Door: Berthil Bos.
Ik mag heel graag vissen met kunstaas dat je visueel kan volgen tijdens het presenteren. Het geeft mij dat extraatje dat ik nodig heb om uiterst geconcentreerd te blijven. Tevens gaat bij deze manier van vissen mijn andrealine borrelen tijdens het binnen draaien.
Dit gebeurt ook bijvoorbeeld als je bij het fireballen op snoek een mooi structuur op je dieptemeter tegenkomt of je wat dieper geviste shad langs een hotspot laat snuffelen, maar dit zijn vaak korte ogenblikken. Niet dat ik hier vies van ben, maar als ik dan toch moet kiezen. De omstandigheden geven natuurlijk aan waar en wanneer je een vistechniek het beste kan uitvoeren en daarom is het van belang om zo allround als mogelijk te zijn.
Snoek is niet vies van haar en veren.
Nu even terug naar mijn favoriete manier van snoekvissen als de omstandigheden dit toelaten. Er zijn een aantal aasjes die ik graag tot zeer graag mag inzetten en waarbij je een bindvice nodig hebt om ze te creëren. Ben je niet zo’n knutselaar, dan zijn deze aasjes ook gewoon te koop. Een bindvice is een soort klem waarin je een haak of tube kan vastzetten, die je gebruikt bij het binden van streamers. Nee, nu ga ik jullie geen artikel vol bindpatronen van streamers voorschotelen, want dan ben je weer gebonden aan één soort kunstaas en doe je jezelf in mijn ogen te kort. Een streamer bestemd om met een vliegenlijn gepresenteerd te worden, heeft natuurlijk niets meer te maken met dat natuurgetrouw vliegje en valt voor sommigen dan ook onder de categorie kunstaas. Misschien is dit vloeken in de kerk van de puristen, maar ook ik heb nog nooit een vlieg van ca. 20 cm. zien rondvliegen en moeten deze streamers gewoon net als een plug, jerkbait of shad een prooivis imiteren. Wel is de presentatie totaal anders dan het “gewone” kunstaas, waardoor het een zeer onderscheidende manier van vissen is. Een fantastische manier van presenteren, maar niet altijd door de omstandigheden uit te voeren. Er zijn nog een aantal aasjes die je, gewapend met haar en veren, vriend snoek kan voorzetten en die vrijwel altijd te vissen zijn. Nogmaals, deze kunstaasjes presenteer je op een totaal andere manier aan vriend snoek, maar hebben zeker ook raakvlakken.
Onder de streamer voor de vliegenstok, boven de spinfly met veel meer bindmateriaal.
De Spinfly is hier één van. De naam zegt het al, je kan hem presenteren met een spinhengel of een lichte baitcaster. Het aasje ziet er in grote lijnen uit als een streamer voor de vliegenstok, maar is zo aangepast dat er met één van de bovengenoemde hengels onder diverse omstandigheden gevist kan worden. Andere aasjes zijn de diverse spinnerssoorten met een harig jasje. Ze zijn allemaal, als je dat wilt, visueel goed te volgen en door hun jasje van haar en veren goed waar te nemen door Esox. Ook zijn ze hierdoor vaak uiterst langzaam te vissen en op veel water dressuur doorbrekend. Verder kan je ze met enige oefening zelf creëren, binden en/of bouwen.
Boven de allround bucktailspinner en onder de spinnerbait met een aantrekkelijk jasje.
De Bucktail spinner is van het rijtje gegadigden wel het meest bekend. Gewoon een spinner voorzien van een dansend rokje natuurlijk materiaal zoals Bucktail en je bent al een behoorlijk eind op weg. Spinnerbaits hebben zo langzamerhand ook hun weg gevonden op de Nederlandse wateren. Ook hier is een bindvice nodig om ze net dat extraatje te geven.
Herrieschoppers van de bovenste plank. Boven de Chatterbait en onder de Buzzerbait.
Een derde aandachttrekker is de chatterbait. Deze herrieschopper is misschien iets minder bekend, maar mag zeker niet onderschat worden. Als laatste is er nog de Buzzerbait met weer een eigen actie en diverse presentatie eigenschappen.
We gaan ze, in de komende artikelenreeks, alle vijf eens kort bij langs.