Wintertijd = Poldertijd
Door : Berthil Bos
In het verleden pijnigde Berthil Bos zichzelf vaak door bij temperaturen rond het vriespunt het grote water op te gaan. Vooral voor snoek een taaie visserij, omdat die dan moeilijk te vinden én te verleiden zijn. Maar nu is het anders. Wintertijd is de laatste jaren voor hem vooral poldertijd geworden. Terug naar de omgeving waar het voor de meeste actieve sportvissers allemaal ooit begon…
Door mijn vismaat Peter Nan, die in één van de visrijkste kleipolders van Nederland is geboren, ben ik de laatste winters weer veelvuldig te vinden in de prachtige polders. Jazeker: wintertijd is voor mij tegenwoordig poldertijd! Als de winter zijn intrede heeft gedaan, is het van belang om je visdagen uit te kiezen. In deze koude tijd reageert de snoek sterk op weersomstandigheden.
Waarmee moet je rekening houden, als je hartje winter het avontuur in de polder wilt gaan zoeken? Allereerst is het altijd positief als het weer over een wat langere periode constant is. Plotselinge weersomslagen zijn funest voor de vangsten.
De barometer is je beste vriend in wintertijd.
Dergelijke omslagen gaan namelijk gepaard met luchtdrukverschillen die invloed hebben op de druk in de zwemblaas van de vis en die vis passief maken. De snoek moet altijd weer even wennen aan een weersverandering. Vooral in de winter is stabiel weer over een lange periode ideaal, of dit nu erg koud of minder koud is.
De luchtdruk is belangrijk en daarom is de barometer je beste vriend om de juiste dagen uit te kiezen. Buiten de luchtdruk is ook de watertemperatuur een factor die de activiteit van de snoek beïnvloedt. Vissen, en dus ook de snoek, zijn koudbloedige dieren. Hierdoor reageren deze snel op temperatuurverschillen in het water.
Daalt de temperatuur drastisch, dan kun je wel eens de hele dag voor niets de sloten afstruinen. Als daarentegen na een koude periode de temperatuur iets omhoog gaat - al is het maar een paar graden - dan is de snoek er als de kippen bij om zijn honger te stillen. Ook als het zonnetje begint te schijnen tijdens een koude bewolkte dag is dit vaak het sein voor de snoek om op jacht te gaan.
De wind speelt vaak eveneens een rol van betekenis. Een erg stille winterdag waar bij het water er dood uitziet, kan ineens opleven wanneer een opkomend windje de oppervlakte in beweging brengt. Dat kan komen doordat de dooie boel ineens wordt opgeschud of doordat de kabbel jou als visser aan het oog onttrekt, maar er iets positiefs gebeurt, dat staat als een paal boven water.
Op een windstille dag in de winter is een briesje dan ook zeer welkom. Een naderende storm is natuurlijk heel wat anders. Te veel wind kan het water van de polder juist omwoelen waardoor het ‘dik’ wordt en een zichtrover als de snoek er even de brui aan zal geven. Nederland is het land waar het hemelvocht regelmatig naar beneden komt. In de winter kan dit op drie manieren: regen, hagel of sneeuw. Als deze neerslag naar beneden komt, zul je ook dit direct merken aan de vangsten.
Bijttijden
Dan is er nog het fenomeen dat ‘bijttijden’ heet. Een heel interessant aspect. Snoek staat vooral bij onwetende nietroofvissers bekend als een vraatzuchtige rover die elk visje, eendje of rat zonder pardon naar binnen schrokt. Dit is natuurlijk een fabeltje, want ook de snoek doodt net als andere rovers alleen om te overleven. Er zijn altijd bepaalde momenten van de dag dat Esox erop uit gaat om zijn honger te stillen. In de winter is de activiteit van de vissen tot bijna het nulpunt gedaald en de zoektocht naar voedsel wordt automatisch teruggebracht tot
Binnenkort deel 2