Zicht op zeebaars 149
Geluk of….?
Door Joop Folkers
Het blijft altijd weer een raadsel hoe het mogelijk is dat de ene visser in de boot gedurende een bepaalde periode met regelmaat extreem grote zeebaarzen weet te vangen, terwijl de ander die op exact dezelfde manier vist slechts zo nu en dan een dikke vis weet te landen.
Het is een bekend gegeven, dat de visser aan de stuurboordkant meer vangt dan zijn collega aan de bakboordkant. Het klinkt misschien vreemd, maar je bent als bootvisser sterk afhankelijk van zowel de vloed als de ebstroom. Alle wedstrijdvissers die regelmatig op de Noordzee vissen kunnen hier beslist over mee praten.
De getijdestroom is hoe dan ook vangstbepalend, als je er tenminste gebruik van weet te maken. Uptide vissen is niets nieuws, maar kan op bepaalde momenten wel doorslaggevend zijn voor je vangst.
Maar stel, je vist met twee vissers aan de stuurboordkant van de boot met hetzelfde kunstaas dan zou je toch zeggen dat je beide evenveel kans maakt op zowel grote als kleinere vis!
Als je dan ook allebei nog regelmatig aanbeten weet te scoren dan hoef je ook niet te twijfelen aan je vistechniek. Daarom blijft het maar moeilijk te verklaren, dat de ene visser in de boot gedurende een sessie de ene na de andere mooie dikke vis weet te vangen terwijl de ander het op dat moment gewoon moet doen met kleiner spul.
Natuurlijk kun je, althans in mijn optiek, zeker gericht op grote zeebaars en andere vissoorten vissen! Ik heb over deze materie een interessant artikel geschreven voor de komende Roofvis, waarin bijvoorbeeld aaskeuze en stekkennis centraal staan.
Maar goed, ik vis al ruim 20 jaar met Jan Verkade en Peter Bosman. We hebben in deze lange periode vele (hele) grote zeebaarzen gevangen en uiteraard verspeeld. Zeker in de 'nylon' periode was het soms een hele toer om zo’n grote stekel buiten de enorme stenen van de blokkendam te dirigeren.
De enorme rek in de lijn en de kwalitatief veel mindere (lees:slappe) hengels bleken destijds de grote boosdoeners. De kracht van de zeebaars was ongekend en veel pluggen, shads en gebonden koppen werden daar helaas het 'slachtoffer' van.
Natuurlijk waren de scholen zeebaars zo’n 25 jaar geleden véél groter. Een veel gehoorde kreet is als we destijds hadden geweten wat we nu weten dan…..! Maar dat wisten we niet en dus moesten we gewoon 'roeien' met de bekende riemen die we in die periode hadden.
Een toptijd waarin overwegend grotere vissen werden gevangen. Maar ook destijds al ving de ene visser meer grote baarzen dan de ander terwijl beiden op identieke wijze hun kunstaas aan konden bieden! Zal het dan toch te maken hebben met een periodiek stukkie geluk ??
Stekel ze,
Joop.