Vissen op winterbaars
door Piet Driessen
Waarom op winterbaars? .
Dit is een vraag die ik de laatste jaren vaak heb moeten beantwoorden en ik zal dit nu ook zeker even doen, zodat men weet waarom ik gemiddeld genomen door het jaar, zoveel op deze rover vis. Het is namelijk zo, er zijn vaak dagen in een roofvisvissersleven dat de snoek of snoekbaars niet zo actief is en dan kun je het volgende doen; eigenwijs doorvissen op de snoek of snoekbaars of even snel schakelen om dan door het vangen van een serie baarzen toch nog een mooie visdag te hebben. Daarbij blijft altijd de kans bestaan om onder het baarzen nog een snoek of snoekbaars tegen het lijf te lopen.
Afgelopen jaren heb ik met een vele visvrienden gevist op de rivieren en de daarlangs liggende plassen en ik zal eerlijk zeggen dat de baars vaak een visdag compleet heeft gemaakt. Verder zijn er via deze manier een behoorlijk aantal vissers ook wat lichter gaan vissen en hebben daardoor ook duidelijk meer plezier in het vissen gekregen dan voorheen
De eerste van een geweldige serie megabaarzen op één dag, nauwelijks een week geleden…
Ook wil ik nog even vermelden dat ik ook de nodige dagen bij visvrienden op hun thuiswater heb gevist en op vele wateren werd al jaren nagenoeg geen baars gevangen. Door het lichter vissen met bepaald kunstaas, waar ik zo meteen op terug kom, vangen we wél de nodige baarzen. Dit betekent dat de kunstaasvisserij in het algemeen een stuk zwaarder is geworden en dan bedoel ik dus het materiaal en kunstaas. Dit betekent dat de baars vaak zal volgen maar het kunstaas nagenoeg niet zal aanvallen.
Dus samengevat is mijn redenatie dat ik veel meer aanbeten op een dag heb en dus ook meer vissen vang en tussendoor daarbij de nodige zware vissen, waaronder snoek en snoekbaars, ook nog geregeld tegenkom.
Materiaal
Eigenlijk zijn er maar voor deze visserij maar 2 soorten hengels nodig. Allereerst een lichte 10 a 20 grams werphengel met daarop een licht molentje met op de spoel een dynema lijn van 6 a 8 pond trekkracht. Neem altijd een donkere dynema lijn dit levert duidelijk meer vissen op omdat de baarzen vaak op zicht jagen. Deze hengel gebruik ik hoofdzakelijk vanuit de oever om ondiep mee te vissen tot ongeveer 2 meter diepte. Hierop een onderlijntje van zeer flexibel staaldraad met een lengte van 30 cm minimaal.
Dan verder een 30 grams hengel voor de visserij op wat dieper water of in de buurt van obstakels, waaronder bruggen en steigers met wederom een licht molentje en daarop gespoeld een dynema lijn met een 10 pond trekkracht. Ook nu gebruiken we een donkere dynema lijn en eveneens een zeer soepele stalen onderlijn van 50 cm.
De lengte van de hengel vanuit een boot is bij 1.80 genoeg, maar vissen we vanuit de oever is een hengel van 2.10 a 2.40 mtr aan te bevelen, dit om het kunstaas wat gemakkelijker over obstakels te sturen. Verder zijn diverse soorten staaldraad op de markt die heel soepel zijn en waar je zo maar wat knopen mee kunt maken. Als je deze op een rolletje koopt kun je ook zelf de lengte bepalen die je wilt gebruiken.
Verder heb ik nog een stuk speciaal gereedschap nodig en dat is een klein schepnetje. Een grote baars willen we toch niet verspelen als we hem even op de foto willen zetten en het komt maar al te vaak voor dat een grote baars net voor het landen losschiet. Het is mij ook diverse keren overkomen en sindsdien heb ik dus ook altijd een klein netje bij me voor de grote baarsrovers. Als onthaak tang is een punt bektang heel handig om mee te werken.
Het blijven dappere jagers…
Kunstaas in de winter
Natuurlijk kunnen we in de zomer en herfst al mooie grote baarzen vangen maar de wintermaanden brengen vaak bakstenen van baarzen aan de wal of in de boot . Zelf vis ik in de maanden december tot eind maart op grote baarzen, maar wil je grotere aantallen vangen zoek je op de langs de rivier liggende plassen de diepe stekken op en dat kan vaak alleen met een boot.
Op deze stekken kan verticaal worden gevist met bladpilkers of kleine shadjes. Mijn voorkeur geniet dit zeker niet omdat de vissen dan vaak tussen de 10 en 20 meter aanwezig zijn en met het naar boven halen het avontuur niet overleven vanwege het drukverschil wat ontstaat. Dus hieromtrent van mij geen verdere info omdat ik dit niet doe om de hierboven vertelde reden.
Ik vang in deze tijd van het jaar mijn record vissen en dat zijn dan vissen boven de 40 cm en natuurlijk vaak in een prima conditie omdat ze meteen na de snoek vanaf eind maart begin april al beginnen met kuit schieten (hun eieren afzetten aan obstakels in vooral havens)
Ik vis dan ook alleen in havens in de buurt van boten en steigers. De diepte is totaal niet belangrijk voor grote baarzen in deze tijd. De baksteengrote vissen zijn vanaf 1 meter tot 6 meter goed te vangen en hebben natuurlijk ook geen probleem met de drukverschillen op deze dieptes. Opvallend is dat in de wintermaanden vaak op helder water de blauwe en bruinwitte shads en op troebel water vaak de roodgele shads de toppers zijn (het is maar dat je het weet)
Bladpilkers zijn voor mij ook vaak favoriet in deze (winter)tijd en hiermee kan verticaal of werpend prima worden gevist en kunnen we de dieptes tot 6 meter goed bereiken. De spinners gaan niet mee in deze tijd omdat deze weinig vis opleveren. Dieplopende plugjes willen het ook wel eens goed doen en zeker op de donkere dagen met wat regen erbij.
Met zonnige dagen kort tegen de boten of kort langst de steigers en met bewolkte donkere dagen kun je gerust wat verder van deze plaatsen vissen omdat ze er dan vaak wat verder uitkomen. Wisselen met snelheid betekend ook in deze periode ook vaak het wel of niet vangen van deze rovers. Ook een shad even op de bodem laten liggen en dan rustig optikken wil de grote rovers wel eens tot bijten verleiden.
Afsluitend
Neem in de koude periode een kan warme soep mee zodat het de roofvisvisser kan opwarmen. Ons fototoestel ligt ook altijd klaar om een mooie foto te maken van een grote rover. Kruip dicht genoeg tegen het onderwerp (baars en visser) aan zodat we een geslaagde foto krijgen. En als laatste tip, vis in deze periode nooit alleen omdat het water al vaak een temperatuur heeft van 4 a 8 graden en als je een keer te water geraakt is een goede vismaat heel belangrijk! Want laten we eerlijk zijn, het is mooi om de vangsten op deze schitterende rovers met zijn beiden te delen en op deze manier heb je ook altijd een mooie foto voor je roofvisalbum. Blijf verder sportief en zet deze baarzen weer mooi terug in hun element om er voor te zorgen dat er weer vele nieuwe baarzen worden geboren.
Snel weer terug voor een nieuwe generatie van deze wonderschone vissen…