Zicht op zeebaars 179
De juiste zeebaars outfit
Door Joop Folkers
Regelmatig wordt mij gevraagd wat nu de 'juiste' zeebaarsoutfit is en wat zo’n set ongeveer mag kosten. Dat blijft een moeilijk verhaal vind ik, omdat iedere visser nu eenmaal over een eigen budget kan beschikken. Zo kan de één een molen van 600 euro aanschaffen, terwijl een ander niet meer dan 50 euries uit kan geven.
Maar met een beetje inzicht en hulp van de juiste winkelier ben je voor zo’n kleine 175 euro de eigenaar van een leuke zeebaarscombi.
Wat is nu de juiste hengel voor de kantvisserij? Hier op de pier van Hoek van Holland is een lengte van 3.60 meter met een werpgewicht van pakweg 60 tot 100 gram verreweg favoriet omdat er vaak gevist wordt met zware jigkoppen en werppilkertjes. Anderen vissers, waaronder ik zelf zweren weer bij een hengel met een lengte die varieert van 3.00 tot 3.30 meter.
Langere hengel voor de kantvisserij.
Zeker niet korter want anders heb je een probleem om vriend zeebaars tijdens de dril net effe 'bij te kunnen sturen'! Kies voor een niet al te strakke hengel maar wel met stevige 'body' waarmee je moeiteloos zo’n 40 tot 80 gram weg kunt zetten.
Mocht je plannen hebben om te gaan starten met de spectaculaire zeebaarsvisserij dan is het raadzaam om bijvoorbeeld eerst een workshop bij te wonen. Tijdens mijn workshops laat ik de deelnemers verschillende hengelsets uitproberen.
Op zo’n moment valt direct op dat het gewicht van zowel de hengels als de molens nogal verschilt. Maar juist omdat je tijdens het zeebaarzen vrijwel de gehele dag met zo’n outfit in je knuisten staat, is het zonder meer aan te bevelen om voor een lichtere uitvoering te kiezen.
Superdril vanaf de boot.
De molen is het hart van de zeebaarsvisserij. Kies daarom altijd voor een molen met een perfect werkende slip. Eén kleine hapering tijdens de dril betekent vrijwel altijd einde oefening. SPRO heeft voor de zeebaarsvisserij bijvoorbeeld de ZaltArc XS Tuff-Body 7000 serie ontwikkeld, een goede en betaalbare molen met een fantastische werkende slip.
Ook het gerenommeerde PENN heeft een aantal zeebaarsmolens op de markt gebracht. Zo zijn de Penn Battle (5000 met extra spoel) en Penn Fierce FRC 5000 goede machientjes voor de zeebaars. Een molen met een gratis reserve spoel is altijd een pré.
Baars vertoont zich aan de oppervlakte.
Wil je als beginnend zeebaarsvisser een niet al te dure zeebaarsstok aanschaffen, zoek dan op internet eens naar de Salty Beast jig-spin light van Spro. De aanschafprijs van deze fijne, mooi afgewerkte hengel met een werpgewicht van 40 tot 120 gram (code 2423330) ligt effe rond de 70 euries.
Tot slot de hoofdlijn. Dyneema lijnen zijn in de huidige sportvisserij niet meer weg te denken. Deze geweldige (rekloze) lijnen dragen er aan bij, dat de snoeiharde aanbeet van vriend zeebaars voor 100% 'binnenkomt'.
Jan drilt een dikke vis.
Uiteraard heb je ook hier weer de keuze uit verschillende soorten lijnen. Zo heb je een 'platte' uitvoering die door zijn vorm net weer iets gevoeliger is voor de getijdestroom waardoor de lijn makkelijker naar de oppervlakte wordt 'gedrukt' waardoor je vangkans zondermeer wordt verkleind.
Ga daarom als het mogelijk is dan ook altijd voor de ronde uitvoering. Dit soort lijnen hebben dankzij hun uitgekiende vorm minder last heeft van de getijdestroom waardoor je je kunstaas dus eenvoudiger rond de bodem aan kunt bieden.
Kortom, oriënteer je goed en stap gewoon eens een hengelsportzaak binnen die daadwerkelijk gespecialiseerd is in de zeebaarsvisserij. Deze vakmensen kunnen je dan exact uitleggen wat je precies nodig hebt voor deze spannende visserij.
Stekel ze,
The Bass Whisperer
Joop.