Zicht op Zeebaars nr: 169
'Komkommertijd!'
Tja, ook een zeebaarsvisser kent zo zijn 'komkommertijd'. Zeker gezien het feit dat de roofvisvangsten op de beneden rivieren en het uitgestrekte Haringvliet tot een nulpunt zijn gedaald heb ik in verband met mijn komende zeebaarsworkshops besloten mijn materiaal en kunstaasvoorraad maar eens een flinke update te geven.
Om wat voor rede dan ook bleek mijn voorraad gebonden jigkoppen lelijk gereduceerd, dus was het weer even lelijk binden geblazen. Oké, je bent even bezig maar dan heb je ook wat! Alle kleuren en gewichten zijn weer aangevuld voor het komende seizoen.
Alle kleuren en gewichten.
Uit ervaring weet ik dat je dit soort zaken niet vooruit moet schuiven want na een lange visdag heb je in principe geen tijd/zin meer om nog eens ff een paar uurtjes te gaan zitten binden. Naast de jigkoppen heb ik alle dozen met zeebaarsshads aan een inspectie en onderworpen en waar nodig het 'plastic lekkers' weer netjes bijgevuld!
Het seizoen komt iedere dag weer een stukje dichterbij.
Verder maak ik altijd een doos 'speciaaltjes' bestaande uit shads die zo nu en dan weer eens goed scoren. Doorgewinterde zeebaarsvissers weten als geen ander dat de vangkracht van bepaald stukkie kunstaas soms per uur kan verschillen.
De soms 'gehandicapte' staartjes van de shads worden even gekookt en onder koud water afgespoeld en daarna gedroogd op een stuk keukenrol. Kortom, zo ben je lekker bezig en komt het seizoen iedere dag weer een stukje dichterbij.
Ik krijg regelmatig mailtjes van zeebaarsvissers die graag hun eigen jigkoppen willen gaan binden maar geen idee hebben welk materiaal men precies nodig heeft en hoe men de plukjes bucktail op de jigkop moet bevestigen. Daarom hierbij nog eens een spoedcursus jigkoppen binden.
Wat hebben we nodig:
Een witte bucktail en naar keuze een gekleurde bucktail (beste kleuren geel, groen roze en blauw).
Wikkelzijde (moet wel sterk zijn, zelf gebruik ik Barbour Campbell 40) en een scherpe schaar.
Jigkoppen (het gewicht moet je uiteraard zelf bepalen).
Voor de opbouw van een jigkop gebruik ik twee kleine plukjes witte bucktail…
...en één plukje van de gekleurde bucktail.
Zet de wikkelzijde door middel van een dubbele knoop net achter de nek van de jigkop vast en trek deze aan. Zorg ervoor dat je losse draad minstens 10 centimeter lang is, want die hebben we straks nodig om de laatste knopen te leggen.
Draai de wikkelzijde een slag of 10 (strak) om de jigkop en leg de eerste pluk witte bucktail aan de zijkant van de jigkop.
Draai nu de wikkelzijde strak om de bucktail, een slag of zeven is voldoende. Pak nu de tweede pluk witte bucktail en leg deze aan de ander kant van de jigkop en zet ook deze vast met enkele slagen wikkelzijde.
Neem nu de gekleurde pluk bucktail en leg deze bovenop de witte plukjes.
Zet ook deze gekleurde bucktail vast met enkele slagen wikkelzijde. Bekijk het geheel even goed en als alles in de juiste formatie zit, wikkel je de nek van de jigkop strak dicht met je wikkelzijde.
Als het hele spul goed stevig vastzit knip je de wikkelzijde zo af dat je ook hier zo’n 10 centimeter overhoudt om een paar dubbele knopen te maken die het geheel op zijn plaats moeten houden. Na dat gedaan te hebben kan je de resterende draad afknippen en ben je bijna klaar.
Knip tot slot de haartjes van de bucktail gelijk af. Kort ze zo ver in dat je twister er een stukje uitsteekt en dus niet in zijn actie wordt beperkt door de (te) lange bucktail haren.
Heel belangrijk is dat je de twister recht op de haak prikt. Hierdoor ontstaat een natuurlijker effect waardoor je de aantrekkingskracht weer vergroot!
Succes!!
Stekel ze,
Bass Whisperer,
Joop.