Plugvisserij blijft super attractief!
Toen ik pakweg zón 25 jaar geleden werd geconfronteerd met de plugvisserij op zeebaars ging er een geheel nieuwe wereld voor me open. Natuurlijk las ik destijds al de vele spannende zeebaarsartikelen in the Sea Angler waar regelmatig aandacht werd besteed aan deze fantastische manier van vissen.
Maar op een één of andere manier pakte ik het gewoon niet op tot de dag dat we totaal weg werden gevist door een paar Roterdamse mannen die continu met een kromme hengel stonden. Onder het motto....je bent nooit te oud om te leren hebben we onze hengels neergezet en begonnen we vol bewondering te spieken wat deze mannen precies uit de hoge hoed toverden.
Zowel de zonsopkomst als ondergang zijn vaak de momenten voor de oppervlakte plug!
Vaak mooie dikke baarzen aan de plug!
Soms is de diepduikende plug onweerstaanbaar.
De (meest) diep duikende pluggen werden full speed binnen gedraaid en keer op keer gegrepen door zeebaarzen die in lengte varieerden van pakweg 40 tot 70 cm. Dat terwijl onze gebonden jigtwister combinaties niet of nauwelijks werden bekeken? De mannen waren niet moeilijk en vertelden ons welke pluggen je het beste kon gebruiken. Ook werd verteld welke plug je snel en welke plug je juist langzamer moest binnenvissen.
Deze dikke 80er vergreep zich aan een oranje diepduikende XRap.
Je begrijpt het al nog voordat mijn hengelsportzaak de volgende dag open ging stond ik al te trappelen om een aantal van deze herrieschoppers te kunnen arresteren. Beste kleuren waren de Rapala Magnum pluggen in de kleuren BlueMackrel en Pearch. Mijn eerste aanbeet op de plug herinner ik me nog als de dag van gisteren. Je begrijpt het al ik had er weer een nieuwe verslaving bij. Een hele dure zo bleek al snel want pluggen zijn gewoon duur en ja als kunstaas verzamelaar weet je dat er altijd weer zón speciale nieuwe plug op de markt verschijnt die je moet hebben.
Kijk eens goed rond op internet, er zijn soms mooie aanbiedingen te vinden!
De vele soorten oppervlakte pluggen die inmiddels al een "boodschap" hebben gedaan blijven hun vangkracht gewoon behouden.
In snel tempo volgden de plugmogelijkheden zich op. Diepduikende pluggen werden vervangen door ondiepduikend spul en al snel deden de vele soorten oppervlakte pluggen hun intreden. Deze visuele visserij is meer dan geweldig. Op het moment dat vriend zeebaars de plug heeft opgemerkt begint het spel. Het is aan de visser om de plug op hetzelfde tempo binnen te blijven vissen.
Soms zijn de zandspiering imitaties onweerstaanbaar!
Iedere verandering kan tenslotte argwaan opwekken! Uit ervaring weet ik dat het moeilijk is maar juist deze extra discipline maakt deze visserij zo spannend. Dan ineens is daar die enorme kolk en wordt je plug door de oppervlakte gesleurd. De meeste oppervlakte pluggen worden op de "walk the dog" manier binnen gevist. Zo ook de Subwalk die je juist weer net onder de oppervlakte binnen met vissen. Een superkiller die vrijwel altijd grote zeebaarzen oplevert.
De Subwalk is al jaren een topper.
Al ons materiaal wat met zeewater in aanraking komt gaat hoe dan ook roesten. Ik ken geen dreg die bestand is tegen het zilte nat. Zelfs("roestvrij stalen") splitringen kleuren tijdens een seizoen zelfs bruin. Maar geloof me dat maakt weinig tot niets uit als je het spul maar op tijd controleert en indien nodig vervangt! Zelf spuit ik mijn pluggen tijdens het seizoen enkele keren in met WD40. Laat ze goed uitlekken en spoel ze daarna even af onder lauw water. Daarna controleer ik nog even snel de scherpte van de dreggen en kijk ik ook mijn splitringen even na.
Diep of ondiep duikend kan soms een groot verschil maken.
Goede dreggen zijn prijzig mede daarom surf ik samen met een aantal maatjes regelmatig het internet af op zoek naar de juiste dreggen, splitringen en nieuwe pluggen. Om teleurstellingen te voorkomen is in de meeste gevallen aan te raden om de splitringen en dreggen van goedkopere pluggen voor het gebruik meteen even te vervangen.
Er zijn vele soorten oppervlakte pluggen en kleuren die goed voldoen.
Gooi oudere bekraste pluggen waarvan de lak bijna geheel is verdwenen nooit zomaar weg want soms kunnen juist deze "oldies" je dag nog goed maken!!
Stekel ze,
The Bass Whisperer.
Joop