Roofvissers weten als geen ander dat kleuren vaak vangstbepalend zijn. Dit geldt zeker voor neef snoekbaars en in mindere mate voor zeebaars.
Voor zeebaars gebruik ik nagenoeg afhankelijk van de kleur van het water hooguit 6 kleuren terwijl mijn snoekbaarsboxen soms wel 15 of meer kleuren bevatten. Kortom er zit wel degelijk veel verschil in de kleuren combi's voor beide roofvissen.
Voor mij zijn de beste zeebaarskleuren wit-geel-salt&pepper-kaki-bruin en donkergroen. Tijdens de nachtelijke avonturen scoren roze en paars(al dan niet met witte staart)het best. Maaarrr uiteraard zijn ook hier de bekende uitzonderingen die de regel bevestigen. Uit gewoonte start ik zelf in de regel met wit of kaki. Noem het een gewoonte. Mochten de aanbeten uitblijven dan verander ik langzaam maar zeker van kleur. Let altijd op wat er in je omgeving gebeurd vangt je buurman vis aan een bepaalde kleur schakel dan over. De visserij op snoekbaars vraagt meestal om een andere aanpak.
Zelf vis ik vrijwel alleen vanaf de kant waar ik altijd start met een bruine kleur. Veel sneller dan tijdens het zeebaarzen schakel ik bij snoekbaars over op andere kleuren. Onder het motto gewoon proberen kunnen kleuren als oranje-geel-groen vangstbepalend zijn. Ook de modellen van ons kunstaas kunnen soms van groot belang zijn. Voor de zeebaarsvisserij gebruiken we een enkele haak met een grote bocht.
Omdat snoekbaars vaak veel voorzichtiger aast dan zeebaars is het raadzaam om een z.g.n. staartdreg te gebruiken waardoor je zondermeer minder aanbeten mist. Tijdens de zeebaarsvisserij met dik/vuil water kies ik vaak voor fellere kleuren terwijl ook herrieschoppende staarten soms vangstbepalend kunnen zijn.
Mijn ervaringen tijdens mijn snoekbaars sessies zijn dat de vangsten tijdens dik/vies water vaak veel beter zijn dan op die dagen dat we te maken hebben met glashelder water. Maar ook hier blijven uitzonderingen uiteraard de regel bepalen.