Zalm op de Randmeren?

PERSBERICHT VBC Zuidelijke Randmeren

Zalm op de Randmeren?

Je zal toch raar staan te kijken als je als beroepsvisser op de Randmeren in nog geen twee weken tijd, maar liefst vijf zeldzame zalmen vangt in de fuiken. Het overkwam beroepsvisser Heimensen nog geen twee maanden geleden. Eerst een tweetal zalmen op het Eemmeer en toen nog eens drie op het Nuldernauw. ‘Zoiets heb ik in alle jaren als beroepsvisser nog nooit meegemaakt’, aldus Heimensen.


Verdwaald?
De herkomst van de zeldzame zalmen blijft gissen. Gezien het formaat van de zalmen, alle vissen waren groter dan 60 centimeter, gaat het hier zeker om volwassen exemplaren. Vissen van deze afmeting zwommen vroeger massaal vanaf zee de rivieren op om zich in de bovenlopen voort te planten. Op deze lange weg vinden zij nu allerlei obstakels in de vorm van stuwen en waterkrachtcentrales. Mede hierdoor gaat het herstel van de zalmpopulatie langzaam, ook al worden jonge vissen uitgezet op zijrivieren van de Rijn en de Maas. Positief is dat verschillende instanties momenteel werken aan het passeerbaar maken van deze obstakels door de aanleg van zogenoemde vispassages. De route die de gevangen zalmen gekozen hebben lijkt volstrekt onlogisch. Heimensen houdt het erop dat de vissen gewoon zijn verdwaald op hun zoektocht naar de rivier waarin zij zijn uitgezet.


Zalm of zeeforel?
Een simpele vraag, maar het antwoord is niet zo eenvoudig. Zalm en zeeforel kunnen als twee druppels water op elkaar lijken. Zelfs voor experts blijkt het in de praktijk al moeilijk om een zalm van een zeeforel te onderscheiden. En de door Heimesen gemaakte foto met zijn mobiele telefoon is dan ook voer voor discussie. Toch houden experts van Sportvisserij Nederland het na een zorgvuldige determinatie op een echte zalm.


Foto T.F

Terugzetten!
Ondanks een intensief herstelprogramma gaat het nog steeds niet goed met de zalmpopulatie in de Nederlandse rivieren. Maar elke zalm is er één! Het is dan ook verboden om een zalm of zeeforel mee te nemen. Sportvissers en beroepsvissers dienen een zalm of zeeforel direct na de vangst weer in hetzelfde water terug te zetten.


ANDEREN LAZEN OOK