Zicht op Zeebaars 86
Door Joop Folkers
“Allee hè, het is helaas alweer gedaan met het zeebaarsseizoen”, mopperde een Belgische zeebaarsvisser vorige week tegen me op de beurs. “Laten we in ieder geval hopen dat het volgend jaar allemaal wat beter wordt dan dit afgelopen seizoen.” “Wij hebben met onze jongens héél wat nullen gevist langs onze stranden… beduidend meer zelfs dan voorgaande jaren”, sprak hij enigszins bedroevend!
Maar laten we eerlijk zijn, het ene jaar is het andere niet! Ook wij hebben dit jaar aanmerkelijk minder zeebaars weten te vangen dan de afgelopen jaren. Zoals ik al meerdere keren in deze rubriek heb aangehaald is het makkelijk om de 2e Maasvlakte als schuldige aan te wijzen. Natuurlijk is de sterke vloedstroom die normaliter vanaf de Zeeuwse kust in één keer doordenderde naar de zuider Blokkendam voorgoed verdwenen!
Het is makkelijk om de aanleg van de 2e Maasvlakte de schuld te geven.
Maar door de aanleg van de 2e Maasvlakte komt de getijdestroom pas rond Kijkduin onder de kant terug.
Zandbanken en zeeweringen hebben er voor gezorgd dat deze stromingen naar dieper gelegen water worden “gedirigeerd” waardoor ze pas ver voorbij de Westlandse kust weer terugkeren onder de kant. Maar ik denk dat de grote boosdoener moet worden gezocht in de overbevissing op de overwinteringplaatsen.
Eén trek van een beroepsvisser rond de overwinteringplaatsen kan meer vis opleveren dan dat alle vissers op de pier in Hoek van Holland bij elkaar weten te vangen in een heel seizoen!
Ieder jaar herhaalt deze natuurlijke cyclus zich weer, dan trekken onze baarzen na het scholen via de diepere delen van de Noordzee richting het zuiden. Tijdens deze trek zijn er bepaalde gebieden waar ze tijdelijk verblijven om de doodeenvoudige reden dat het er barst van de aasvis. Het is dan één grote jagende bende die zich tegoed doet aan de enorme scholen zandaal, haring, steenbolk en wijting!
Een giga gezicht als je zo’n grote nietsontziende school vretende zeebaarzen tekeer ziet gaan. In de regel gaat zo’n uniek schouwspel
gepaard met honderden duikende Jan van Genten en andere meeuwensoorten die zich op hun beurt weer uitleven op de naar de oppervlakte gejaagde aasvis.
Dat de enorme scholen zeebaars zich snel verplaatsen kun je goed zien aan de snelheid waarmee de concentraties duikende meeuwen van links naar rechts over zee meetrekken boven die kolkende, jagende roversbende!! Maar geloof me of niet, ook hier kennen ze dat vervelende fluitje en dus kan het zo maar afgelopen zijn met de pret!
Maar even terug naar de beroepsvisserij. Dankzij de geavanceerde apparatuur weten deze lui na al die jaren vrijwel exact te bepalen welke koers de enorme scholen zeebaars normaliter volgen naar hun overwinteringstekken.
Er vinden gedurende deze periode dan ook grote “slachtingen” plaats waarbij vele duizenden kilo’s zeebaars per trek soms helaas eerder regel dan uitzondering zijn! Kortom, wat één boot tijdens één trek soms vangt is meer dan datgene alle vissers vanaf de pier in Hoek van Holland bij elkaar weten te sprokkelen in een héél seizoen!
Hier valt weinig aan te doen omdat zeebaars ondanks zijn hoge culinaire waarde, nog steeds een ongequoteerde (dus vogelvrije!) vissoort is! Maar we gaan er vanuit dat er volgend jaar weer een aantal zeebaarzen zullen ontsnappen aan de netten om rond eind april/begin mei ons kustwater weer met een bezoek te vereren! Dus dat komt wel goed Belgische vriend, want geloof me, ze kunnen jullie kustwater echt niet overslaan!!!
Op naar een nieuw seizoen!
Zoals de meeste zeebaarsvissers wel weten ben ik sinds enkele jaren bezig als zeebaarsgids. Ben je geïnteresseerd om vriend zeebaars het komende seizoen eens vanuit mijn boot te belagen, neem dan even contact met me op via info@totalfishing.nl.