Zeebaars vanuit de kayak
Om mijn kunstaas visserij op zeebaars te kunnen optimaliseren heeft mij dat er tien jaar geleden doen aanzetten om een Hobie Outback kayak aan te schaffen. Om daar te kunnen vissen waar je vanaf de kant qua werpafstand net niet meer bij kunt.
Boven het uiteinde van een strekdam zonder de boel te verstoren zoals met een boot vaak het geval is. Het stille karakter van een kayak is ideaal voor de (kunstaas)visserij op zeebaars daar dat een vissoort is die gevoelig voor verstoring kan zijn.
Het is op de kop af tien jaar geleden dat mijn passie voor het vissen vanuit een kayak is ontstaan.Toentertijd dankzij de aankoop van een Hobie Outback kayak is er voor mij een wereld aan mogelijkheden open gegaan om mijn hobby te kunnen beoefenen én uit te breiden tot wat het vandaag de dag is!
Om dat feit te ‘vieren’ lijkt het mij leuk om een serie van 10 artikelen te maken. Over het vissen vanuit de kayak, wat je er mee kunt en vooral wat voor avonturen je ermee kunt beleven.
Door mijn ervaringen van de afgelopen 10 jaar met jullie te delen hoop ik mede vissers te kunnen enthousiasmeren, inspireren en mee te laten genieten van mijn liefde voor het vissen vanuit een kayak.
Oosterschelde
Een zeearm welke verbonden is met de Noordzee waarbij de Oosterschelde Stormvloed kering de afscheiding tussen beide vormt. De Oosterschelde leent zich perfect voor de visserij vanuit de kayak daar er vele strekdammen en mooie taluds aanwezig zijn. Plus het feit dat de stroming wat vriendelijker is dan bijvoorbeeld het geval is op de Westerschelde.
Naast strekdammen zijn er vele mooie ondiepe stroken met mosselpercelen of bijvoorbeeld ruige stenen dijkbeschermingen. Allemaal plekken waar de zeebaars zijn voedsel zoekt in de vorm van krabbetjes of aasvis. Daarnaast is het water vaak vrij helder zodat men met vele soorten kunstaas aan de gang kan.
Waarbij ik persoonlijk de oppervlakte visserij met hardbaits het gaafste vind. Dat gevoel wanneer je een oppervlakte plug binnen vist en je een boeggolf achter je aasje ziet verschijnen . Of wanneer je de zeebaars eerst een aantal malen mis ziet grijpen of juist met een grote klap het één keer raak is. Het is echt een fantastische ervaring waarbij het visuele aspect er toe bijdraagt dat de adrenaline door al je aderen van je lichaam giert!
De Oosterschelde
Dé reden van het vissen vanuit een kayak is het daar kunnen vissen waar je vanaf de kant niet meer bij kunt.
Dé Zeelandbrug
Als je aan de Oosterschelde denkt dan kun je er niet omheen dat je dan tevens aan de Zeelandbrug denkt , deze 5 kilometer lange brug verbind Noord Beveland met Schouwen-Duiveland en is gebouwd op pijlers. Het zijn juist deze pijlers die het tot een interessant gebied maken voor de zeebaars. Naast dat deze pijlers een enorm effect hebben op de getijdenstroom bieden ze ook een oppervlak voor begroeiing wat allerlei leven aantrekt.
En daarmee dus ook voedsel voor de zeebaars die ook nog eens gebruik maakt van dezelfde pijlers om er te schuilen voor de sterkste stroom of zich te verstoppen voor langskomende prooi. Met de Kayak kun je dankzij de prima manoeuvreerbaarheid zeer nauwkeurig rond de pijlers vissen zonder de zeebaars te verstoren. In de jaren dat de Makreel massaal de Oosterschelde optrekt is vaak gebleken dat de brug en pijlers een uitstekend jachtgebied is voor de grove zeebaars.
De laatste 5 a 6 jaar is dit nauwelijks nog het geval en mede daardoor en de achteruitgang van de Oosterschelde zelf als visrijk gebied is de visserij niet meer wat het geweest is. Op de Oosterschelde is tegenwoordig de hoofdmoot kleine scholenbaars die dan wel weer talrijk aanwezig is.(hoop voor de toekomst?!) Waardoor deze jongen tegenwoordig nog maar slechts een enkele keer per jaar op de Oosterschelde aanwezig is met de Hobie kayak.
Een zeebaars van 80 cm gevangen in 2012! bij de Zeelandbrug wat tot op heden mijn huidige p.r. is.
Zeeuwse Kust
De gehele Zeeuwse kust is een prachtig gebied om met de kayak op zeebaars te vissen en waarbij paalhoofden een mooi jachtterrein vormen welke daarnaast lastig te bevissen is vanuit een boot of vanaf de kant. Met je oppervlakte plug boven een rij met palen vissen is een bijzonder gaaf spelletje met soms hart verzakende aanbeten. Maar ook net buiten de paalhoofden is het goed vertoeven daar er vaak steenstort aanwezig is.
