Zeebaarsoutfit onder de loep (2): Hengels, het kan altijd duurder

Zicht op Zeebaars-special:

Zeebaarsoutfit onder de loep (2): Hengels, het kan altijd duurder
 
Door Joop Folkers

Eigenlijk kun je de hengelsportwereld een klein beetje vergelijken met die van de autowereld: terwijl de één zich een dikke Porsche kan permitteren moet de ander het doen met een Fiat 600.

Het is dus duidelijk dat niet iedereen zomaar “effe” 500 euries neer kan tellen voor een serieuze zeebaarsoutfit. Maar geloof me, als je de moeite neemt en net even verder kijkt dan je neus lang is, heb je voor pakweg zo’n 200 euries al een leuke beginnercombi die aan alle “zeebaarseisen” voldoet!


Een outfit hoeft echt niet de wereld te kosten.

In dit artikel zal ik proberen je door de soms “wazige” zeebaarswereld van kunstaas, voorslagen, hoofdlijnen, hengels en molens te worstelen.

Strakke hengels
Veel vissers denken nog steeds dat een lange zeebaarshengel garant staat voor verdere worpen. Ik ben er van overtuigd dat deze vlieger lang niet altijd opgaat. Langere hengels hebben vaak de nare gewoonte dat ze tijdens de worp “doorslaan” (top knikt dan meerdere keren door) waardoor de lijn wordt afgeremd. Ik praat dan over hengels met een lengte tot maximaal 360 tot 380 cm. Ook als je te maken hebt met een forse tegenwind kun je beter kiezen voor een kortere versie.

Verreweg de meeste zeebaarsvissers die ik ken zweren bij een lengte van 3.30 mtr. Precies die 30 cm. minder aan lengte zorgt voor een strakkere hengel waarmee je vaak veel fijner kunt werpen. Trouwens, een lengte van 3.30 cm. is ruimschoots voldoende om de zwaarste zeebaarzen vanaf de kant uit te drillen.


Na je eerste baarsvangsten zul je al snel merken dat een strakke hengel eigenlijk gewoon een must is.

Natuurlijk verspeel je wel eens een vis omdat hij net even een steentje of ander obstakel raakt, maar “that’s all in the game” nietwaar? Wat we dus als kantvisser nodig hebben is een stevige, strakke hengel van circa 3.30 cm met een werpgewicht van 50 tot 100 gram. Poeh, poeh, daar zijn er nogal wat van, maar geloof me, toch is er slechts een klein aantal hengels die voldoen aan deze relatief zware visserij!

Ik kan me nog goed herinneren dat Shimano de Diaflash introduceerde. Binnen no-time bewees deze strakke hengel het bekende neusje van de zalm te zijn voor zowel de boot- (3 meter-uitvoering) als de kantvisserij (3.30 meter-uitvoering).

Maar na een aantal jaren werd deze serie (helaas) uit de handel genomen en vervangen door de eveneens fantastische Technium-generatie. Mede dankzij de onverwoestbare blank van de Diaflash werd al snel duidelijk aan welke eisen een goede zeebaarshengel moest voldoen.

Ook de mannen van Spro scoorden hoog met de Excape-serie. Een fantastische blank die in diverse uitvoeringen op de markt werd gebracht. Jaarlijks wordt de markt overspoeld met nieuwe hengels en molens. Maar zoals ik eerder al even aanhaalde hangt er aan ieder product een eigen prijskaartje.


De Excape is een lekkere hengel met een net prijskaartje.

Om alles een beetje in eigen beheer te houden gaan tegenwoordig steeds meer winkeliers over op het ontwikkelen van een eigen zeebaarshengel. Ze kennen de eisen die de “verwende” zeebaarsvisser aan zijn materiaal stelt en kunnen daardoor een goed product tegen een vaak redelijke prijs aanbieden.

Koop daarom niet zomaar klakkeloos een hengel maar neem er je tijd voor en zoek en vergelijk! Koop nooit en hengel die je niet eerst in je handen hebt gehad, ik denk dan bijvoorbeeld aan internet.

In volgend deel gaan we het over molens hebben!

ANDEREN LAZEN OOK