image description

Zicht op zeebaars 275 Ons materiaal

Zicht op zeebaars 275 

Ons materiaal 

Door Joop Folkers

Tijdens of voorafgaande aan mijn workshops krijg ik regelmatig de vraag gesteld met welk materiaal je het beste aan de slag kunt gaan. Zeebaars is nu eenmaal een sterke vissoort die tijdens de dril onberekenbare, snelle runs kan nemen. Het is dan ook van groot belang dat ons materiaal tiptop in orde is alvorens we op pad gaan.

In dit artikel nemen we een aantal hengels, molens en lijnen onder de bekende loep die goed bruikbaar zijn voor de zeebaarsvisserij.  

Vanaf de kant
Voor de kantvisserij heb ik graag een hengel met een (maximale) lengte van 3.30 meter en een werpgewicht van 50 tot 100 gram. De lengte is van belang tijdens het drillen van een zeebaars. Juist omdat zeebaars zich in de regel rond stekken ophoudt waar je te maken hebt met steenstortingen, kleiranden of andere obstakels is het zaaks dat je de vis tijdens de dril enigszins kunt 'sturen'!

Gebruik je een te korte hengel dan is de kans groot, dat vriend zeebaars in één streep richting stenen zwemt met alle nare gevolgen van dien. Met een langere hengel heb je meer body waardoor de kans dat je de vis uit de gevarenzone kunt dirigeren een stuk groter is.


Met een langere hengel kun je de vis beter 'sturen'.

Zelf prefereer ik een strakke hengel met lekker wat power, kortom een stok waar je als het nodig is gewoon in kunt gaan 'hangen'! Ander voordeel van zo’n hengel is dat je je kunstaas (zeker met tegenwind) makkelijker weg kunt zetten. Ik adviseer voor deze visserij een hengel met een lengte van minimaal 3.00 en maximaal 3.30 meter.

Mijn favoriete zeebaarshengel voor deze visserij is de Seabass 1102HFS-AD van Daiwa. Deze relatief goedkope, fijne strakke hengel gebruik ik zowel voor zee- als snoekbaars. Deze hengel is te koop in verschillende uitvoeringen. Zelf vis ik met de 3.30 meter heavy uitvoering met een werpgewicht dat schommelt tussen de 50 en 100 gram.

Vorig jaar heeft Spro onder de naam Salty Beast de Jig Spin (light) Seabass Special op de markt gebracht. Een tof uitgevoerde stok met een werpgewicht van 40 tot 120 gram. Deze mooi afgewerkte hengel is voorzien van no nonsens ogen en prijstechnisch gezien een topper voor een beginnend zeebaarsvisser!

Dit zijn zomaar twee hengels want uiteraard zijn er nog veel meer goede hengels te koop. Het is maar net wat je er zelf voor uit wilt geven.

Plughengel
Het vissen met pluggen vereist weer een andere dicipline dus ook een andere hengellengte. Zelf zweer ik bij een lengte van 2.70 tot maximaal 3.00 meter. Een langere hengel is zeker niet aan te raden voor deze manier van vissen.

In tegenstelling tot het vissen met een shad waarbij je de hengel schuin omhoog houdt moet je je hengel tijdens de plugvisserij juist weer met je top naar beneden houden om het beoogde resultaat uit de plug te halen. Bij een te lange hengel sla je de top keer op keer in het water.


Een andere hengellengte is nodig bij de plugvisserij.

Nadeel van een te lange hengel is dat je tijdens het binnen vissen van de plug de top keer op keer in het water slaat waardoor je de plug niet op de juiste manier aan kunt bieden en je vangkans verkleint.

Let goed op dat je tijdens het binnentikken van de plug niet tegen de stenen aan slaat. De kans dat de voering van je topoog hierdoor beschadigt. Er zijn in de loop van de tijd al heel wat topogen gesneuveld!

Controleer bij twijfel (plotseling afgooien van je lijn bijv.) altijd even de 'voering' van je topoog een minuscuul barstje kan een hoop ellende veroorzaken.  Kies ook nu voor een hengel met een stevige body en een werpgewicht dat schommelt rond de 50 tot 70 gram.

Molens en lijnen
Een goede zeebaarsmolen moet een perfecte slipafstelling bezitten. Juist door die onberekenbare soms supersnelle runs moet je slip zonder problemen kunnen reageren! Bij de kleinste hapering (bijvoorbeeld zandkorrels) kun je het wel vergeten!

Stel de slip van je molen zo af dat je de lijn met moeite door de slip kunt trekken. Als je slip te licht staat afgesteld is dat tijdens een dril vaak moeilijk nog te corrigeren met alle gevolgen van dien. Eenmalig goed afstellen en verder afblijven tijdens een sessie!


Een goede slip is nodig om de krachtige runs te kunnen weerstaan.

Draai thuis na het afspoelen van de molen de slip even helemaal los dit om de slipplaatjes te ontlasten. Zelf gebruik ik voor de zeebaarsvisserij molens in de 4000 en 5000 serie. Ook nu kun je weer gaan voor duur spul (Daiwa Saltica-Shimano Stella) maar er zijn ook hele goede molens voor minder geld te koop.

Neem bijvoorbeeld de Spinfisher SSV4500 van Penn. Een topmolen met een robuust binnenwerk en een perfecte slipafstelling. Ook de Exage 4000FD van Shimano is een goed bruikbare en betaalbare molen die als voordeel heeft dat hij wordt geleverd met twee spoelen.

Er zijn heel wat dyneema lijnen te koop. Toch zit er wel degelijk kwaliteitsverschil in deze lijnen. Je hebt ronde en platte uitvoeringen. De ronde lijnen zijn vaak soepeler en werpen gewoon verder omdat ze tijdens de worp minder weerstand ondervinden dan de platte uitvoeringen.

Zelf zweer ik al jaren bij de PowerPro van Shimano met als goede 2e de Ultracast Spider Wire van Berkley. Een wat goedkopere maar ook perfecte lijn is FireLine van Berkley. Deze is ietwat platter dan de voorgaande dyneema lijnen maar zondermeer een topper voor de prijs.

De lijndikte die ik gebruik ligt rond de 15/00 mm met een trekkracht van pakweg zo’n 9 kilo. Mocht je kiezen voor de Fireline neem dan 17/00 mm. deze lijn heeft een trekkracht van 10,2 kilo.

Tot slot even de voorslag. Hiervoor gebruik ik al jaar en dag een goedkope nylon lijn. Veel winkeliers prijzen dure Fluocarbon lijnen aan maar de praktijk heeft bewezen dat een gewone goedkope nylon lijn net zo goed voldoet! Om de voorslag eenvoudig aan de hoofdlijn te knopen gebruik ik de Allbright knoop. Tip: neem de hoofdlijn (dyneema) dubbel dat versterkt de trekkracht enorm!

Stekel ze,
The Bass Whisperer
Joop

ANDEREN LAZEN OOK