Zicht op Zeebaars-special:
Zeebaarsoutfit onder de loep (3): Molens
Door Joop Folkers
Tja, dat is een simpel verhaal. Alleen molens die voorzien zijn van een perfect werkende slipafstelling komen in aanmerking voor deze visserij. Eén kleine hapering tijdens de dril kan je een zeebaars kosten.
Het kan je zomaar een kapitale vis kosten!
Op zich niet zo verontrustend, ware het niet dat zo’n vis nodeloos rondzwemt met een stuk kunstaas in zijn bek! Er zijn eigenlijk maar weinig molens die voldoen aan de juiste eisen en dat soort molentjes kosten in de regel wel een paar centen.
Je kunt een molen pas eerlijk op kwaliteit beoordelen als je er eenmaal een zeebaars mee hebt kunnen drillen! Zo maar even aan je hoofdlijn trekken om te kijken hoe je slip werkt, is niet reëel. Op het moment dat de slip zich bewijst onder zware omstandigheden (lees: snelle run van een grote zeebaars!), dan heb je een kanjer van een molen.
En geloof me, die hoeft niet altijd superduur te zijn, maar daarover straks meer. Een tweede belangrijk onderdeel van de molen is de spoel. Je ziet nog steeds merken die een molen met een “ouderwetse”, niet-conische spoel op de markt brengen waar a: veel meer backing/opvullijn moet worden opgespoeld en b: waarbij de geworpen afstanden zondermeer achterblijven bij de moderne spoelen die wél conisch zijn!
Ander belangrijk facet is de reservespoel. Tegenwoordig wordt er door de meeste molenmerken vanuit de fabriek een reservespoel meegeleverd. Deze spoel wordt uiteraard niet meegeleverd om in je kast te leggen. Zorg ervoor dat de spoel kant-en-klaar gevuld met lijn een vaste plek in je vistas geeft.
Mocht door een ongelukje een groot deel van je hoofdlijn verspelen, dan heb je altijd een tweede optie om gewoon lekker door te kunnen vissen! Dus: beter er mee verlegen als om verlegen, toch?!
Reservespoelen worden niet voor niets meegeleverd.
Onderhoud
Ik ken heel wat vissers die het onderhoud van hun molens aan de bekende laars lappen! Nou geloof me, zeewater is de pest voor je materiaal dus is onderhoud 100% noodzakelijk. Gewoon na een dag vissen even een “doekie” met lauw water eroverheen, hooguit 5 minuten werk!
Je voorkomt hiermee wel dat je voor verrassingen komt te staan tijdens de eerstvolgende sessie! Als je vanaf het strand hebt gevist is het raadzaam om je spoel thuis even los te halen en die te controleren op aanwezige zandkorrels.
Het klinkt lullig, maar uit ervaring weet ik dat een paar korreltjes zand voldoende kunnen zijn om je slip (enigszins) te blokkeren waardoor deze kan haperen met soms alle gevolgen van dien.
Sop ook je hengel even af. Ook de meest moderne ogen van onze robuuste spinlatten blijken lang niet altijd bestand tegen het alles verwoestende zeewater!
Er zijn enkele molens die puur gemaakt zijn voor deze visserij. Zelf ben ik een fan van de Twinpower 5000-serie die door Shimano al heel wat jaartjes op de markt wordt gebracht. Ook Daiwa heeft een speciaal “paradepaardje” voor deze visserij ontwikkeld: de betrouwbare Saltiga 4500 en de Seagate 3500EQP zijn geliefd bij de zeebaarsvissers. Helaas hangt er wel een behoorlijk prijskaartje aan deze molens.
Onderhoud is cruciaal voor de levensduur, ook al is je molen nog zo duur in aanschaf!
Bij Spro heeft men ook niet stilgezeten en een goed betaalbare en stevige zeebaarsmolen genaamd de “Zalt-Arc 4500”, ontworpen. Een andere betaalbare, goed functionerende molen is de Exage FC in de 6000-serie.
Betaalbare molens die supergeschikt zijn voor de zoute visserij.