verwoed zeevisser, heeft Zeehengelsport gemaakt tot wat het nu is. Een topmagazine gedrukt op een topkwaliteit papier met heel véél interessante rubrieken die zowel in Nederland als België nog steeds aan populariteit winnen! Zeehengelsport had zich zo rond eind jaren 80 al volop op de spectaculaire zeebaarsvisserij gestort! Jaar in jaar uit werd hierbij de vinger aan de bekende pols gehouden. Zowel de grote als kleine bootvisserij hebben veel te danken aan dit magazine. En wat te denken van de vele wedstrijden en internationale competities?


Zeehengelsport veranderde in de loop der jaren nog al eens van cover!

Deze werden in Zeehengelsport keer op keer belicht door de kampioenen zelf, waarbij zowel de mannen als vrouwen eerlijke uitleg gaven over de te gebruiken onderlijnen, aassoorten etc. Kortom Zeehengelsport is mede dankzij de inzet van Peter Dohmen en uitgeverij Publishing House uitgegroeid tot een magazine met internationale allure. Op naar de 40 jaar!

En mijn oude magazines? Die hebben inmiddels gelukkig een nieuwe baas gevonden!

Stekelze,
Joop.

 

ANDEREN LAZEN OOK