image description

Zicht op zeebaars: Man man wat een raar seizoen is dit toch…

Man man wat een raar seizoen is dit toch. Er zit best wel een zeebaarsje maar zoals wij hebben ondervonden zijn de aantallen behoorlijk afgenomen. Zeker de kantvisserij in het eens zo zeebaarsrijke Europoortgebied was dramatisch te noemen.
 

Man man wat zijn ze sterk.
 

Zowel Oranje diep- als ondiep duikende Rappluggen waren zo maar ineens favoriet.
 

Het blijven schitterende vissen.
 
Ik ken vissers met een waanzinnige stekkenkennis in dit uitgebreide gebied die steen en been klagen. Het enige lichtpuntje zijn de enorme populaties scholenbaars die zich over het uitgestrekte gebied hebben verspreid. Vissers in Zeeland klagen ook omdat de vele zandbanken daar kapot worden gevist door beroepsvissers met hun  verwoestende warnetten. Ook hier langs de Westlandse kust (Zandmotor) worden de richting zuid trekkende zeebaarzen opgevangen door de warnetvissers. Kortom het knapt er állemaal niet echt van op maar er blijkt weinig aan te doen. Klap op de vuurpijl was de afsluiting van de pier van Hoek van Holland.
 

Ook regelmatig mooie baarzen vanaf het strand gewoon aan een slikzagertje.
 
Zomaar ineens werd één van neerlands beste zeebaarsstekken van ons afgepakt. Eerst onder het mom van te gevaarlijk door de hoge golven wat gewoon grote onzin is omdat de grootste boosdoener de Discovery van de Stenalijn al zeker 20 jaar uit de roulatie is. Daarna kwam Rijkswaterstaat met de smoes dat de kwaliteit van de pier te wensen over liet. Nu is er een memo verschenen dat men er hoogstwaarschijnlijk 2 grote windmolens wil neerzetten. Wordt zondermeer vervolgt.
 
 
Wel weer een  mooie stek naar de kloten. Afgelopen zaterdag waren er ruim 40 vissers de klos toen de politie een razzia hield tijdens de avonduren en voor iedereen een bekeuring uit schreef. Laten we het op minmaal kinderachtig houden. Dus vissers opgelet want ze komen  gegarandeerd terug werd gezegd! Maar nu toch weer de wat positieve dingen. Mijn vismaat Don heeft in meerdere sessies best leuke  baarzen weten te foppen met topwater pluggen.
 
Zelf hadden we  best mooie bootsessies met dikke vissen. De strandvisserij met natuurlijk aas was best goed te noemen. De kunstaasvisserij bleef mede door het dikke water behoorlijk achter  bij vorig jaar maar we hebben tenslotte nog zo'n 4 weken.
 

Zeebaarsgids Marco Haarmans wist samen met zijn broer de nodige 60- en 70ers te verleiden aan de plug.
 
 
Marco Haarmans de beste zeebaarsgids rond IJmuiden en omstreken ving de afgelopen weken met zijn klanten weer mooie baarzen aan de plug. Dus uiteindelijk gelijk toch nog een positieve afsluiting. Geniet er nog ff een maandje van.
 

Don wist nog de nodige baarzen te foppen met de oppervlakte pluggen.
 
 
Stekel ze
The Bass Whisperer 
Joop.