Zicht op zeebaars 150:
Hoe bedoel je shads
Door Joop Folkers
Een goed aangeboden shad is vaak dodelijk en daarom niet meer weg te denken in de huidige (zeebaars)visserij.
Shads zijn er in vele honderden soorten en kleuren. Iedere “ontwerper”van zo’n vernuftig stukje plastic kan je volgens mij precies vertellen waarom de staart van zijn eerste creatie rond en plat was en …..waarom hij bij zijn nieuwe creatie juist heeft gekozen voor een gevorkt staartje!
Soms mogen kleuren best afwijken!
Ook in deze (noem het maar) shadwereld is er althans volgens mij niets nieuws onder de zon,ware het niet dat sportvissers steeds meer vissoorten aan plastic weten te vangen. Goed voorbeeld hiervan zijn de vangsten van enorme heilbotten aan speciaal voor die visserij ontwikkelde shads. Ook tijdens de wrakvisserij blijkt maar al te vaak weer hoe effectief een goed geviste shad kan zijn.
Het vissen met shads op heilbot vraagt om een hele andere aanpak!
Gelukkig is vriend zeebaars niet zo kleur en model gevoelig als neef snoekbaars want een shadje gaat er altijd wel in! Zoals trouwe lezers van zicht op zeebaars weten ben ik zeer gecharmeerd van de Culprit shads die in Nederland worden geïmporteerd door Hengelsdiscount gevestigd aan het Dwarsveld 1 in Oldemarkt.
Culprit vrijwel altijd vanggarantie!
Als importeur van deze topshad voeren ze vrijwel het gehele kleuren assortiment waarvan er voor de zeebaarsvisserij 4 kleuren uitspringen,te weten de Salt&Pepper/ de Albino/de Tomaat en last but not least de Trout. Stuk voor stuk kleurtjes waar onze gestekelde vrienden hun kop niet voor omdraaien!
Jong geleerd,oud gedaan!
Op het moment dat roofvis fanaat en SPRO legende Henk Simonsz zijn Komodo shads op de markt bracht,had hij werkelijk nog geen flauw idee dat deze snoekbaars beauties ook zeer aantrekkelijk zouden zijn voor vriend zeebaars. Sterker nog in het begin van het seizoen was de lichtblauw “Iceblue” uitvoering van deze herrieschopper werkelijk dodelijk! Gewoon ff uit proberen die handel zeg ik altijd maar. Je weet tenslotte maar nooit wat op bepaalde momenten interessant blijkt te zijn voor onze stekels.
Maarrrr…nogmaals vriend Dicentrarchus labrax is gelukkig minder moeilijk als het om kleuren en modellen gaat. Wel is opgevallen dat herrie schoppende shads tijdens donker gekleurd water in de regel betere vangstresultaten opleveren dan andere shads. Logisch want het mindere zicht moet gecompenseerd worden door andere signalen zoals druk bewegende staarten en soms raar gevormde twisters!
Grote afgeplatte soepele staarten.
“Herrie” kan positief maar op andere momenten soms ook in je nadeel werken! Het is dan ook moeilijk te bepalen welke shads je op bepaalde tijden in moet zetten. Juist om een bepaalde “zekerheid”in te bouwen,start ik in de regel vrijwel altijd met mijn “good old” Salt&Pepper shadjes. Werken deze niet dan ga ik op zoek naar de andere kleurtjes.
salt en pepper blijft dodelijk!
Mochten ook deze vangertjes geen acte de presance geven,dan schakel ik weer over op andere modelletjes met soms een kleinere staart of een felle (onnatuurlijke)kleur! Hieruit blijkt maar weer eens temeer dat ook de zeebaarsvisserij om aanpassingen vraagt! Sterker nog als je niet regelmatig van kunstaas verandert is de kans groot,dat je een groot deel van je mogelijke aanbeten zal missen! Tja,verandering van spijs doet eten,nietwaar!
Pro Dropshot Minnow van Yasei produceert veel herrie.
Daarom vind ik het van groot belang dat je een vismaatje hebt die ook graag experimenteert! Zeker op die dagen dat de vis niet echt actief is moet je meer investeren om een aanbeet af te dwingen. Niet alleen snoekbaars is eigenwijs,ook zeebaars kan er wat van geloof me. Ook vorige week was het weer peuteren geblazen. Het hele regiment koppen (fluo rood en geel/van 7 tot 28 gram) moest in werking gesteld om zo’n stekel te kunnen verleiden. Keer op keer tikte mijn jigkop de steentjes aan.
Soms mogen kleuren best afwijken!
Een mooier,effectiever “loopje”kon je je eigenlijk niet voorstellen maar de aanbeten bleven gewoon uit en dat terwijl onze Raymarine wel degelijk (zwemmende) vis registreerde! Tijdens mijn zoektocht in kunstaasdoos nummer 5 of 6 kwam ik een verwaarloosde rood-gele shad van Action plastics tegen. “Doe eens gek”; dacht ik terwijl ik de shad uptide aanbood.
Je voelt hem al…..want nog voordat de stroming mijn lijn goed en wel had opgepakt was de eerste BOEM een feit?! Je gaat natuurlijk uit van een toevalstreffer,maar al snel bleek alleen deze (onnatuurlijk) fel gekleurde shad de vis te kunnen verleiden.
Soms zijn afwijkende kleuren goed!
Niets nieuws voor snoekbaarsvissers want bij die glasogen werkt het allemaal veel nog veel nauwkeuriger! Shadvissers zijn verzamelaars! Iedere keer neem ik me weer voor om eerst mijn voorraad shads eens op te vissen! Maar tijdens vrijwel iedere beurs is de verleiding groot en verdwijnt de weerstand tegen het kopen van nieuwe shads als sneeuw voor de zon en worden er weer nieuwe shads aan die toch al onwaarschijnlijk grote voorraad toegevoegd.
Hier is geen medicatie voor!
Gewoon shads die volgens het gevoel net weer ff een snipper beter zouden kunnen zijn! Ach,ik zie het maar als een lange termijn investering want er is volgens mijn huisarts geen medicatie voor!
Stekel ze,
Joop.