Zicht op zeebaars 142

Zicht op zeebaars 142:

Jig-twister combinatie blijft een killer  

Door Joop Folkers
 
Gedurende de 30 jaar dat ik me heb verdiept in de zeebaarsvisserij staat voor mij vast dat de jig-twister de enige kunstaassoort is die in al die jaren niets aan vangkracht heeft verloren.
 
Het is en blijft een toppertje die dankzij de combinatie van een fijn gefiltreerd bellenspoor en de fel bewegende twisterstaart dodelijk is voor alles wat zeebaars heet.
 
 
De grote vangkracht zit hem (althans volgens mij) in de haartjes van de bucktails. Deze zijn hol van binnen waardoor ze in het water niet aan elkaar plakken maar juist open blijven staan waardoor er dat fijne bellenspoortje ontstaat. 
 
 
Misschien heeft zo’n klein vrolijk dartelend bosje hertenhaar onder water veel weg van een klein inktvisje?! Een natuurlijke aassoort die hoog op de menukaart van vriend zeebaars staat. 
 
 
Eén ding staat vast, dit stukje zeebaars kunstaas scoort werkelijk overal waar je het te water laat! Tijdens één van mijn vele zeebaarsavonturen rond het mooie Guernsey verklaarde Dougal me voor gek toen ik mijn jig richting bodem stuurde,totdat ik de één na de andere zeebaars wist te verleiden. 
 
 
Tijdens de vele sessies rond het zeebaarsrijke Cobh (zuid Ierland) bleek al snel dat vriend zeebaars ook daar langs de uitgestrekte Ierse kust niet vies is van deze 'behaarde' hap! Niet alleen zeebaars maar ook dikke polakken en koolvissen (zoals in Noorwegen) blijken verzot op deze behaarde lekkernij. 
 
Omdat deze gebonden jigkoppen nauwelijks in de winkel verkrijgbaar zijn hierbij even een fotoreportage hoe je zelf op een eenvoudige manier je eigen jigkop kunt binden.
 
Rood, sterk garen om de koppen mee te binden.
 
Bucktail
 
In vele soorten en maten.
 
Stap 01
 
Stap 02
 
Stap 03
 
Stap 04
 
Stap 05
 
Stap 06
 
Stap 07
 
Stap 08
 
Stap 09
 
Veel succes!
 
Stekel ze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK