Zicht op zeebaars 182
Subwalk strikes again
Door Joop Folkers
De Subwalk is en blijft toch een magistraal stuk kunstaas! Er zijn momenten dat deze 'knuppel' van een plug werkelijk dodelijk is terwijl je er soms maanden lang tevergeefs mee staat te smijten zonder dan ook maar één aanbeetje!
Je vraagt je zo nu en dan wel eens af waarom vriend zeebaars zo wisselend reageert op deze plug. Uiteraard zal dit zondermeer te maken met het aasaanbod tijdens het moment van vissen. Zodra de kleinere fintjes en makreeltjes in de Waterweg opduiken is mister 'Subbie' vaak de aangewezen plug om te gebruiken.
De Firetiger blijft een topkleur!
Het volume van de grote uitvoering van 15 centimeter met een gewicht van 58 gram (!) zorgt tijdens het binnen vissen voor behoorlijk wat herrie onder water. Deze plug heeft 'walk-the-dog' actie en bevis je net onder de oppervlakte (10 tot 30 centimeter).
Een beetje zeebaars heeft geen moeite met een grote plug!
Iedere keer als je een ferme tik met je hengel geeft duikt de plug een stuk naar beneden om daarna vervolgens weer heel langzaam naar de oppervlakte te stijgen.
Maar nog voordat je plug de kans krijgt om naar de oppervlakte te komen, deel je de volgende tik alweer uit waardoor de Subwalk weer met veel kabaal en voorzien van een bellenspoor weer een meter door het water 'schiet' waarna hij weer een luttele seconde net onder de oppervlakte blijft hangen.
Een dikke 10+ ponder is hier al een echte knuppel
Het is belangrijk dat je de plug tot dicht onder de kant goed blijft volgen, want het gebeurt regelmatig dat vriend zeebaars de aanval pas net onder de kant inzet!
Prachtige 'Subbaars' rond het eind van het seizoen.
Let op dat de slip van je molen goed staat afgesteld een te strak afgestelde kan tijdens deze (zware plug) visserij lijnbreuk veroorzaken.
Vaak zie je de baars volgen voordat ze tot de aanval overgaan!
Verreweg de meeste aanbeten krijg je op het moment dat de plug na de tik even geheel stil in het water 'hangt'! De aanbeten zijn giga en nauwelijks te vergelijken met die van andere pluggen.
Veelal vang je grotere vissen aan de Subwalk.
Mede omdat je de Subwalk maar net onder de oppervlakte aanbiedt, zie je baarzen regelmatig volgen. Op zo’n moment is het belangrijk dat je niet stopt met draaien, maar gewoon op dezelfde snelheid door blijft vissen.
De Subwalk is er in drie uitvoeringen: de reeds eerder genoemde 15 centimeter/58 gram, zijn kleinere neef van 9 centimeter/12 gram en de kleinste telg uit deze 'beruchte' plugfamilie van 7 centimeter met een gewicht van 12 gram.
De Subwalk is verkrijgbaar in 3 maten en gewichten.
Ik heb met de 7 centimeter uitvoering een paar keer leuk gevangen toen het barstte van het speldaas. Verander op die momenten dat je geen aanbeten af kunt dwingen eens van kleur of schakel eens over op de kleinere variant.
Stekel ze,
“the Basswhisperer”
Joop.