Zeebaarsoutfit onder de loep (5): Voorslag

Zicht op Zeebaars-special:

Zeebaarsoutfit onder de loep (5): Voorslag
 
Door Joop Folkers

Het gebruik van een voorslag is een noodzakelijk kwaad als je tenminste met gevlochten lijnen vist. Het is simpel, nylon, oftewel een monofiele lijn, is veel slijtvaster en schuurbestendiger dan je gevlochten hoofdlijn. Gevlochten lijn kan gewoon weinig hebben en breekt vaak al tijdens de minste aanraking met mosseltjes, zeepokken of andere schelpensoorten.

En aangezien het feit dat we onze gestekelde vrienden in de regel rond allerlei met mosselen begroeide hindernissen als steenstortingen en kleiranden moeten zoeken, ligt het gebruik van een goede, slijtvaste voorslag voor de hand.

Enkele jaren geleden was het ineens een hype om fluorocarbon te gebruiken als voorslag. Deze lijn zou volgens de kenners praktisch onzichtbaar zijn onder water waardoor je vangkansen zouden worden vergroot. Nou geloof me, we hebben het uitgetest en we vingen aan de gewone “ordinaire”, goedkope nylon voorslag net zoveel vis als aan die dure fluorocarbon lijn! Deze vlieger gaat dus voor de zeebaarsvisserij niet op.

Wél vind ik van belang dat een voorslag makkelijk te knopen moet zijn. Let dus wel even op de soepelheid van een lijn en ga niet voor zo’n stugge uitvoering! Een goede voorslag hoeft niet duur te zijn, want voor een paar euro heb je al een klosje van pakweg 50 meter.

Tenslotte nog even de dikte van je voorslag. Zelf vis ik onder vrijwel alle omstandigheden met 50/00 mm. met een trekkracht van zo’n 14 kilo. Je moet voor de lol na een aantal worpen, waarbij je met je kunstaas de bodem hebt geraakt, de eerste 20 cm. van je voorslag maar eens bekijken. Je zult zien dat dit stukje lijn duidelijk te lijden heeft gehad van de zeepokken en schelpen. Regelmatige controle is dan ook geen overbodige luxe!


Houd de kleur van je voorslag transparant. Te felle kleuren kunnen de zeebaars afschrikken.

In het volgende artikel over de zeebaarsoutfit gaan we kunstaas doornemen.

ANDEREN LAZEN OOK