Zicht op Zeebaars 23: Over voorslaglijnen

Zicht op zeebaars 23:

Over voorslaglijnen
 
Door Joop Folkers
 
De ontwikkeling van de gevlochten lijn heeft een speciale dimensie aan de zeebaarsvisserij toegevoegd. Dankzij deze rekloze lijnen is de aanbeetregistratie meer dan perfect te noemen.
 
Gevlochten lijnen zijn soepel, sterk en bezitten ondanks hun minimale diameter een enorme trekkracht! Ze hebben één manco, en dat is dat ze onder spanning (bijvoorbeeld tijdens de dril) zeer kwetsbaar zijn en geen steentje mogen raken, want dan is het vrijwel direct einde oefening!
 
De steenstortingen en andere obstakels waar onze gestekelde vrienden zich nu eenmaal graag ophouden, zijn veelal begroeid met allerlei soorten mosselen en scherpe zeepokken die als een waar mes fungeren! Dus ontkomen we niet aan het gebruik van een voorslag.
 
Een voorslag is niets anders dan een kort stuk lijn (monofiel) van pakweg 2 meter die je middels een halve bloedknoop aan je gevlochten hoofdlijn zet. Deze nylon ‘buffer’ kan de confrontatie met dat scherpe geweld daar op die bodem veel beter aan! Oké, je hebt natuurlijk nooit de garantie dat je geen afzwemmers hebt, maar de kans van behoud is vele malen groter dan wanneer je zonder voorslag vist!
 
Er zijn vele soorten voorslaglijnen, waaronder de zeer populaire en peperdure Fluorocarbon. Volgens kenners verdwijnt deze lijn letterlijk in het water waardoor deze onzichtbaar wordt en dus je vangkans vergroot. Zeker gezien het feit dat we nog al eens een “voorslagje” verspelen, kan ik je aanraden om voor een goedkopere monofiele lijn te gaan.
 
Er zijn zat goede voorslaglijnen te koop voor niet al te veel geld. Deze lijnen zijn soms ook in bulkspoelen te verkrijgen waardoor ze relatief nog goedkoper zijn. Ik heb de laatste paar jaar heel wat voorslaglijnen uitgeprobeerd en ben tot de conclusie gekomen dat een goede sterke, maar toch soepele voorslaglijn zeker niet duur hoeft te zijn.
 
Kies voor een lijndikte van minstens 50/00 mm. en maximaal 60/00 mm. Heb even enkele voorslaglijnen voor je op een rijtje gezet. Allereerst de Shockleader van Midnight Moon, een goede, sterke lijn die zowel op kleinere als bulkspoel verkrijgbaar is. 50/00 mm. heeft een trekkracht van 19 kilo en de lijn is goed knoopbaar.
 

 
Dan de (geheugenvrije) Amnesia, eveneens van Midnight Moon. Deze soepele voorslaglijn is verkrijgbaar op klosjes van 70 meter. Het is een fijne lijn die zich makkelijk laat knopen en de 50/00 mm. heeft een trekkracht van 22 kilo.
 
Spro voert al enkele jaren de Norway Power (Specialist Sea Leader), een topper onder de voorslaglijnen. Een klos bevat 65 meter terwijl de trekkracht bij 50/00 mm. maar liefst 20,4 kilo is. Ook deze soepele en slijtvaste lijn is makkelijk aan je gevlochten hoofdlijn te bevestigen.
 
Tot slot de Ultra Supreme van Sufix, een supersterke en schokbestendige lijn die bij een dikte van 48/00 mm. een trekkracht kent van 15 kilo, terwijl de 64/00 mm. een trekkracht heeft van 24 kilo. Deze lijnen zijn op spoelen van zowel 600 als 1000 meter verkrijgbaar.
 
Om de voorslag aan de gevlochten hoofdlijn te bevestigen gebruik ik sinds jaar en dag de zogenaamde halve bloedknoop. Een simpele maar doeltreffende knoop die perfect voldoet aan de hoge eisen die de zeebaarsvisserij stelt. Om een hogere trekkracht van de gevlochten hoofdlijn te bewerkstelligen, neem ik deze dubbel als ik hem door de nylon lus haal. Maak voor het aantrekken de lijn altijd even vochtig!
 

De sinds jaar en dag betrouwbare halve bloedknoop, waarbij ik wel de gevlochten hoofdlijn dubbel neem…


... En voor het aantrekken de boel eventjes natmaken en daarna aantrekken.
 
Stekelze,
Joop.

 

ANDEREN LAZEN OOK