Ik kon het de laatste weken gewoon niet opbrengen om mijn zicht op zeebaars op de site te zetten. Er was in het gehele Europoortgebied nauwelijks een zeebaarsje te vangen.
Ook de 2e Maasvlakte ( althans dat gedeelte waar gevist mocht worden) de Westlandse kust en het gehele kustgebied richting noorden leverden op een hele uitzondering na geen zeebaars op. Kennissen die regelmatig hun geluk vanaf enkele Waddeneilanden beproeven kwamen met dezelfde droevige verhalen. Waar oh waar zijn die grote zeebaarspopulaties zo maar plotsklaps gebleven. Ik begin even met enorme uitmoordsessies bij de EON uitlaat aan de Maasvlakte.
Vorig jaar stond september garant voor dikke baarzen!
Ook vanaf het strand was het soms ff leuk.
Zelfs november was goed voor dikke baarzen.
Ondanks de gebodsborden(geen hekken zoals was voorgesteld) verzamelden zich gedurende de avond en nacht ploegen stropers die met hun zware hengels voorzien van 3 of meerdere 6/0 dreggen door het water stonden te harken. Volgens de zeehavenpolitie was het moeilijk om de controle over de zaak te krijgen omdat andere belangrijkere zaken logischerwijs voorrang hadden. Maar goed stel dat er iedere nacht zo'n 500 kg baars werd "gevangen" dan is een optelsommetje snel gemaakt. 5 maanden x 4 weken is 20 weken. Dit vermenevuldigd x 7 dagen is 140 dagen/nachten/ avonden x 500 kg baars die nooit meer terug kunnen keren in hun paaigebied om voor een gezonde zeebaarsstand te zorgen. Weg, foetsie einde oefening! Gewoon uitgemoord en anders is het niet gewoon zo'n 70.000 kg weg uit dit eens ofzo mooie visrijke gebied.
Ook leuke baarzen tijdens mijn workshops!
Een klap voor de vele honderden vissers die hier jaarlijks konden genieten van hun hobby. Het gevolg van deze enorme slachtingen waren de afgelopen pakweg 2 jaar volop te merken aan de vangsten in het uitgestrekte Europoort gebied. Die holden werkelijk achteruit. Dit seizoen was het helemaal dramatisch. Zowel de Waterweg als de andere kanalen (Hartel-en Calandkanaal) leken wel uitgestorven. Natuurlijk werd er zo links en rechts wel een baarsje gevangen maar de aantallen waren te verwaarlozen.
Ik heb slechts één opleving meegemaakt dat was de laatste week van juni en de eerste week van juli. Toen ineens zo maar uit het niets was er een enorme school baars het gebied binnen getrokken en ving ik gemiddeld 10 tot 12 baarzen tijdens een sessie. He he eindelijk. Superdikke vissen die alle ellende van de voorafgaande snel deden vergeten want ze bestonden dus toch nog die grote scholen stekels. Na 14 dagen was de "zeebaarskoek" echter weer helemaal op en vervielen we weer in de bekende blanks. Omdat ik gepensioneerd ben kan ik vissen wanneer ik wil en dat doe ik dan ook zeker 5 dagen in de week loop ik vele bekende en minder bekende stekken af soms met succes maar vaak ook zonder aanbeet. Ik scoorde tot nu toe maar liefst 50 blanks. Ik schaam me er niet voor maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.
Veel eten voor de meeuwen.
Ik was al blij als ik een dikke boem kreeg zonder dat ik de vis wist te landen. Ook de bootvisserij was diep bedroevend. Ondanks het feit dat we op de beste stekken van het Europoortgebied kunnen/ mogen vissen hebben we dagen meegemaakt dat we het moesten doen met 1 zeebaars! Dit was werkelijk nog nooit voorgekomen. Tijdens mijn vrijwel dagelijkse strandwandelingen met mijn hond zag ik een hele windmolenpark stad ontstaan. Iets wat begon met enkele witte sprietjes groeide uit tot een enorm wit bos draaiende ellende.
De enorme windmolen parken worden snel uit de grond gestampt!
Geen beroepsvisser meer te vinden in dit gebied!
De zware klappen van van het heien was volop te horen vanaf het strand te horen. Ook het leven in zee veranderde snel. Ik kwam met regelmaat dode bruinvisjes tegen op het strand gedurende 1 week zelfs 8 stuks. Het grote aantal zeehonden rond de Zandmotor zijn bijna geheel verdwenen. Teken aan de wand of......! Enkele weken geleden lag het strand rond de vloedlijn bezaaid met lege garnalenstaartjes?? Ik zocht naar een verklaring maar kon deze niet vinden.
Binnenkort deel 2
Stekel ze.
The Bass Whisperer.