Werkzaamheden voor het nieuwe seizoen!

Werkzaamheden voor het nieuwe seizoen!

Michel Huigevoort

Hartje winter… in plaats van een laag ijs op het water en een pak sneeuw op de trailerhelling, keiharde wind en massa’s regen.  Hoewel Adrie en ik gepakt en gezakt staan om weer een dagje de rivier op te trekken, kunnen we niets anders doen dan deze visdag afblazen.

Normaal gesproken is het weer voor ons nooit spelbreker, vandaag zit er echter niks anders op, te gevaarlijk. Onmogelijk om je boot op zijn plaats te houden. De overvloed aan comfortabele winter- en regenkleding vandaag de dag mag ook eigenlijk geen enkele serieuze roofvisser er van weerhouden om er op uit te trekken. Mannen te paard! Vandaag alleen even niet….

Dan maar een paar grote pluggen en een paar jerkbaits die vorige week uit de States zijn gearriveerd klaar maken voor gebruik. Wat valt er nou klaar te maken aan een grote plug of aan een jerkbait hoor ik je denken?! Nou, als je het percentage gehaakte vissen wil vergroten meer dan je vaak denkt. Sommige stukken kunstaas gebruik ik recht uit de verpakking, de andere 99% niet. Aan de hand van 1 bepaald stuk kunstaas dat niet nieuw meer is maar nog steeds wel “hot” is, zal ik proberen uit te leggen waarom.

Als lijdend voorwerp dient in dit verhaal de Bull Dawg, wie kent hem niet… Een jerkbait van rubber (of is het nou een shad?) die sinds een paar jaar tot mijn standaard uitrusting behoort. We hebben het hier vandaag even niet over het kleinere zusje (Spring Dawg) of zijn grote broer (Magnum) maar over het 9” model. Voor een dikke 20 euro kun je er in Nederland één kopen, voor de helft ben je in Amerika ook een exemplaar van dit rubber kunstaas rijker. Dat dit zeer doet in je portemonnee kan ik begrijpen, maar het is een vanger bij uitstek, mits je hem op de juiste plek en op de juiste manier gebruikt. Hoe ik er mee vis vertel ik je een andere keer, eerst nog even over dat gebruik op de juiste plaats. Gooi hem nou niet in de polder voor een handjevol kleine snoeken van een halve meter lang, (ook heel leuk om te doen)  maar die laten door hun gespring geen spaan heel van het dure maar erg kwetsbare kunstaas. Nee, de Bull Dawg gebruik je op plaatsen waar je bakken verwacht! Die mogen er zo nu en dan best een hap uitnemen, als ze zich daarna maar even stil willen houden voor een korte fotosessie.


 “kleinere snoeken laten vaak geen spaan heel van een Bull Dawg…”

Beter inhaken….beter onthaken…
De veranderingen die ik aan de Bull Dawg heb aangebracht dienen 2 tegenstrijdige belangen zo lijkt het. Ten eerste zocht ik naar een beter inhakingsvermogen want ondanks de stevige uitrusting die ik gebruik, merkte ik dat er na het zetten van de haken toch wel eens vissen losschoten, op 1 dag zelfs 2 dikke meters vlakbij de boot! Ten tweede zocht ik naar een mogelijkheid om een op een Bull Dawg gevangen snoek beter te kunnen onthaken. Dat een beetje snoek een grote bek heeft dat weet je. Weet je het nog niet, dan hoop ik dat je dit snel zelf eens een keertje kunt zien, gewoon even volhouden. Een Bull Dawg lijkt dan ineens niet meer zo groot. Dat ik met mijn allergrootste maat arterietang nog maar net bij de staartdreg kon, dat was ik na een paar keer al beu. Ook van Engelse vismaten hoorde ik dat ze snoeken vingen met de staart van de Bull Dawg al wapperend uit de kieuwbogen van de snoek. Als dat maar goed komt denk je dan….

