Zicht op Zeebaars-special:
Zeebaarsoutfit onder de loep (1): intro
Door Joop Folkers
Tijdens mijn vele bezoekjes aan de pier van Hoek van Holland let ik altijd in het bijzonder op de hengels en molens die worden gebruikt voor de zeebaarsvisserij. Zo nu en dan schieten de tranen werkelijk in je ogen als je ziet wat voor een slecht materiaal sommige vissers gebruiken en ze nauwelijks op de hoogte zijn van wat zeebaarsvissen nu werkelijk inhoudt. Natuurlijk weet het grootste deel van de vissers donders goed waar ze mee bezig zijn en hebben die hun outfit tot in de puntjes verzorgd.
Velen weten wat ze aan het doen zijn, maar er zijn er ook die (nog) geen benul hebben van de krachten waarmee het materiaal te maken krijgt.
Ruim 150 kilometer voor een zeebaars
Ergens eind augustus kwam ik een visser tegen die helemaal met de trein uit Limburg was gekomen. Hij had volgens zijn zeggen de afgelopen maanden veel info over zeebaars verzameld en was geboeid geraakt over alles wat met deze krachtpatser te maken heeft!
Mede daarom besloot hij de pier van Hoek van Holland (neerlands beste zeebaarsstek) eens met een bezoek te vereren! Ondanks zijn opgedane info bleek dat deze sympathieke visser nauwelijks enige kennis had van het te gebruiken kunstaas.
Over kunstaas, waarover in een volgend artikel meer, valt ook best nog wel wat te melden!
Ook zijn outfit was niet direct “je van het” en voldeed zeker niet aan de eisen die de zeebaarsvisserij nu eenmaal stelt! Tijdens een korte inspectie bleek dat zijn hoofdlijn duidelijk te lijden had gehad van steenstortingen en andere obstakels!
Naast deze beschadigingen had hij door het vastlopen van zijn kunstaas, al heel wat meters van zijn hoofdlijn verspeeld! Zijn veel te lichte voorslag (hooguit 35/00 mm.) had een lengte van amper 40 cm!
Conclusie: deze in mijn ogen enthousiaste kerel bleek onvoldoende te zijn voorgelicht door zijn hengelsportwinkelier, waardoor hij na een lange reis en een stevige wandeling (van ruim een half uur) in feite was begonnen aan een “kansloze” missie!
Het is al lang niet altijd even makkelijk, maar met ongeschikt materiaal wordt het helemaal een kansloze missie!
Enige uitleg
Mede door zijn onwetendheid was zijn voorraad kunstaas drastisch geslonken tot slechts twee mini-shads en enkele véél te lichte jigkopjes. Eerlijk gezegd had ik gewoon met de man te doen en besloot daarom hem het één en ander uit te leggen.
Ik gaf hem wat (vangend!) kunstaas en vertelde hem waar hij de vis kon verwachten en wat de beste manier was om deze te benaderen. Grappig genoeg ving ik tijdens deze korte “workshop” zelf een leuke baars die ik hem meegaf voor de gril.
Wat ik hierbij probeer duidelijk te maken is dat de voorlichting van je hengelsportwinkelier (zeker voor je eerste zeebaarsavontuur) duidelijk en helder moet zijn, als hij tenminste zo’n enthousiaste nieuwkomer over de bekende “zeebaarsstreep” wil trekken!
En reken maar dat wanneer je je eerste zilveren stekel te pakken hebt, je helemaal verslingerd raakt aan deze visserij!
Het is niets nieuws als ik zeg dat iedere visserij zijn specialisme kent. Zeker gezien de info die je tegenwoordig op internet kunt vinden is het niet echt moeilijk om tijdens je eerste zeebaarsavontuur goed beslagen ten ijs komen! En nogmaals, naast internet zijn de uitleg en ervaring van je hengelsportwinkelier gewoon cruciaal!
Het is begrijpelijk dat hengelsportzaken die langs de kust gevestigd zijn (veel) meer ervaring hebben met de zeebaarsvisserij dan een winkel op de Veluwe.
In volgend deel gaan we naar de hengels kijken!