Zicht op zeebaars 177
Zo nu en dan een baarsje
Door Joop Folkers
Het relatief koude, winderige voorjaar zorgt er tot op heden voor, dat onze gestekelde vrienden moeilijk te activeren zijn. Oké, zo nu en dan wordt er echt wel een baarsje gevangen maar de vangsten zijn niet te vergelijken met die van vorig jaar in dezelfde periode.
Begrijpelijk want toen tikte de zeewatertemperatuur regelmatig de 15 tot 16 graden aan. Nu blijft de temperatuur nog steeds steken rond de 11 tot 12 graden. Daar zal ongetwijfeld na het komende weekend wel verandering in komen want ze verwachten begin volgende week een aantal dagen met temperaturen boven de 22 graden?!
Vorig jaar mei werden er al regelmatig mooie zeebaarzen gevangen.
Even een paar graadjes erbij en het feest kan beginnen. Dat er regelmatig grote zeebaarzen vlak onder de kust richting noorden trekken blijkt uit de vangsten van staandwandvissers! Vissen tot acht pond zijn geen uitzondering. Uit een mailtje dat ik van een Engelse zeebaarsvisser kreeg bleek dat men in dat gebied vrijwel de gehele winter door mooie grote zeebaarzen heeft weten te vangen.
30 Mei vergreep deze mooie zeebaars zich aan een gebonden jigkop.
Zowel de wrak- als de kantvisserij leverde hen schitterende vissen op. Uit de vangstgegevens van die zelfde Engelse zeebaarsvissers blijkt dat vooral de grotere scholen zeebaars over de diepere delen van de Noordzee richting noorden trekken. Volgens deze mannen heeft dit te maken met zowel de aasaanbieding als de opwarming van de Noordzee. Laten we maar zeggen “wordt vervolgd”.
Maargoed, langs onze kust staat de zeebaarsvisserij dus nog steeds op een laag pitje. Mannen die echt wel weten hoe en waar ze mister zeebaars moeten zoeken hebben al de nodige nullen gescoord. Maar laten we wel zijn, dat hoort nu eenmaal bij deze spectaculaire visserij.
Mei 2014 was een succesvolle maand met véél zeebaars tijdens de workshops.
Langzaam maar zeker verdwijnt de algenbloei ook weer en zie je het water helderder worden, zondermeer een pré voor de zeebaarsvisserij. Een goed teken is, dat het in vrijwel alle havens en kanalen alweer barst van het speldaas.
Rede temeer om je kleinere shadjes even uit de kast te trekken. Vorig jaar bleek dit mini-kunstaas tijdens mijn workshops soms dodelijk voor grote zeebaarzen.
Kleine shads (achter) zijn in mei vaak dodelijk ivm de enorme concentraties speldaas.
Vooral op die dagen dat de buitentemperatuur oploopt tot boven de 20 graden jaagt zeebaars graag tussen 'water en wind'. Wat niet meer inhoudt dan dat ze zich in de bovenste waterlagen tegoed doen aan de enorme scholen speldaas. Ze spugen tijdens het onthaken dan vaak grote 'ballen' van dat mini speldaas uit.
Vergeet niet wat oppervlakte pluggen in je tas te doen!
O ja, en vergeet op dit soort warmere dagen je oppervlakte pluggen niet mee te nemen. Zo nu en dan tussendoor gewoon effe een half uurtje smijten kan soms voor leuke verrassingen zorgen.
Stekel ze,
The Bass Whisperer.
Joop.