Zeeaas vers houden tijdens een autoreis
Door Ron Smits
Zeepieren zijn volgens mij het allerbeste aas voor de zeevisserij en zagers een goede tweede. Maar als dit aas niet goed (voor)behandeld wordt en ook tijdens de vistrip niet goed behandeld wordt, is het waardeloos. Ik geef u een beschrijving hoe ik zorg dat ik met de beste kwaliteit pieren en zagers aan de waterkant verschijn, ook na een lange autoreis.
Ik steek ze zelf (niet in de felle zon, maar ’s morgens vroeg of ’s avonds laat is het beste) en neem alleen de honderd procent in orde zijnde zeepieren mee. Onmiddellijk na het steken de pieren één voor één controleren en in vers zeewater, voorzien van een luchtpompje, doen en op een koele plaats opstellen. Uiteraard alle slechte zeepieren en zelfs de twijfelgevallen onmiddellijk verwijderen.
Thuis aangekomen, wederom één voor één de pieren controleren, de slechte zeepieren of twijfelgevallen onmiddellijk verwijderen en de goede zeepieren weer in vers zeewater, voorzien van luchtpompje, doen. 's Avonds voor u naar bed gaat opnieuw één voor één de zeepieren controleren, slechte pieren en twijfelgevallen verwijderen en de goede zeepieren weer in vers zeewater, voorzien van luchtpompje, doen.
De zeepier, zeer teer en zeer goed aas.
De volgende morgen herhaalt u dit weer. U herhaalt dit net zo vaak tot er geen 'afvalstoffen' meer in de staarten van de zeepieren zit. Bovendien moet u tijdens de controle ook altijd het slijm van de pieren verwijderen. Daarna volstaat het om de controle minimaal één keer per dag te doen en het zeewater te wisselen. Als u dit volhoudt tot u gaat vissen heeft u absoluut het allerbeste aas voor de gul.
Tijdens de reis neemt u de zeepieren in vers zeewater mee, voorzien van een luchtpompje die u op de omvormer naar de accu aansluit. Ik gebruikte hiervoor een 60 liter, afsluitbare, ton voor. Wel een extra gaatje in het deksel maken voor de ontluchting (u voegt immers lucht toe door middel van het aquarium pompje).
Op dit deksel een luchtig doekje leggen, zodat eventueel opspattend zeewater niet in de auto kan opspatten, als u over een bultje in de weg rijdt. Vroeger heb ik batterij pompjes gebruikt, maar dit beviel mij totaal niet. Een gewoon standaard aquariumpompje (220 V) op een omvormer (bijv. 150 W) werkt perfect en is veel goedkoper dan zo’n luchtpompje op batterijen. Een aquariumpompje is gemaakt om continu te draaien.
Waarom zoveel zorg?
Pieren zijn heel kwetsbaar. Slijm zorgt voor verstrengeling om het pieren lichaam en 'afvalstoffen' is verontreiniging, waar ze niet tegen kunnen. Voorts urineren de zeepieren ook en dit is een ammoniak oplossing, waardoor de pieren sterven. Vers zeewater en zuurstof zijn broodnodig. Tevens neemt u de pieren mee naar de waterkant in een emmer met zeewater.
Tijdens het vissen regelmatig het zeewater vervangen (ammoniak en na verloop van tijd is er geen zuurstof meer in het zeewater). Ik weet dat dit veel werk is, maar wat een genot aan de waterkant, als u die prachtig schone, rondgevormde pieren aan de haak schuift.
Niet de fout maken om de pieren in een krant mee te nemen naar het water, dit gaat echt niet. Alleen in een emmer met vers zeewater houdt u de pieren in top conditie. Pieren in een taartdoos halen Duitsland niet eens en gaan op zijn zachtst uitgedrukt 'geuren'.
Zagers
Zagers kan op dezelfde manier, maar in de zomer is het lastig omdat u de temperatuur van het water niet omlaag kunt brengen. Bij een te hoge temperatuur breken de staartjes af en gaat de conditie van de zagers heel hard achteruit. Zagers kunt u het beste meenemen in pakjes van 200 gram (in een krant en turf), die u meeneemt in een koelbox.
Let op dat u de zagers niet direct op het koelblok legt, want dan bevriezen ze. Een koelkast is nog beter. Ik gebruikte in de zomer een koelkast, die ik meenam naar de camping: 220V, 12V en op gas, rechtstreeks op de accu en rijden maar.
In Denemarken kunt u deze het best bewaren in die pakjes die u in de koelkast legt. Deze blijven zeker een week goed. Wel iedere dag de slechte zagers verwijderen, anders gaat uw voorraadje zagers naar de eeuwige jachtvelden.
De zager is een geweldig aas voor platvis, zeeforel, geep, maar ook voor de gul.
Met de slechte zagers kunt u dezelfde dag nog goed vissen, dus weggooien hoeft niet. Ik kocht gewoon een avond van te voren voor een week vissen verse kweekzagers, ook een bijzonder goed aas voor de gul, om van het vele werk af te zijn.
Jaren heb ik prachtige gullen gevangen vanaf het strand van Botofte, Hov en Gulstav (Langeland Denemarken). Avonden (17.00 - 23.00 uur) van meer dan 20 kg kabeljauw filet waren meer regel dan uitzondering. Ik viste met twee hengels voorzien van één enkele haak (mustad) 4/0 of 5/0.
Deze haak had het voordeel van 2 extra weerhaken op de steel, waardoor het aas bestaande 5 of 6 zagers (ja de gul houdt van een flinke hap) beter op de haak blijven zitten. Je moet deze haken nog wel slijpen.
Zagers in een koude winterperiode meenemen, gaat ook in vers zeewater voorzien van een aquariumpompje op bijna dezelfde manier als de zeepieren. Het enige verschil is dat u aan het water voldoende zeeturf toevoegt. Doet u dit niet dan kunt u de zagers na een trip van 9 uur waarschijnlijk weggooien, omdat deze als een vette bol aan elkaar plakken. De turf voorkomt dit plakgedrag.
Turf houdt de zagers uit elkaar.
Mijn vismaat Cor Willemse heeft dit eens aan den lijve ondervonden. Tijdens een super laag getijde hebben we ons letterlijk in het zweet staan werken om snel (want het water kwam al snel weer terug) een voorraadje zagers te steken voor het komende tong seizoen. Na het steken heb ik de zagers goed vertroeteld in een bak zeewater, voorzien van zuurstofpompje, met turf gedaan. Cor dacht, dat doe ik de volgende morgen wel…………. Het scheelde hem in ieder geval heel veel werk, want hij hoefde zijn zelf gestoken zagers niet langer meer te vertroetelen…..
Uiteraard kunt u zeepieren en/of zagers steken in Denemarken. Maar ten eerste ben ik naar Denemarken gereden om te vissen en niet om te steken en ten tweede kan het zomaar voorkomen dat het water niet vergenoeg afgaat om te kunnen steken, met alle gevolgen van dien.
U zou ze ook kunnen kopen. Aas is duur in Denemarken en wat als ze niet op voorraad zijn? Voor dergelijke verre bestemmingen houd ik het voorhanden hebben van zeeaas en de conditie van het aas liever geheel in eigen hand, om allerlei teleurstellingen aldaar te voorkomen.
Ron Smits