image description

Zeeforel dagen Langeland deel 1

Zeeforel dagen Langeland (Langelandske Ørreddage) 2019 deel 1

Door Leonard Muys en Ron Smits

Dit, jaarlijks terugkerend, evenement vindt altijd plaats in het laatste weekend van april en start op vrijdag avond 24.00 uur en duurt tot zondag 14.00 uur.

Het is alweer de dertigste jaargang van de Langelandske Ørreddage en daarom willen Leonard en ik van deze wedstrijd een reportage maken. Dit wordt bijzonder geapprecieerd door de organisatie, omdat hengelsportblad Fisk & Fri uit Denemarken en ook het Duitse sportvissers magazine Blinker niet aanwezig kunnen zijn.


Heel vroeger zijn deze badges verkocht om het zeeforellen project te sponsoren. Ik heb er inmiddels een behoorlijk aantal aangeschaft in al die 35 jaar dat ik al op dit eiland kom.

Meer dan honderd deelnemers doen dit jaar mee. De bedrijven en verenigingen hebben fors gesponsord om zo een gigantische prijzenpot van maar liefst 90.000 Deense kronen (ca. € 13.000) beschikbaar te stellen. Buiten dit geldbedrag heeft de middenstand van Langeland ook heel mooie prijzen beschikbaar gesteld. Ook de deelnemers dragen hun steentje bij door niet één, maar meerdere keren in te schrijven. Het geld dat overblijft wordt geheel besteed aan de bevordering van het zeeforellen bestand.

Dit jaar zijn we te gast op Færgegårdens Camping te Spodsbjerg. Prima uitvalsbasis om naar welke plaats dan ook te rijden op Langeland. Het eiland Langeland is zeg maar ongeveer vijftig kilometer lang en ca. tien kilometer breed. Informatie wat er zoal te doen is op Langeland kunt u inwinnen bij info@spodsbjerg.dk of tamara@feriepartner.dk zij helpen u graag verder.


Laag water langs de gehele kust van Langeland.

Het is dan ook maar slechts tien minuten rijden naar Rudkøbing, het clubhuis van Sportsfiskeren Langeland, de organisator van de zeeforeldagen.Vandaag komt ook David Nielsen, sportvis journalist van Fisk & Fri naar ons toe om samen met Sjors Waterschoot weer een aantal soorten toe te voegen aan hun soortenlijst. Leonard en Ron gaan naar de zeeforeldagen om verslag te doen.

De eerste dag levert slechts twaalf zeeforellen op en nog een klein aantal gepen. Een jongen van negen jaar weet een zeeforel te vangen van 41,5 cm met een gewicht van 0,605 kg. Het zijn dan ook heel moeilijke omstandigheden, de regelmatig wisselende wind, maar vooral de zeer lage waterstand op de diverse plaatsen.

Ook de watertemperatuur van zo’n twaalf graden, maakt het niet gemakkelijk. Persoonlijk denk ik dat je nu met de oostelijke wind aan de westkust moet zijn en dan ook nog een half uurtje voor het opkomen van de zon of op een plaats waar het behoorlijk stroomt zoals Rudkøbing of Thurø Bay, waar het (koudere) water uit de diepte voor afkoeling van het oppervlaktewater zorgt. Morgen voorspelt Denemarken een westelijke wind en zullen de zeeforellen aan de oostkust gevangen moeten worden.


Een overgelukkige Hannibal Madsen met zijn zeeforel van 41.5 cm en 0.605 kg voert na dag één het junioren klassement aan.

In totaal zijn er vier zeeforellen van meer dan vijftig cm gevangen, waarvan één zelfs over de zestig cm gaat, met een gewicht van net geen 2,5 kg.


De totale vangst op dag één van deze wedstrijd valt erg tegen. Zeker als je bedenkt dat twaalf dagen geleden een bekende zeeforel visser nog zeventien zeeforellen op één dag heeft gevangen.


De wedstrijd is tevens een ontmoeting plaats van de sportvissers. Op de foto Janne Carlsen (met gele jas).

Janne Carlsen is een zeer goede zeeforel visser, die dit jaar al twee zeeforellen van boven de zestig cm heeft gevangen. De grootste meet 74 cm en haar echtgenoot Finn heeft op diezelfde dag, even later, een zeeforel van 78 cm gevangen. Helaas is ze de eerste dag niet verder gekomen dan een geep. Maar morgen weer een dag. Bovendien vindt zij meedoen, in het belang van het zeeforellen bestand, belangrijker dan winnen. Zij heeft zich dan ook maar liefst zes keer ingeschreven (en betaald).


Henrik Andersen met zijn gevangen zeeforel van 57 cm en een gewicht van 1.68 kg. Op de achtergrond de brug naar Langeland bij Rudkøbing.


Het meten en wegen van de vis gebeurt heel nauwkeurig door de hengelsportvereniging Sportsfiskeren Langeland uit Rudkøbing.


Op de eerste dag van deze wedstrijd mogen de vissen van 13.00 uur tot uiterlijk 14.00 uur worden aangeboden. Alles wordt heel precies bijgehouden op een scorebord achter het rek met de gevangen vissen van die dag.


Bo Kempe heeft zijn zeeforel van 53 cm en een gewicht van 1,460 kilogram, gevangen aan de spinhengel op het eiland Tåsinge, aangemeld.

Het klassement na één dag wordt aangevoerd door Karl Ove Hansen met een zeeforel van 62 cm en een gewicht van 2.420 kg, de tweede plaats is voor Henrik Anderson met een zeeforel van 57 cm en een gewicht van 1,680 kg, terwijl de derde plaats is voor Bo Kaempe met een zeeforel van 53 cm en een gewicht van 1,460 kg. De top drie zeeforellen zijn alle gevangen aan de spinhengel. Eén sportvisser (Kim Skovgaard) heeft gevist met een vliegenhengel en voert met een zeeforel van 42 cm en een gewicht van 0.640 kg het klassement van de vliegvissers aan.


Karl Ove Hanson aan de leiding na dag één.

Elke deelnemer dingt mee naar een prijs, gesponsord door de middenstand en Sportsfiskeren Langeland, tijdens de loterij na de officiële meting en weging. Hoe meer keer dat zij zich inschrijven hoe meer kans zij hebben.


Leuke prijzen voor de loterij, gesponsord door de middenstand, maken er een waar feest van.


Ook de jeugd doet mee.


Een jonge sportvisser toont zijn kunstaas. Let ook eens op de bodemstructuur: een echte luipaard bodem.

Morgen wordt een spannende dag met iets na 14.00 uur de prijsuitreiking. We kijken er al naar uit. Je ziet nu al de spanning op de gezichten van de aanvoerders van de diverse rangschikkingen. We rijden weer terug naar de camping, want we hebben inmiddels behoorlijk honger gekregen.

Ons onderkomen tijdens deze negen dagen op de gezellige Færgegårdens Camping te Spodsbjerg

ANDEREN LAZEN OOK