Witvis Totaal sprak met Wereldkampioen Guido Nullens
Door Wilbert van Beek
Guido is zich aan het einde van de jaren ‘80 ‘van de vorige eeuw’ intensief gaan bezighouden met wedstrijdvissen. Dit resulteerde uiteindelijk in het winnen van de Gouden Hengel, het bekende ere-laureaat van ARCA/BIFA. Hierop besloot Guido deel te gaan nemen aan de Belgische pre-selectie wedstrijden. Hij viste die in wel drie wedstrijden per week en deed in die periode dus een vracht aan ervaring op.
Een maand voorafgaand aan dat WK, dat begin juli j.l. plaats vond in Finland, zijn er twee vissers uit het Belgische team, waaronder Guido, afgereisd naar Finland voor een driedaagse trainingssessie. Het wemelde op het wedstrijdparcours werkelijk van de maatse voorn en het tweetal ving in een paar uurtjes tijd 5-6 kilo mooie vis. Als de omstandigheden tijdens het WK ook zo zouden zijn, beloofde het dus een spectaculaire wedstrijd te worden, waarbij er goede hoop was voor de Belgen om in de top mee te vissen. De visserij daar aan het Saimaa Kanaal lijkt dan ook sprekend op de visserij in de Belgische kanalen. Omdat de winter in Finland veel later is afgelopen dan in onze contreien, begint de vis ook later met het paaien en eet net in de voor de Mondiale gekozen periode zijn buik helemaal rond. Eén week voorafgaand aan het WK reisde de gehele Belgische ploeg af naar -Finland voor de laatste trainingen. -Tijdens deze trainingsdagen mogen alle ploegen het water aan de tand voelen in sessies van drie uur elk. Dus drie uurtjes vissen, even eten, en vervolgens weer drie uurtjes vissen. En grote schrik: al snel bleken de omstandigheden totaal anders dan drie weken eerder. Guido geeft aan in die trainingsweek alles bij elkaar nog geen 4 kilogram vis gevangen te hebben. Toch heeft hij in deze week meer geleerd dan in de eerste oefensessie. De bodem van het kanaal in Finland is bezaaid met stenen. Om de vis tot een aanbeet te verleiden, was het nodig om net boven deze stenen te vissen. Er werd dan ook heel secuur gepeild en er werden een aantal proefdriften gemaakt omdat de haak onder geen beding mocht aandrijven op de -stenen. Er werd zo gevist dat er, bij wijze van spreken, net boven de hoogste steen van de gehele drift werd gevist. Wat gedurende de trainingsweek al duidelijk werd, is dat de middagpauze tussen de trainingssessies in de vis goed deed. Dit deed Guido dan ook besluiten om gedurende de hele wedstrijd niet bij te voeren of te cuppen om de vis niet te verstoren. Wél had een lokaal goed bekende visser Guido toegefluisterd dat indien de beet -volledig weg zou vallen aan het einde van de partij, het zou kunnen werken om ver over de visplek enkele balletjes leem met vèr te gooien. Op hoop van zegen… De wedstrijd
Om de vis te lokken heeft Guido voor de gehele wedstrijd op zondag maar een halve (!) kilogram voer ingezet, die werd voorzien van de nodige donkere leem. Daarnaast werd een portie pure leem met kleine vers de vase aangemaakt.
De loting was niet bepaald gunstig uitgevallen voor Guido, midden in de C-sector. Op de eerste wedstrijddag bestond de vangst uit drie voorns en een kleine brasem. Deze vissen brachten 975 gram op de schaal en dat bleek genoeg voor een tweede plaats in de sector, die aan de kop gewonnen werd door Will Raison (UK). Op de tweede dag zat Guido in het midden van de B-sector, op een plaats waar de vorige dag 500 gram vis was gevangen, hetgeen toen resulteerde in een 69e plek. Voor wat betreft de loting beloofde een en ander niet veel goeds. Bij aanvang van de wedstrijd plaatste Guido nu slechts enkele ballen voer met leem net onder de hengeltop op 13 meter. Ook plaatste hij anderhalve meter links van de hengeltop enkele ballen leem met kleine vèr. Als ik -Guido vraag naar de reden legt hij uit dat het zijn doelstelling was om onder de hengeltop enkele voorns te verschalken op het werkende voer en de kleine platjes te lokken naar de leem met kleine vèr. “Als het zo’n schrale visserij is, dan gaan voorn en platjes nou eenmaal niet samen en dit is mijn oplossing daarvoor.”
Na wat kleine vis te hebben gevangen, ziet hij twee plaatsen verderop de Nederlander Jo Adriolo een brasem vangen. De zenuwen nemen toe en Guido maakt een gebaar naar Jo om hem te herinneren aan het praatje wat ze voorafgaand aan de wedstrijd met elkaar maakten. Gekscherend had Guido hem aangegeven dat hij onder geen beding vandaag meer mocht vangen dan Guido, dit omdat een podiumplek er voor Jo na de eerste dag niet meer in zou zitten…
De stroming op het kanaal valt weg en Guido licht de pen een beetje en laat deze aan een strakke lijn rustig terugzakken waarop een platje van ongeveer 150 gram het aas pakt. Even later neemt de stroming toe en door de dobber te blokkeren, wordt de kleine haak, beaasd met twee stuks grote vèr, tot twee keer toe genomen en weet Guido beide beten te verzilveren. Dan gebeurt er iets fataals. De Serviër naast Guido besluit om bij te voeren en prompt valt de beet volledig weg. Wat Guido ook probeert, op een posje na, lijkt de vis vertrokken. De lokaal bekende Fin ziet het een en ander gebeuren en roept: “Come on Guido, do what I told you before the match!” Guido twijfelt enorm, hij had zich immers voorgenomen om niet bij te voeren… Dan besluit hij tóch voor de alles of niets methode en plaats enkele kleine bolletjes leem met kleine vèr op 14,5 meter uit de kant. De topset met de langere slag wordt genomen met een dobber van twee gram, om zodoende verder te kunnen vissen. Op dat moment komen zowel de -stroming als de wind uit dezelfde richting en loopt de dobber sneller dan de -stroming, omdat de wind te veel vat krijgt op de bovenlijn.. Als de stroming weer -stilvalt en vervolgens naar links gaat, kan Guido door de bovenlijn ietwat uit het water te houden de -dobber perfect blokkeren en weet hij nog -enkele -vissen bij te vangen. Al met al leveren de -diverse technieken een daggewicht op van 1.205 gram. Dan komt het zenuwslopende wachten op de uitslag. En zoals altijd zijn er dan al een hoop vissers die weten wie de winnaar is…. Guido is echter pas zeker als de wedstrijdleiding het verlossende woord spreekt: hij wordt winnaar van de sector en met een totaal van drie klassementspunten op twee dagen is een droom in vervulling gegaan. Zijn 13e WK geeft extra gewicht aan zijn geluksgetal 13 met de felbegeerde Mondiale titel. Het complete verslag van dit bijzondere interview, met daarbij nog een aantal bruikbare tips van Guido Nullens, is slechts één van de opnieuw weer uiterst lezenswaardige en praktische bijdragen in het nieuwe nr. 22 van Witvis Totaal, dat vanaf woensdag 26 oktober 2005 voor € 6,60 te koop.