Of wat te denken van de lange strekdammen en onderwater obstakels in de vorm van ruwe taluds. Waar de zeebaars zijn voedsel zoekt of in de luwte wacht op een langskomende prooi. Echter de factor ‘weer’ speelt hierbij wel een alles bepalende factor.
Denk dan aan golfslag (om in en uit het water te geraken) veroorzaakt door de wind. Het aantal dagen dat je echt op zee kunt vissen met de kayak zijn daardoor helaas wat beperkt. Wel jammer is dat de beroepsvisserij ook in deze gebieden hard heeft toegeslagen en de visserij ook hier snel terug loopt.
Er is nauwelijks sprake van controle in welke vorm dan ook. Ja soms heel soms om te kijken of je toevallig meer dan die ene of tegenwoordig twee zeebaarzen die je voor consumptie in aangewezen periode in je bezit mag hebben bij hebt. Maar een controle bij de beroepsvisser die zogenaamd op harder vist en zijn bijvangst (zeebaars) mag houden, Dat gebeurt spijtig genoeg niet!!
Qua stroming is de Zeeuwse kust niet aan te bevelen voor de beginnende kayakvisser het kan er echt behoorlijk spoken. Goede planning, verstand van het getij en weten wanneer het bijvoorbeeld rond springtij is echt noodzakelijk om hier veilig te kunnen vissen vanuit de kayak.
Een beauty van de Zeeuwse kust
Kunstaas en Hengel keuze
Qua kunstaas is het relatief gezien als je het vergelijkt met het zoette vrij eenvoudig. Een aantal pluggen zoals Sammy’s of een Super Spook welke beide al tig jaren bestaan is voldoende voor de oppervlakte visserij. Wel je net een fractie dieper dan gebruik ik graag de “dure” IMA Sasuke maar meestal beperk ik me tot de eerder genoemde.
Als het om softbaits gaat gebruik ik slechts drie verschillende soorten in diverse kleur varianten. De welbekende Black Minnows (12 cm) in 12 en 25 gram en natuurlijk de goed vangende Westin-Fishing softbaits. Sandy Andy Jig wat een zandaal imitatie is welke hoog op de menu kaart van de zeebaars staat.
Waarbij de 12 gram/ 8.5 cm en de 22 gram/11 cm bij mij de voorkeur hebben. Door de vorm van Sandy Andy is deze snel afzinkend en kun je hem daarna perfect al zwevend net boven de bodem langzaam terug binnen vissen.
De derde softbait welke ik graag gebruik is de nieuwe Magic Minnow Jig waarbij t.o.v. Sandy Andy de haak verborgen zit. Waardoor je minder vaak vastzit wat overigens met de kayak vaak nog te herstellen is doordat je eenvoudig ff een stukje terugvaart en meestal je kunstaas dan nog kunt redden.
Als het om hengelkeuze gaat vanuit de kayak gebruik ik graag mijn eigen pareltje de Westin-Fishing W4 Kayak. Welke een krachtige hengel is met een zeer gevoelige top actie waarmee je elke aanbeet of bodem contact zeer goed kunt waarnemen.
Voor de werpende visserij vanuit de kayak zijn dit de kunstaasjes die ik gebruik waarbij alleen de kleuren wel eens wisselen.
Ook voor de zeebaars is Sandy Andy een uitstekende softbait.
Mooie zeebaars gevangen in het vroege najaar.
Einde Zeebaars seizoen en dan??
Zoals de meeste vissers wel weten is de visserij op zeebaars echt gebonden aan de seizoenen. Vanaf Mei tot ongeveer eind Oktober kun je goed met kunstaas op deze prachtige en sterke vissoort vissen. Maar ondertussen ben ik zo gaan houden van het vissen vanuit een kayak dat deze jongen ook buiten het zeebaars seizoen met de kayak op pad wil.
Het is echt door de liefde voor de kayak visserij gekomen dat ik op het zoette ben beland. Vlakbij huis is er nauwelijks mooi water te vinden dus zodoende belande ik op tal van plekken waar ik anders nooit zou zijn gekomen. Snoek, baars en snoekbaars waren vissen waar ik 10 jaar geleden wel eens van gehoord had maar meer ook niet.
Op deze wijze is er een wereld voor me open gegaan, vrij letterlijk dus. Er is de laatste tien jaar dan ook veel ontdekt en beleefd waarbij de liefde voor het grote water zoals het Volkerak, Haringvliet en Hollands Diep is ontstaan. Ook de Biesbosch heeft een warm plekje in mijn hart gekregen met zijn schitterende natuur. Het volgende hoofdstuk gaat niet over bovengenoemde locaties maar over een brak water met prachtige forellen.
Met vriendelijke groet,
Daniel van der Post
In het volgende hoofdstuk komt de zeebaarsvisserij aan bod. Heb je nog vragen of opmerkingen omtrent dit artikel of heb je een vraag over het vissen vanuit een kajak, dan kunt je altijd een email sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.