Zelf shads gieten (Deel 1)  Lureparts.nl, PAS OP!!!

Zelf shads gieten (Deel 1) 

Lureparts.nl, PAS OP!!! 

Door Berthil Bos

Zoals velen van jullie weten is er een internetwinkel in Nederland die je honger kan stillen op het gebied van zelfbouwproductjes en producten en allerlei andere handigheden op het gebied van de hengelsport en dan vooral de roofvisserij. Ook voor het zelf maken van streamers ben je op het juiste adres en dat heb ik geweten.

Ik ben alweer een tijdje bezig met de streamer, omdat dit aasje meestal wel dressuurdoorbrekend is en het steeds drukker wordt aan de waterkant. Ik presenteer deze halve kippen niet alleen aan de vliegenlat, maar maak ze ook geschikt voor de spinhengel.

Ik heb al eens eerder beweerd dat dit zelf fabriceren verslavend werkt en dat kan je zien aan mijn voorraad streamers. Nu kreeg ik een tijdje geleden een pakketje toegestuurd van Lureparts, met daarin alles om je eigen shads of andere rubberen creaties te maken.

Aangezien ik erg graag met rubber naar de waterkant ga, vond men mij wel een perfect proefpersoon om dit betrekkelijk nieuwe artikel voor Lureparts.nl eens uit te proberen. Direct belde ik Oscar Wissink (de eigenaar) op met de vraag of één verslaving nog niet genoeg was, omdat ik donders goed weet dat ook deze manier van je eigen kunstaasje maken zeer verslavend kan zijn.

Daarom ben ik ook met deze kopregel Lureparts.nl PAS OP!!! begonnen, omdat je dit van te voren moet weten.

Nu naar de producten die je nodig hebt voor het maken van je eigen rubber creaties. Zoals jullie weten mag ik graag dingetjes voor het roofvissen bedenken en creëeren, dus een beetje handigheid bezit ik wel. Toch was dit voor mij geheel nieuw en na wat experimenteren heb ik wat dingen op een rij gezet om het jullie wat gemakkelijker te maken.

Het lijkt in eerste instantie ingewikkeld, maar uiteindelijk is het een piece off cake en wordt het eindproduct alsmaar beter. Niet dat de vissen zelf het erg vinden dat de eerste shad er niet helemaal glad uit ziet, maar het oog wil ook wat.

We gaan in stappen eens kijken hoe je het beste tot een goed eindresultaat kan komen.

Stap 1.  
Wat ik meteen al doorhad, was dat het maken van een goede mal voor het gieten het allerbelangrijkste is. Hier gaan we dan ook extra aandacht aan besteden. Ik ga beginnen met het nagieten van een bestaande shad, maar dan in een andere kleur en iets soepeler dan het origineel. Hierbij wil ik wel zeggen dat het gieten van de wat grotere shads meteen de moeilijkste manier is om te gieten.

De shads van de meeste groothandels zijn in tweedelige metalen mallen gegoten en dat zie je vaak aan de wat ronde of gebogen rug die deze shads hebben. Juist dit kan een probleem vormen om de shad goed op zijn rug vast te lijmen, wat nodig is om een goede afdruk te krijgen in de mal.

Het eerste wat je dus moet doen is op zoek gaan naar een shad met een rechte platte rug of deze zelf recht maken d.m.v. een heet plaatje metaal, die je op een gaspit plaatst.

Als de rug recht en vlak is moet deze vast en stabiel op een vlak plaatje gelijmd worden, die niet door kan buigen. Ik gebruik een gepolijste hardstenen ronde plaat. De vlakke of bijna vlakke rug wordt voorzichtig helemaal ingesmeerd met secondenlijm en deze wordt geplaatst op het plaatje.

Zorg ervoor dat de gehele rug in aanraking komt met de ondergrond. Dit is meteen het moeilijkste, omdat het lijm door de siliconen niet direct pakt. Gebruik hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld tape om de shad goed vast te zetten. Het drogen kan een paar uur duren.

Hierna controleer je of er geen openingen zijn en zo ja dan ga je weer aan de slag met de secondelijm. Ook de zijkanten moeten goed vastzitten, evenals de dunne startwortel en de schoepstaart.

Besteed hier veel aandacht aan, omdat het gietgips niet onder de shad mag komen. Ikzelf ga nadat de shad vast op zijn rug ligt, nogmaals met het tubetje rond het rubber, om er zeker van te zijn dat alles afgedicht is. Ik schreef al dat een grotere shad meteen het lastigste is, want een rubbercreatie als bijvoorbeeld een kikker heeft een veel groter oppervlakte die je moet lijmen en zal dan ook sneller vastzitten.

Tot zover stap 1 die ik ook even middels foto’s laat zien. De volgende week gaan we beginnen met het maken van de mal.


De Pro Shad is rond van boven en moet dus eerst vlak gemaakt worden en daarom leg ik hem eerst voorzichtig op een hete bakplaat.

De ronde rug is vlak en nu beter vast te lijmen.

Omdat de lijm tijd nodig heeft moet er d.m.v. tape een constante druk op de gehele shad uitgeoefend worden.

De Wob Shad is al betrekkelijk recht dus kunnen we die direct gebruiken.

Voor de zekerheid ga ik nogmaals met de lijm rondom de shad om er zeker van te zijn dat alles goed afgedicht is.

Tot volgende week.

ANDEREN LAZEN OOK