Zelf shads gieten Extra

Zelf shads gieten Extra 

Door Berthil Bos

In de afgelopen vier delen over het zelf gieten van rubbercreaties heb ik jullie mijn eerste stappen op dit gebied laten zijn en de conclusie is dat gemakkelijker is dan je denkt en zeer, zéér verslavend.

Ook is mij duidelijk geworden dat het maken van de mal, met daarin de afdruk van het te gieten model het allerbelangrijkste is en dat je hier veel aandacht aan moet besteden.

Ik maakte mijn mallen van gips en dat is een eenvoudige manier en goedkoop. Het kost je wel veel tijd en het uitpeuteren van het rubber uit de mal kan, vooral bij het niet goed aflakken, soms een moeilijk karweitje zijn.

Maar goed, alle begin is moeilijk en na een tijdje gaat alles vanzelf. Ook voor Lureparts.nl is dit een betrekkelijk nieuw artikel en zodoende komen hier ook alsmaar producten binnen die het één en ander alleen maar makkelijker en soms ook beter maken.

Zo ook voor het maken van een gietmal. Naast het Lupa Molding gips is er nu ook siliconen materiaal om een mal van te maken. Het RTV Mold Siliconen is een product om perfecte siliconenmallen te maken.

Dit materiaal is zeer makkelijk en snel te verwerken en heeft als grote voordeel dat het nog gedetailleerder de te gieten objecten weergeeft en het laat dit object veel gemakkelijker los. Ook ben je af van het aflakken.

Het RTV Mold Siliconen is duurzaam en kan tegen een stootje. Waar je wel even op moet letten, is dat je de verhouding van de siliconen en de Activator (verharder) goed in de gaten houdt.

20/1 Is het minimum, aangezien je beter iets teveel dan te weinig van de Activator kan gebruiken. Als je te weinig van dit goedje gebruikt, zal de RTV niet hard worden.

Ik heb, om de RTV Mold Siliconen te testen, deze keer niet een shad gebruikt, maar ik wilde graag een siliconen vissenkop gieten, om de standaard verzwaarde kop van een rubberen swimmbait hiermee te vervangen. Het voordeel hiervan is dat ik door middel van een loodkop nu zelf kan bepalen welk gewicht ik gebruik en niet afhankelijk ben van een vaststaand gewicht.

Op de onderstaande foto’s laat ik even de bedoeling zien en krijg je direct een indruk hoe het één en ander werkt:


Een bestaande Fox rage Replicant wordt onthoofd, om een mal te maken.


De kop met een heet voorwerp (plat mes) mooi vlak maken en het bevestigingsoogje verwijderen.


De kop wordt met de vlakke kant op de bodem van een bakje geplakt (zie deel 1 en 2) en daarna giet je het RTV Mold Siliconen in het bakje en laat het hard worden (zie instructie op Lureparts.nl).


Je zult zien dat de mal erg gemakkelijk loslaat en dat de afdruk zeer gedetailleerd is.


Je giet nu het hete LUPA Plastisol Medium net als bij de gipsen mal in de opening. Het RTV Mold Siliconen kan tegen deze hitte dus geen paniek. Met de kleurmiddelen kan je de juiste kleur creëren


Als de kop is uitgehard in de mal na ca. een half uur, kan je hem er zo uit knijpen als je de randjes even los hebt gemaakt.


Hier is de nieuwe niet verzwaarde kop voor de Swimbait.


Na wat bijwerken en een zwarte stift heb ik dankzij de producten van Lureparts.nl een uniek aasje gecreëerd en de mogelijkheden zijn enorm.


Met een tien grams loodkopje kon ik op deze manier, de afgelopen herfst, lekker ondiep en langzaam vissen.


Dit was één van de vele mogelijkheden om met deze producten iets eigens te creëren, maar nogmaals kijk uit het is verslavend.

ANDEREN LAZEN OOK