image description

Zicht op zeebaars 280 Plugpraat

Zicht op zeebaars 280 

Plugpraat 

Door Joop Folkers 

Hoeveel soorten pluggen ik de laatste jaren te water heb gelaten durf ik niet te zeggen maar dat het een berg was, dat weet ik wel. Ik kan me mijn eerste aanbeet nog goed herinneren. Slachtoffer was de makreelkleurige Magnum van Rapala. Een doffe dreun gevolgd door een korte run zorgde voor mijn plugverslaving.

Ik bezocht veel sites en winkels om de laatste nieuwe pluggen toe te voegen aan mijn snel groeiende collectie. Naast ondiep lopende pluggen bracht Rapala ook diverse diep lopende modellen op de markt.


Plugvisserij is een kostbare hobby.

Goed voorbeeld destijds was de diep duikende Magnum met een zilver schoepje. Een toppertje, zo bleek al snel! Nu zoveel jaar later liggen er her en der nog wat op zolder en zit er slechts één in mijn vistas.


Diepduikende Magnums, een stukkie nostalgie!

De vangkracht van deze kleine telg uit de eens oh zo legendarische Magnum familie heeft op een één of andere manier zijn vangkracht verloren. Oké, natuurlijk zijn er tegenwoordig weer zoveel andere pluggen die wel goed vangen waardoor hij gewoon in de doos moet ‘toekijken’.   

Maaarrr... de mooiste manier van de plugvisserij is het oppervlakte gebeuren. Dat visuele stukje waarbij je de aanval van vriend baars live kunt volgen is werkelijk uniek.


Oppervlaktepluggen stelen vaak de show!

Mijn eerste oppervlakteplug was een blauwe Sammy. Dit unieke stukkie plastic had werkelijk alles in huis om zowel kleine als grote dikke zeebaarzen te verleiden. De manier van vissen werkte heel nauw.


De Sammy is al jaren lang een killer.

Als je je hengeltop net een snippertje te snel tikte liep de plug nét effe anders en bleek hij in veel gevallen veel minder interessant om vriend zeebaars te kunnen triggeren.


Poppers nog steeds goed!

Iedere plug had ook destijds al zo zijn eigen verhaal en manier van vissen. Zomaar ineens bleken grove poppers het ideale kunstaas voor dikke zeebaarzen. De grote afgeplatte ‘bek’ van deze plug zorgde tijdens het binnen tikken voor een hoop tumult en een enorme splash aan de oppervlakte.

Na dit fenomeen kwam ik op een gelukkige manier in aanraking met vriend Subwalk! Wat een dodelijke plug was dit zeg. Op een één of andere manier ving je er slechts zelden een kleine zeebaars aan. De Subwalk had iets onweerstaanbaars voor grote zeebaars.


Subwalk een plug van de buitencategorie!

Deze ‘Walk the Dog’ geviste plug dook niet dieper dan hooguit 30 centimeter onder het wateroppervlak en werd 9 van de 10 keer gegrepen op het moment dat hij hooguit een fractie van een seconde als een ‘dooie’ bleef zweven (suspending).

De aanbeten waren niet misselijk en je moest direct al de bekende zeilen bijzetten om de grote vissen te beletten de diepte op te zoeken. Dat lukte helaas lang niet altijd en er zijn zeker in het begin dan ook veel Subwalks tussen de stenen afgezwommen.


Subwalk blijft super!

De Subwalk is overigens één van de weinige pluggen die nog steeds niets van zijn vangkracht heeft verloren.

Ook de diep duikende “slashbait” X-Rap pluggies van Rapala zijn ook al jaren een topper.

Eens in het jaar voorzie ik mijn vangende pluggen weer van nieuwe splitringen en dreggen een leuk werkje voor de wintermaanden en uiteraard blijven we het internet afstruinen naar nieuwe vangers!

Stekel ze,
The Bass Whisperer
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK