Zicht op zeebaars 156
"Pluggenpraat"
Door Joop Folkers
Toen ik vanochtend mijn kunstaasvoorraad weer eens een noodzakelijke update gaf, kwam ik een groot aantal zowel gebruikte als ongebruikte pluggen tegen. Kunstaas, dat om wat voor rede dan ook zijn vangkracht heeft verloren en daarom uitgesorteerd in grote bakken richting zolder is verhuisd!
Zo nu en zoek ik een aantal 'golden olies' uit voor een herkansing. Maar eerlijk gezegd ligt het overgrote deel hier opgeslagen tot ze hun pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Pluggen zijn niet meer weg te denken in het grote roofviswereldje. Het ontwerpen van nieuwe goedvangende pluggen is 'big business'.
Steeds weer nieuwe modellen erbij.
Het is daarom ook niet verwonderlijk, dat er op jaarbasis vele honderden 'nieuwe' uitvoeringen worden toegevoegd aan het toch al enorme bestaande assortiment! Soms worden de meest 'onnatuurlijke' kleurencombinaties en modellen uit de bekende hoge hoed getoverd!
Goudvissen heb ik nog nooit in de Noordzee gezien.
Het klinkt misschien vreemd, maar de ervaring heeft geleerd dat de vangkracht van het overgrote deel van die herrieschoppers zich om wat voor rede dan ook vaak beperkt tot één seizoen!?
Felle kleuren lokken vaak een aanbeet uit.
Daarna krijgen ze een plekje in de bekende kunstaasdozen en kan het spul na één of twee seizoenen richting zolder. Dit verklaard dus die enorme voorraad poppers, diepduikers en allerhande andere pluggen en plugjes die mijn zolder bevolken!
Een vreemde zaak dus dat bepaalde pluggen (en shads) slechts één seizoen werkelijk dodelijk zijn. Mijn eerste zeebaarspluggen waren de Magnums van Rapala. Een topplug die een diepte bereikte van hooguit twee meter.
Aan deze Magnums ving ik m'n eerste baarzen.
Na deze ondiep duikende serie bleken onze stekels na pakweg twee seizoenen hun interesse te hebben verlegd naar diepduikend spul en kwam de 13 centimeter grote Sliver (Rapala) in beeld.
Tweedelig, het eerste seizoen ongenaakbaar.
Deze tweedelige plug bereikte een diepte van circa drie meter en bleek zeker het eerste seizoen ongenaakbaar!
Tot ongeveer drie meter diep
Ook zijn kleinere diepduikende broertje van zeven centimeter bleek een killer. Maar ik kan me nog heel goed herinneren dat de vangkracht van al deze pluggen na twee seizoenen totaal was weggeëbd! De natuurlijke kleuren bleven in de doos en werden bijvoorbeeld vervangen door de fel gekleurde FireTigers.
Oranje deed het weer.
Van al de pluggen die we de laatste jaren hebben gebruikt, blijken alleen de 10 centimeter lange X-Rap Hot Head en de Rusty Crawdad de slag te overleven.
Pakweg zo’n jaar of 10 geleden werden vanaf de pier in Hoek van Holland de eerste oppervlaktepluggen te water gelaten. Het succes was overweldigend, want vooral grote zeebaarzen bleken gek op dit vernuftige stuk kunstaas. Juist het feit dat je precies kon zien hoe een zeebaars je kunstaas volgde en pakte, maakte deze sport zo populair.
Oppervlaktevissen werd populair.
Al snel verschenen de poppers ten tonele. Een kunstaassoort die mede door zijn excentrieke vorm een enorme waterverplaatsing dus kabaal veroorzaakte, was destijds dodelijk voor alles wat stekels had!
Veel waterplaatsing, dus veel kabaal.
Maaaarrr… helaas ook vriend popper boette na hooguit twee jaar sterk in aan vangkracht en verdween dus ook naar zolder! Maar niet getreurd want ineens was daar de Sammy een redelijk klein oppervlakteplugje dat was voorzien van enkele loodkogeltje waardoor het alleen mijn zijn kop uit het water stak. Deze plug liet zich weer op een andere manier binnen vissen.
De good old sammy's mogen nog mee.
Niets snel draaien maar gewoon met korte rustige tikjes op je hengeltop over de hotspot vissen was het advies. Al snel bleek ook deze manier van vissen een verslavende werking te hebben omdat je ook hier de zeebaars het aas zag volgen en pakken.
Al jarenlang een vanger.
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat deze plug iedere sessie toch weer even wordt uitgelaten en dat hij één van de weinige oppervlakte pluggen is die nog steeds vangt!
Last but zeker not least was de spectaculaire visserij met de Subwalk. Vrijwel alle vissen die deze kunstaassoort attaqueerden waren 60+ en groter.
De subwalk trekt vooral grote vissen aan.
De dreunen waarmee deze plug werd gepakt waren werkelijk uniek. Helaas heeft ook de Subwalk het niet gered en is een deel naar de bovenste verdieping verhuisd.
Iedere sessie gaan er een paar mee.
Toch gaat ook deze plug iedere sessie mee want ik blijf erbij dat deze 15 centimeter lange en 58 gram zware knuppel van een plug nog steeds de nodige vangkracht bezit!
Ook in het najaar.
Natuurlijk is het altijd de moeite waard om de oudere 'pluggarde' weer eens een kansje te geven.
Af en toe iets in de herkansing.
Ik heb daarom altijd een doosje bij me met wat oudere (gepensioneerde) pluggen die zo nu en dan een herkansing krijgen!
Stekel ze,
Joop.