Wijting vangen vanaf de kant

Wijting vangen vanaf de kant

Door Ron Smits 
Foto's Lucky Luc Mom
 
Vroeger ving men vaak wijting als bijvangst tijdens het vissen op gul. Als ik een kleine wijting had gehaakt, draaide ik de lijn niet naar binnen, maar liet ik alles gewoon liggen om een kabeljauw te vangen. Lang geleden lukte dit vrij regelmatig. Kabeljauw en wijting zijn daar, waar de garnalen zijn.
 
Wijting is een echte scholenvis die, zodra de paairijpe garnalen het ondiepere kustwater opzoeken, ook verschijnen langs de kust. Eind oktober, begin november kun je de paairijpe garnalen en dus de wijting (en gul) aan onze kust verwachten. Overdag zitten ze vaak op diep water en zodra het donker wordt komen ze naar de kust. 
 
Buiten garnalen eten ze van alles: vis, pieren, zagers, enzovoorts. Ze hebben een grote bek, dus je mag gerust een grotere haak gebruiken. Tijdens mijn vele gulsessies gebruikte ik altijd een haak 4/0 of 5/0 en zelfs met deze haken had de wijting geen probleem. Als je een haak 2 of een 1/0 gebruikt zit je goed en kan je ook nog een gulletje en platvis vangen. 
 
De wijting heeft niet zo’n harde bek en een haak 1/0 grijpt meer vlees, zodat deze beter blijft hangen tijdens het binnendraaien. Schuif gerust een pier of drie over de haak, zodat je in de stroom een lekker geurspoor trekt. Een reepje vis erbij kan wonderen doen. 
 
Aan licht materiaal is de wijting een fijne sportvis. Venijnige rukjes aan je hengel geven aan dat de wijting je aas heeft gevonden. Je kunt vissen met de bekende bezemafhouders of je kunt vissen met een dwarrellijn van ongeveer 75 centimeter. Zit de wijting ver weg van de kust, kies dan voor de dwarrellijn met één haak omdat je dan verder kunt inwerpen. 
 
Een hoofdlijn van 0,25 mm voorzien van een voorslag van 0,45 mm is dik genoeg. Zijlijntjes van 0,30 mm, in verband met de scherpe tandjes en het rondtollen van de vis tijdens het binnendraaien, voldoen prima.  
 
Wijting heeft vlijmscherpe tandjes.
 
Als vriend wijting en/of gul niet in de buurt is, zie je vaak dat je aas is aangevreten door kleine vis dan wel garnalen. Blijft je aas aan de haak dan kun je er zeker van zijn dat de vis in de buurt is. De kabeljauw houdt wel van stromend water, de wijting vang je zowel in stromend water alsook in stilstaand water (rond hoog of laag water). 
 
Tijdens het stilstaande water is het heel leuk om met heel licht materiaal op de wijting te vissen, bijvoorbeeld met een spinhengel met een werpgewicht van bijvoorbeeld 20 of 25 gram, met een hoofdlijn van 0,18 - 0,20 mm (afhankelijk van de bodemstructuur) en slechts één haak aan een dwarrellijn. Actief binnenvissen levert prachtige aanbeten op en de wijting is dan een heel fijne sportvis.
 

Ook in het Noordzeekanaal is prima wijting te vangen.
 
Wijting ving ik in Zeeland op de stranden van Walcheren (Dishoek tot aan de Banjaard), maar ook van de stranden van Schouwen Duiveland (Westenschouwen en Haamstede). De topmaand was wat mij betreft november. Dat wil overigens niet zeggen dat je ze in december niet meer kan vangen.
 
Ik ben een echte liefhebber van zeevis en neem regelmatig een kakelvers visje mee naar huis. Na de vangst direct doden en schoonmaken is dan een vereiste om thuis nog een keer optimaal te kunnen genieten van de kersverse zeevis, onder het genot van een wijntje om het 'zout weg te spoelen'.
 
Ron Smits

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!
Willem Moorman -