We beginnen met het belangrijkste, de veiligheid van de snoek, die staat voorop. Eens even kijken…1, 2 dreggen én een grote rughaak!? Catch & Freeze moeten de makers gedacht hebben…….En wat een weerhaken zeg, die zijn ook niet voor de poes. Die knijpen we dus als eerste plat. Laatst zag ik nog een foto van een visser met een dreg in zijn arm. Nou, daar wordt je niet vrolijk van! Als je dit ook eens overkomt, dan zul je blij zijn dat je de weerhaken plat hebt geknepen. Afgelopen jaar waren we weer in Ierland en toen was Johan de sigaar, op de laatste dag kreeg hij een zware dreg in zijn hand. Ik heb iemand nog nooit zo zuur zien kijken. Weerhaken plat dus. Onthaken van snoeken en van vismaten gaat zo een stuk gemakkelijker. Vissen verspelen als gevolg van plat geknepen weerhaken? Geloof me, je verspeelt er niet meer vissen door dan met weerhaken nog in takt.


“ gelukkig geen Catch & Freeze voor deze snoek…”

Zonder weerhaken kun je sneller onthaken dus ook weer sneller een snoek terugzetten…
Iets anders wat opvalt is de dikte van de draad van de dreggen. Hier geen Hollands zuinigheid maar dik en grof materiaal. Om een grote Muskie goed te kunnen haken en veilig te landen misschien geen overbodige luxe, maar aangezien die in ons land nog niet is uitgezet (wishful thinking…) hebben wij dit (nog) niet nodig. Nou was die achterste dreg in het oude model Bull Dawg moeilijk te verwijderen omdat deze deels mee ingegoten in de staart zat, met het nieuwe model Bull Dawg is hier verandering in aangebracht. Alhoewel ik het al bij meerdere Bull Dawgs gedaan had knapte je kunstaas daar niet echt van op, dus deze achterste dreg bleef zitten, maar zoals gezegd met het huidige model heb je geen zorgen meer want dan hangt de achterste dreg sowieso vrij.

 De gebruikte dreggen vind ik persoonlijk ook erg groot en die vervang ik dan ook door 2/0 haken van Gamakatsu. Deze heeft van zichzelf een kleine weerhaak die ik desondanks toch liever plat knijp. Ook zul je zien dat de draaddikte van de haak aanzienlijk minder is. Origineel in de verpakking van het oude model zit deze voorste dreg vastgeprikt in het onderlijf van het kunstaas, ik laat hem liever los hangen. Hierdoor heb je weer 1 haakpunt méér vrij hangen en dat kan soms net genoeg zijn.

Tja, en dan die grote rughaak…..Ziet er gevaarlijk uit. Die kan flink wat schade aanrichten in een snoekenbek, zeker bij de kleinere exemplaren. Ik heb het helaas ook zelf ervaren. Mijn bescheiden mening is dat die grote rughaak ook nog eens in de weg zit om goed de haak te kunnen zetten. Hierbij zijn we meteen bij  het tweede punt aangekomen, het vergroten van het inhakingsvermogen. Een snoek heeft op het rubber veel grip. Ondanks het zwaardere materiaal dat we gebruiken krijg je er met het zetten van de haak soms weinig beweging in. De onderste dreggen hebben dus meer kans, zeker als die rughaak er niet zou zitten. Dan maar even de grote kniptang erbij pakken en hup, afknippen die handel.

Voor je heb je nu een Bull Dawg die qua actie en attractiviteit nog steeds hetzelfde kunstaas is als recht uit de verpakking. Wel heb je nu jezelf en niet in de laatste plaats de snoek een geweldige dienst bewezen qua veilig en snel onthaken. Hier bovenop heb je naar mijn idee ook nog eens de inhakingskans vergroot. Wat wil je als moderne snoekvisser nu nog meer? “Grote snoeken vangen!!” hoor ik jullie zeggen. Nou die komen uiteindelijk vanzelf….


 “
grote snoeken komen vanzelf”