Zeebaarzen per bellyboat

Zeebaarzen per bellyboat

door Wim Moorman

De vlieg landt netjes tussen de twee blokken in. Na een zachte plons laat ik ‘m zo’n vijf seconden zakken en met grove rukken strip ik de lijn binnen. Na drie keer strippen beukt er aan de andere kant in één keer met grof geweld een zeebaars op. Hij zwemt gestaag op de blokken af en met veel pijn en moeite kan ik hem blokken. Zachtjes komt de top van de hengel weer wat omhoog en blijkt deze zilveren krachtpatser beetje bij beetje toe te geven. Maar de krachten zijn nog niet op, hij blijft onder de boot doorkruisen en geeft zich nog steeds niet gewonnen. Na een dril van enkele minuten komt hij dan eindelijk met zijn kop boven water en is klaar om geland te worden. Topsport voor doorzetters…



Op zeebaars vissen is doorzetten. Doorzetten omdat dit toch een van de wat moeilijker te vinden en te vangen vissoorten is. Toch zijn er langs de Nederlandse kust genoeg plekken te vinden waar je mooie zeebaars kan vangen. Zo hebben we een aantal sessies gedaan op de Maasvlakte, wat redelijke tot uitstekende resultaten opleverde, echter niet zonder slag of stoot! Bedenk altijd dat er enkele keren zonder resultaten aan vooraf gaan wanneer je voor het eerst gaat pionieren.


Gunstige omstandigheden


Het voornaamste is om de getijden van Rotterdam goed in de gaten te houden en dan een uurtje na laagtij te beginnen. Je kan doorvissen tot een uur of twee na hoogtij. Wat dat betreft kan je het vergelijken met de standaard kustvisserij, doodtij zorgt voor slechte vangsten. Het makkelijkste is om oostenwind te hebben in verband met het beter kunnen werpen en het over het algemeen wat rustiger water.

In dit geval vissen we met de bellyboat. Wanneer de windkracht laag is kan je de vis beter zien en lig je lekkerder in het water. Het allermooist is als je het getij zo kan pakken dat je de avond of zelfs de nacht in vist. Zeebaars is ‘s avonds actiever en het water rustiger. Ook belangrijk is om te weten of het water enigszins troebel of superhelder is en of er veel spiering aanwezig is. Het bleek namelijk dat wanneer het water ietwat troebel was en er geen spiering te bekennen viel, de zeebaars maximaal te verleiden was. In situaties dat het wemelde van de spiering deed je het al erg goed als je in een paar uur vissen 1 of 2 exemplaren pakte. Echter in de ideale omstandigheden hadden we in hetzelfde tijdsbestek met twee man meer dan 30 zeebaarzen! Vissen variërend van 30 tot en met 70 cm.



De zeebaars is te vangen vanaf eind mei tot en met eind september, al is dit moeilijk te zeggen omdat temperatuursontwikkeling een enorm belangrijke rol speelt. Aan het einde van het seizoen gaan de zeebaarzen zich verzamelen en kan je plotseling zeer goede vangsten boeken.


Experimenteren en beulen

Belangrijk bij het met de vlieg op zeebaars vissen, is het om veel water af te vissen en veel soorten vliegen uit te proberen. Ze bevinden zich voornamelijk tussen en bij de blokkendammen en de strekdammen. Vaak zul je meemaken dat de vis er ‘dik’ ligt en zich ook aan de oppervlakte duidelijk laat zien, maar dat je kan werpen wat je wil: de vis is gewoon niet te vangen. Zelfs niet met slikzagertjes, jigkopjes met bucktail of met dode spiering. Naar mijn mening kan de vlieg toch doorslaggevend zijn. Sterker nog, praktisch elke sessie met de vlieg heeft meer vis opgeleverd dan met andere aassoorten! Daartegenover staat wel dat je vele kleurencombinaties en vele verschillende afmetingen van de vlieg moet proberen. Daarnaast is het raadzaam om de manieren van strippen af te wisselen. De ene keer alleen maar met grove rukken, de andere keer met hele lange, rustige halen. Ook de diepte moet afgewisseld worden, zo kan je op bepaalde stukken alleen maar in de oppervlakte vangen en ergens anders weer alleen op meters diepte.


Veel vis van dit formaat maar daarom niet minder leuk

Materiaalkeuze

Om te beginnen is het fijn om een wat zwaardere hengel te nemen, dit niet alleen om de vis goed te kunnen blokken maar ook voor het gemakkelijker werpen met de toch vaak winderige omstandigheden. Te denken valt aan een Aftma 7 hengel. Met een drijvende en een zinkende lijn kun je het gehele stuk efficiënt afvissen. Als zinkende lijn gebruiken we een Teeny 300 en als drijvende lijn een standaard weight forward. De 2,5 meter lange leader werd voorzien van een ‘tippet’ van 30/00, genoeg om de vis afdoende te kunnen stoppen voor de blokken. Men doet er verstandig aan om een reel te gebruiken die zoutwaterbestendig is en voorzien is van een disc-slip, dit om eventuele haperingen en andere nare zaken te voorkomen.



Wanneer het water vrij laag staat kan er op sommige plekken gewoon vanaf de kanten gevist worden en dit kan leuke vangsten opleveren, echter de stekken die we bevisten waren het beste met de bellyboat te bereiken.


Niet op open zee

Belangrijk is het om een goed stabiel model te hebben in verband met de soms heftige golfslag. Wij hebben gebruik gemaakt van een boot met twee individuele drijvers, het zogenaamde PT-model, waardoor je hoger op het water zit en je gemakkelijk kan bewegen en sneller kunt verplaatsen. Tevens is het door dit model mogelijk om ondanks de heftige stroming toch lang op een stek te blijven vissen.

Belangrijk: Ga nooit op open zee met de bellyboat! Verder is het verstandig om bij sterkere windkrachten dan 6 het water niet op te gaan in verband met de hoge golfslag. Het is een geweldige sport, maar laat de veiligheid voorop staan.

Veel succes en wellicht een idee voor het nieuwe seizoen.


Wellicht een leuk alternatief voor het komende seizoen 

ANDEREN LAZEN OOK