image description

Zicht op zeebaars: Hengelpraat…

Tijdens en na mijn workshops krijg ik vaak veel vragen over de te gebruiken hengels voor de zeebaars visserij. Er zijn heel veel soorten hengels te koop. Voor iedere beurs is er een goede hengel te vinden, totdat je na een aantal sessies en drils op het moment beland dat je echt keuzes wilt gaan maken. 

Geloof me duurdere hengels zijn lang niet altijd de juiste keuze. Samen met de experts van Shimano hebben we pakweg zo'n 25 jaar geleden vele hengels ontwikkeld die ik nu nog steeds veel bekende uitvoeringen tegenkom langs de waterkant. Toppers waren de Diaflash, Antares en niet te vergeten de Technium series. Hengels die o.a. speciaal waren ontwikkeld om zich destijds te meten met de brute krachten van vriend zeebaars. Uiteraard moet ik hierbij meteen vermelden dat het uitdrillen van vissen tussen de 70 en 80 cm in die tijd totaal geen uitzondering waren. 

Vandaar dat hengel lengtes van 3.30 cm heel gewoon waren. Je had deze lengtes nodig om de zwaardere sterkere baarzen over de vele obstakels te kunnen drillen. Het was een kwestie van buigen of barsten. Onze stekels kenden geen pardon en knalden uit alle macht vol gas richting kleiranden en steenstortingen met soms alle gevolgen van dien. We visten in die tijd pakweg 25 jaar terug alleen met nylon lijnen. Dyneema bestond nog niet waardoor de aanbeten heel anders binnen kwamen. Tijdens een aanbeet werd eerst de rek uit de nylon hoofdlijn getrokken waarna de vis pas goed doorkwam op je hengeltop. Fantastisch want daarna kon je pas inschatten hoe groot de vis was. Toptijden met vele momenten van billenknijpen. Tegenwoordig zijn onze hengels mede door de modernste technieken een stuk lichter en sterker. 

Tel daarbij op dat vissen van 70 en 80 centimeter tegenwoordig een uitzondering zijn dan blijkt dat lichtere materiaal een fantastische uitkomst. Neem bijvoorbeeld de Specter Finesse van Spro. Verkrijgbaar in de lengtes 2,68- 2,90 en 300 cm een tophengel voor een topprijsje. Geloof me, ik heb aan de 2,90 uitvoering zowel vanaf de kant als vanuit de boot al heel wat dikke vissen uit mogen drillen. Deze hengel kost max. zo rond de 150 euries. Voor de oppervlakte visserij zweer ik bij de 2,68 cm uitvoering een superstrakke topactie met een stevige body. De 2.90 en 3.00 uitvoering voldoen perfect voor zowel de huidige kant- als bootvisserij. De sterke strakke blank voldoet aan alle eisen die de huidige zeebaarsvisserij stelt. De gevoelige topactie maakt deze hengel zonder meer zeebaarswaardig! 

Een 2e tophengel voor een topprijsje is de Black Pearl Max van Sportex. Deze zeebaarsattractie is verkrijgbaar in de lengtes 3.00-3.30 en 3.60 m. Het werpgewicht van de 3 meter uitvoering is 25 tot 65 gram terwijl beide langere uitvoeringen 21 tot 85 makkelijk aan kunnen. De prijzen variëren in lengte van 200 tot 300 euro. Zeker niet te duur voor deze perfect afgebouwd hengels. Tel daarbij op dat Sportex maar liefst 10 jaar garantie geeft op de blank. Zelf vis ik sinds vorig seizoen met de RapidSeabass 300 cm van Sportex deze lichtgewicht "powerstok" heeft een werpgewicht van 15 tot 65 gram en is het neusje van de zalm voor de verwende zeebaarsvisser. Trouwens ook deze fantastische hengel is verkrijgbaar in de 3.30 cm uitvoering. De adviesverkoopprijs ligt zo rond de 190 euries. Oja ook bij deze hengel heb je 10 jaar garantie op de blank! 

Tot slot de Fishus Starling van Yuki. Deze 2.90 m lange slanke beauty kan iedere dril aan. Als je hem voor het eerst in je handen hebt geloof je werkelijk niet wat een power deze blank bezit. Ik heb er zelf nog niet mee gevist, maar volgens mijn vismaat is het een lichtgewicht "beest" die iedere dril lachend tegemoet gaat. Kortom, er zijn heel wat mooie zeebaarshengels te koop voor relatief weinig geld. Een duurdere hengel geeft geen vanggarantie. Kijk bij je hengelsportwinkelier eerst eens wat er te koop is. Probeer de hengel buiten uit tijdens wat "droge" worpen. Dan pas voel je of een hengel je ligt of niet. Probeer meerdere lengtes uit laat hem desnoods in een bocht richting grond trekken om de actie goed te kunnen voelen. Kortom, laat je goed adviseren en schaf niet zomaar blindelings een hengel aan want daar krijg je spijt van. Een hengel koop je tenslotte niet voor één sessie, maar voor veel visplezier en meerdere seizoenen. 

Veel hengels zijn in gespecialiseerde hengelsportzaken verkrijgbaar. Toch zijn er hengelsportzaken waar de verkopers zelf regelmatig op zeebaars vissen en je dus exact uit kunnen leggen waarom je voor een bepaalde hengel kunt kiezen. Mehmet Gunay van Way Babam Way uit Maassluis is zelf zo'n verwoed zeebaarsvisser die je alles uit kan leggen over de juiste hengels (en molens) contact met Mehmet: 06-24555898 en ook Leon van Oort Hengelsport Westland kan je precies uitleggen welke hengel je het beste kunt gebruiken voor de kunstaasvisserij vanaf het strand

Uiteraard heeft Faunahengelsport een enorme keuze als het over zeebaarshengels gaat. Ik hoop hierbij de meeste vragen te hebben beantwoord doe er je voordeel mee. Ik hoop je snel te zien met de juiste zeebaarsset tijdens één van mijn workshops.

Stekel ze
The Base Whisperer
Joop

ANDEREN LAZEN OOK