Zeevissen in het land der Vikingen (Deel 3)  Op de platvis vanaf de boot of kayak

Zeevissen in het land der Vikingen (Deel 3) 

Op de platvis vanaf de boot of kayak  

Door Ron Smits

Ongeankerd vissen (driftend vissen) op platvis wordt heel vaak beoefend in Denemarken. De boot drift vaak dwars weg. Aan de loefzijde (de kant van de boot waar de wind in je gezicht blaast) lijkt het dat je onderlijn van je weg drijft, dit komt omdat de boot naar achter drijft (van je onderlijn weg drijft).

Kunst is om je lood altijd contact te laten houden met de bodem, zodat je dus niet tussen bodem en oppervlakte vist. Regelmatig even je hengel op lichten en weer laten zakken (eventueel wat lijn geven) tot je de bonk op de bodem weer voelt, geven aan dat je op de bodem vist.


Fijne huurboot: de MS Kirsten.


Vooral een lange dwarrellijn (75 – 85 cm), die aan de wartel van de hoofdlijn is bevestigd, waar ook het (ongeankerd) lood aan is bevestigd doen het in deze visserij heel erg goed. Om een goed contact met de bodem te houden is zwaar lood vaak gewenst (afhankelijk van de dikte van je lijn en de drift snelheid). Het regelmatig lichten van de hengel waardoor je aas dus hoger van de bodem loskomt heeft een heel gunstig effect op de platvis.


(Foto Lucky Luc Mom)

De platvis kan je aas zelfs een paar meter blijven volgen, alvorens fel aan te bijten. Niet te snel aanslaan is de boodschap (ik sla zelfs in het geheel niet aan). Vis gerust wat verder van de boot weg, om niet in de war te raken met uw achterbuurman.

De boot gaat bij uw achterbuurman over zijn onderlijn heen en dus vist hij eigenlijk aan uw kant van de boot. Vist u met de wind in de rug aan lijzijde, dan lijkt het dat de onderlijn onder de boot door stroomt. Het is echter de boot die over uw lijn drijft. U vist dus eigenlijk op de plek van uw achterbuurman.

Wanneer deze heel kort van de boot vist, bestaat de kans dat u en uw achterbuurman regelmatig elkaars lijn binnen vist. U kunt dit voorkomen door heel zwaar lood te gebruiken zodat u bijna loodrecht naar beneden vist. U heeft door het zware lood een goed contact met de bodem. U voelt het lood lekker op de bodem neerploffen.

Bij het omhoog brengen van uw lood en de onderlijn zal de platvis regelmatig uw aas aanvallen. Niet te snel aanslaan. U wordt echt wel gewaar dat de vis hangt. Te snel aanslaan geeft veel missers.


Lokkertjes en andere attributen zoals (bezem)afhouders om je onderlijnen te maken om de vis te verleiden tot aanbijten.


Hakenslijper is voor de mustad round beak haken noodzakelijk.


Boven de lange dwarrellijn kunt u nog een extra haaklijn monteren, waardoor u uw aas net boven de bodem wordt aangeboden. Bij het lichten gaan er dan twee beaasde haken omhoog en een doublet is zeker niet uitgesloten. Als haak kies ik een maatje 1 of 2.

Ook kunt u het lood vervangen door een pilker of zware lepel als extra lokker. Als u er een haak aan bevestigt, moet u wel de lange dwarrellijn verwijderen, anders draait deze constant in de haak van de pilker. Boven de pilker kunt u 1 of 2 haken bevestigen.

Ook dit is een heel succesvolle manier van vissen en bovendien kunt u aan de pilker andere vissen vangen. Als aas zijn reepjes makreel of haring, mesheften, zagers en/of pieren en Franse tap, maar ook zandspiering heel goed. Allemaal aassoorten die u mee kunt nemen op uw vistrip. Tarbot is gek op verse vis. Schar is verzot op mesheften.

Vissen vanaf uw eigen visbootje of kayak (driftend vissen)
Nu zijn er in Denemarken ongekende mogelijkheden. U heeft namelijk altijd beide handen vrij, omdat de voortbeweging door uw voeten(benen) gebeurt. Wat te denken van superlicht vissen op platvis? Ja met hengeltjes met een werpgewicht van 12 – 15 gram op de platvis, die uw hengel doorbuigen tot onder het wateroppervlak.


Klaar om te water te laten, Kevin met zijn geheel opgetuigde kayak met dieptemeter.


