Zicht op zeebaars 171
Kunstaasverzamelaar of…..noodzakelijk kwaad?
Door Joop Folkers
De weersvoorspelling ziet er de komende dagen fantastisch uit. Dankzij de in kracht toenemende zon loopt de zeewatertemperatuur langzaam maar zeker richting 10 graadjes. Lentekriebels en dus tijd om mijn kunstaasverzameling maar eens na te lopen.
Eigenlijk een onbegonnen zaak als je al die dozen en zakken shads ziet staan. Eerlijk gezegd kom ik soms shads tegen waarvan nauwelijks nog weet wanneer ik ze heb aangeschaft.
Bij twijfel weer kopen....
In een grote plastic zak kwam ik meer dan 600(!) Killershads tegen in die eens zo onweerstaanbare parelmoerversie! Ik kan me nog als de dag van vandaag herinneren dat deze shads begin jaren '80 dodelijk waren voor iedere vis die een stekel op zijn rug had!
Haha nog ruim 600 killer shads in ruste....Bakken met een uitje misschien....?
Maar eerlijk gezegd, kan ik me de dag niet meer herinneren dat ik dit 'vernuftig gefileerde' stukkie plastic voor het laatst te water heb gelaten.
Je zou, althans logischerwijs, toch denken dat de ontwerpers van shads en weet ik veel wat voor ander kunstaas zo langzamerhand eens uitgetoverd zullen zijn. Maar niets blijkt minder waar, want vrijwel maandelijks verschijnen er weer nieuwe kunstaasjes op de toch al zo uitgebreide vaak onoverzichtelijke markt.
Hoe bedoel je verzamelaar?
In veel gevallen zijn de veranderingen van nieuwe shads nauwelijks waarneembaar! Dankzij een (soms onopvallend) mini gleufje of uitsparinkje krijgt zo’n nieuw product net weer even die andere uitstraling waardoor hij als compleet nieuw wordt gebombardeerd.
Maaaarrr…laten we eerlijk zijn, juist dankzij al die nieuwe producten die jaarlijks weer op de kunstaasmarkt verschijnen, blijven we scherp! Als een vismaatje goed heeft gevangen op shad X weet je tenslotte niet hoe snel je naar de winkel moet racen om juist die shads aan te schaffen! Ik ken dat gevoel want ik heb helaas datzelfde (verzamelaars?)probleem!
Toch heeft de ervaring heeft echter wel geleerd dat vissers die regelmatig van kunstaas dan wel kleur veranderen in de regel betere resultaten boeken dan de mannen die de gehele dag botweg met één en dezelfde kleur staan te smijten!
Alle kleuren van de regenboog.
Oké, natuurlijk speelt uiteraard ook de manier van vissen een belangrijke rol. Maar hoe vaak gebeurd het niet, dat je ik weet niet hoe lang met een bepaalde shad staat te smijten en dat je na het wisselen van die shad op dezelfde stek ineens wel degelijk aanbeten weet te forceren. Kortom, het is zondermeer zinvol om te blijven zoeken en wisselen!
Vandaar ook die enorme hoeveelheid shads die op voorraad staan. Gek he, maar ik betrap mezelf er keer op keer weer dat als ik richting waterkant ga ik vrijwel altijd hetzelfde geijkte (noem het vertrouwde) kunstaas bij me heb.
Alles moet altijd voorradig zijn!
Natuurlijk krijgen alle nieuw aangeschafte shads een goede kans om zich te bewijzen. Als je vertrouwen in een nieuw stukkie kunstaas hebt, moet je het ook de tijd geven om zich te bewijzen!
Neem bijvoorbeeld die fantastische Komodo shads van Spro. Gezien de uitstekende resultaten tijdens mijn snoekbaarssessies een gedoodverfde killer. Maaarrr…vriend zeebaars dacht hier kennelijk anders over.
Zeebaarspilkers, zware pluggen, gebonden koppen enzovoorts, enzovoorts...
Dit veranderde echter na een aantal sessies toen ik mijn salt&pepper shadje verving door een paarse Komodo. De eerste vijf worpen leverden net zoveel zeebaarzen op!
Nu is het tijdens mijn zeebaarsavonturen nog steeds één van mijn favoriete shads zeker op die dagen dat je alles uit je hoge hoed moet toveren om een aanbeet af te dwingen.
Stekel ze,
Bass Whisperer.
Joop.