Zicht op Zeebaars 47:
Moeilijke tijden voor vriend zeebaars
Na een interessant gesprek met enkele Engelse zeebaarsvissers vroeg ik me af of deze waanzinnige sportvis over pakweg tien jaar nog in onze kustwateren voor zal komen. De kans dat ook de nog steeds ongequoteerde mister zeebaars zal worden toegevoegd aan de lijst van beschermde vissoorten wordt alleen maar groter.
Schrikbarend zijn de vele duizenden kilo’s zeebaars die vrijwel dagelijks op de Nederlandse visafslagen voor dumpprijzen worden aangeboden! Volgens de Engelse zeebaarsvissers slechts een druppel op de bekende gloeiende plaat als je deze aanvoer vergelijkt met o.a. Franse visafslagen!
Volgens insiders is zo’n enorme aanvoer niet echt extreem. Het is een jaarlijks terugkerend gebeuren. Op het moment dat de enorme scholen zeebaars zich richting noorden verplaatsen worden ze werkelijk overal gevangen. Hier ontkom je gewoon niet aan. Zeker met de nieuwste apparatuur is het steeds makkelijker om de scholen te lokaliseren met alle gevolgen vandien.
Dus laten we ons maar aan de laatste woorden vastklampen en vol zelfvertrouwen uitkijken naar het nieuwe seizoen. Als je ‘s morgens wakker wordt merk je dat de dagen alweer flink aan het lengen zijn! Ook alles wat zangvogel heet doet zijn uiterste best om maar gehoord te worden. Persoonlijk vind ik dit de mooiste tijd van het jaar.
Wonderbaarlijk hoe snel de natuur reageert op het moment dat de temperatuur een paar graden oploopt. Veel licht is naast een oplopende zeewatertemperatuur één van de belangrijkste ingrediënten die zeebaars nodig heeft om aan zijn lange avontuur te beginnen. Gezien de vangsten op het open water is het wel zeker dat het “zwemproces” in werking is gezet.
Uiteraard weet je nooit wanneer de eerste vissen ons kustwater binnen zwemmen, maar dat maakt het allemaal des te spannender. Geloof me: het duurt hooguit nog een week voordat de eerste diehards de pier van Hoek van Holland weer zullen betreden voor een eerste zeebaars-sessie. Natuurlijk weten ook zij wel dat de vangkans van een zeebaars nihil is! Maar dat interesseert die mannen niet! Neen, juist die eerste zeebaars van het seizoen zorgt voor zo’n shot adrenaline dat zijn weerga niet kent!
Ik kan me nog goed herinneren dat we vorig jaar zo’n fantastische warme maartmaand hadden waarbij de temperaturen eind maart opliepen tot ruim 20 graden. We waren er destijds dan ook van overtuigd dat vriend zeebaars vroeg zou arriveren dat jaar, maar niets bleek minder waar! Ondanks de hoge zeewatertemperatuur die eind maart al was opgelopen tot16 graden, vingen we onze eerste zeebaars “pas” op 16 april.
Conclusie: voorspellen blijft altijd weer koffiedik kijken! Maar voordat we het weten is het weer zover en kunnen we hopelijk weer met volle teugen genieten van onze geliefde sportvis!!
Stekel ze,
Joop.