15 grams hengeltje buigt diep door, soms wel tot onder het wateroppervlak. Genieten pur sang (Foto: Lucky Luc Mom).


Dan voel je de kracht van deze sportvissen tot in je kleine teen. Op en top genieten van deze sportvis. Zelf vis ik dan met slechts één haak, zodat je elke beweging die de platvis maakt ook echt voelt. De onderlijn montage is heel simpel. Aan de hoofdlijn bevestigt u door middel van een wartel het lood en daaraan ook de 75 tot 85 centimeter lange dwarrellijn voorzien van een mustad haakje 2.


Altijd gezellig net voor het vissen, de laatste info uitwisselen en de kayaks uit te rusten met de benodigde attributen voor op het water..


Wel eerst de haak slijpen. De mustad haak heeft nog twee extra weerhaken op de steel, zodat uw aas er beter op blijft zitten. Als max. lengte van de hengel nemen we een hengel van 2.70 meter. Iets korter mag ook maar ik zou niet korter gaan dan 2.40 meter.

Met deze hengel is de lange wapperlijn nog goed te bevissen en kunt u ook overgaan tot een onderlijn met twee of drie haken. Wel goed opletten of u een altijd goed contact heeft met de bodem tijdens het driften.

Als u uw lood of pilker laat zakken moet de plof op de bodem van het lood goed te voelen zijn. Regelmatig de lijn wat omhooghalen en dit mag gerust een metertje of twee zijn.

Natuurlijk kunt u ook met een wobbler op de platvis vissen. De wobbler laten zakken tot op de bodem en deze dan regelmatig de bodem aantikkend laten driften.


Een mooie bot aan de wobbler.

Ook de wobbler van tijd tot tijd wat hoger voeren kan de platvis alsnog verleiden tot aanbijten. Zware lijnen zijn nu niet nodig. Een gevlochten lijntje van 0.08 of 0.10mm is ruim voldoende. Bovendien heeft u ook de slip nog, mocht er een grote vis zich aan uw aas vergrijpen. Ik vis altijd met de hengel in de hand, zodat ik ook nog van de omgeving kan genieten.


Leonard in actie met zijn pilker als loodgewicht (Foto: Lucky Luc Mom).


De aanbeet van de platvis komt goed door en ook als je hem niet gezien hebt, heb je hem wel goed gevoeld. Sla ook niet te snel aan. Ik sla zelf in het geheel niet aan. Het haakje moet vlijmscherp zijn en vaak haakt de vis zichzelf.

Al eens geprobeerd met een dropshot methode? Dit is goed te doen met natuurlijk aas, maar ook met kunstaas. Als aas zijn uiteraard zagers en pieren heel goed, maar vergeet de mesheften, makreel filetjes (of haring), zandspiering, en Franse tappen niet.

Om de vis extra te lokken kunt u in plaats van lood ook een (verzwaarde) voerkorf gebruiken waar u makreel, haring of wat Franse tap in doet.

Ik zou dan niet de metalen voerkorfjes gebruiken maar de plastic korfjes. De metalen korfjes kunnen uw gevlochten lijn beschadigen. Een schepnet (korte steel) is op een kayak heel gemakkelijk.


De goed uitgeruste boot voor het zeevissen van Leonard. Gps, marifoon, dieptemeter en fishfinder om de vis op te zoeken, maar ook een stuk veiligheid.


Een ander voordeel van de kayak is dat u gemakkelijk en comfortabel met twee hengels kunt vissen. Hierdoor kunt u dan ook op verschillende manieren en/of met verschillend aas de platvis belagen. U vist lekker actief met een lichte hengel in de hand met bijvoorbeeld kunstaas, terwijl een tweede (iets zwaardere) hengel, geplaatst in een hengelsteun, het lood langzaam over de bodem meevoert.


Mooie schol, lekker in de pan (Foto:Lucky Luc Mom(.

Beaas de hengel in de steun met bijvoorbeeld strips makreel of haring voor de tarbot, maar ook de gul, schar, schol, bot en wijting zijn niet vies van een lekker stukje vis.

Vergeet nooit om aan de gevlochten lijn een voorslag te monteren. Omdat u slepend vist, komt uw lijn met diverse stenen, planten, mosselen etc. in aanraking en een gevlochten lijn is daar heel gevoelig voor.

Binnenkort deel 4, de gul.