Witvisperikelen 10

Witvisperikelen 10

Door Leon Haenen

Afgelopen vrijdag stond ik bij Hengelsportzaak d’n Öpper in Eijsden. Ik raakte aan de praat met de eigenaar Gyan en vertelde hem van mijn visdag van afgelopen week. Ik gaf aan dat de stek veel meer potentie heeft dan dat wellicht bleek uit de vangsten van afgelopen week.

Het is een stek waar erg veel voedsel wordt aangevoerd uit de beek die in de Maas eindigt. Van Oudsher een plek die voor verassingen kan zorgen. Hij werd enthousiast en de afspraak voor de zondag was snel gemaakt. Ik zorg voor de zaden en maden, hij zorgt voor het voer. Deal!

Als we zondag aan het water arriveren is er veel activiteit op het water. Er rolt behoorlijk wat brasem aan het oppervlak en de Maas stroomt heel zachtjes. Gyan gaat met een matchhengel vissen in combinatie met een centerpin van KST Spezi. Een pracht van een centerpin die ook nog eens kantelbaar is. Hierdoor wordt inwerpen op grotere afstand kinderspel. Een echt meesterwerkje.


Het kunstwerkje dat KST Spezi heet.

Vandaag ga ik starten met een Bolo van Milo, een korter exemplaar van 6 meter. Hierop heb ik de J.W. Heritage centerpin gemonteerd, een Engels juweeltje waar ik erg blij mee ben. Ik heb wel de lijnbegeleider gedemonteerd. Hiervan heb ik het voordeel nog niet kunnen ontdekken. Het ding zorgde er vaak voor dat mijn lijn verstrikt raakte in de begeleider en daar had ik genoeg van.

We starten beiden met de nieuwe dobbers die Gyan exclusief voor zijn hengelsportzaak heeft laten maken. Het zijn dobbers voor stromend water waarbij de lijn door de body van de dobber loopt. De lijn wordt via een speciaal gemonteerd buisje door de dobber geleid en eindigt in de onderantenne. Een geweldig concept.

De dobber blijft perfect in de drift staan, in tegenstelling tot de inline modellen van “Timm’s” kan deze niet inscheuren. Bij het model van Timm’s heb ik vaak last van het feit dat de lijn de balsa van de dobber inscheurt waardoor de dobber niet meer te gebruiken is. Gyan’s exclusieve dobbers hebben dit probleem niet.


De inline “trotti” van d’n Öpper gedraagt zich perfect in stromend water.


De Timm’s gedraagt zich ook perfect in het water, maar scheurt in tijdens het aanslaan.

Na aankomst wordt als eerste een groot gedeelte van het grondvoer ingezet. Deze voerballen dienen als basis voor het opbouwen van de voerstek. De zaden en de maden zullen gedurende de rest van de morgen rijkelijk worden gevoerd. We hebben een bijzonder mooie ochtend uitgekozen.

De lente zorgt ervoor dat alle watervogels enorm actief zijn. Vooral de zwanen en een grote groep ganzen laten zich vanochtend van hun beste kant zien. Het duurt niet lang voordat de eerste aanbeet komt. Ik voel een vette “Yes” opkomen als Gyan zijn beastmaster krom slaat. Binnen een half uur na de start drilt hij zijn eerste vis van de dag.

Een mooie winde zorgt voor een brede smile op het gezicht van mijn gast. Ik wordt er net zo enthousiast van en roep dat dit wel eens een fijne ochtend kan gaan worden. Niet veel later verdwijnt mijn dobber in de diepte. De eerste brasem van de dag is een feit. Heerlijk op die lichte combinatie.


Een mooie brasem gevangen met een mooie combinatie van hengel en reel.

Dan gebeurt er iets bijzonders in de natuur. Uit het niets beslissen alle bomen langs de waterkant hun zaden los te laten. Allemaal tegelijk. Geholpen door een hele zachte bries die ook nog eens richting het water blaast, vallen er miljoenen witte pluisjes op het water. Het lijkt wel of het sneeuwt.

Gyan, die landschapsarchitectuur heeft gestudeerd en behoorlijk wat weet van bomen en planten, geeft aan dat dit de waterwilg is die deze “troep” veroorzaakt. Ik krijg zelfs de Latijnse naam voor mijn kiezen, het gaat hierom de Salix Caprea… waarvan akte. Aanvankelijk zie ik de humor er wel van in, maar dat is helaas van korte duur.

Tien minuten nadat het fenomeen zich heeft voorgedaan, staan we om de minuut de pluisjes uit onze lijn te halen. Ze verzamelen zich namelijk tijdens de drift op de lijn en blijven vervolgens steken in de fijnen oogjes van onze hengels. Niet te geloven wat een troep.


De Salix Caprea ontdoet zich massaal van haar zaden die voorzien zijn van haarkuiven (stiekem opgezocht).

Bijkomend probleem wordt dat de Maas plotseling stopt met stromen. De zaden blijven constant voor ons in het water drijven. Ik besluit te switchen van hengel. Ik heb ook de Cormoran Speciland bij me en deze is voorzien van grotere ogen op de hengel. Wellicht biedt dit mogelijkheden.

Het vist inderdaad iets makkelijker, maar de zaden blijven de hele ochtend bij ons alle twee een grote rol spelen. Alle visactiviteit die we zagen toen we arriveerden, is inmiddels ook op het water verdwenen. Ik geef aan dat ik het frappant blijf vinden hoe het komt dat de vis massaal stopt om aan het oppervlak te rollen.

Blijf dat een groot mysterie vinden en zou graag antwoord op deze vraag krijgen. Dat moet toch iets zijn dat opgesloten zit in het systeem van de vis. Geweldig… We vangen die ochtend beiden nog een vis, Gyan haakt nog een brasem en ik vang een kleine winde.


Een mooie platte voor vismaat Gyan.

Onze speciale dobbers drijven roerloos op het nagenoeg stilstaande water. Rond twaalf uur gooien we de handdoek in de ring, vanmiddag lekker aan de BBQ achter in de tuin…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Teleurstelling
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Onwetendheid!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: wispelturig.
Willem Moorman -