Weidelijk vissen, juist nu
Door: Berthil Bos
De extreem hoge temperaturen zijn, voor mij en de snoek, gelukkig voorbij. Snoek heeft het niet zo met dat warme water en teert dan ook in deze periode behoorlijk in.
Na een extreem lange winter gevolgd door een koud voorjaar heeft mijn favoriete rover lang moeten wachten met zijn voortplanting. Dit vergt nogal wat van de vis en is de conditie ziende ogen achteruit gegaan. Toen de tijd begon te dringen voor de gezinsuitbreiding en de watertemperatuur eindelijk naar de benodigde temperatuur steeg kon het spel beginnen.
Ook deze orgies zijn een aanslag op de condities van de vis, die hierna tijd en voedsel nodig heeft om te herstellen. Dit werd hem dit jaar niet gegund want daar was de zomer met ditmaal extreme temperaturen en weinig regen. Zuurstof werd schaars en de snoek moest om te overleven, zijn bioritme aanpassen.
Normaal gesproken na een goed voorjaar en vroege zomer, is het vetpercentages weer op orde en kan hij deze periode weer wat interen tot het moment dat de watercondities weer optimaal zijn. Dit is hem dit jaar vooral op stilstaand en wat ondieper water niet gegund, waardoor we juist nu extra voorzichtig moeten zijn met Esox.
Snel een foto van een grote kop en mager lichaam.
Nu de R in de maand komt, betekent dat veel poldervissers er weer op uit trekken en ook verenigingen met een roofvis afdeling of andere snoekclubjes de polder als hun jachtterrein gaan gebruiken. Niets mis mee natuurlijk zolang je maar met het bovenstaande rekening houd. Pas geleden kwam ik er zelf nog achter hoe het staat met de conditie van de snoek in kleinschalig water. Ik had wat kunstaasje toegestuurd gekregen die ik wel eens aan het werk wilde zien.
Op een avond ging ik met deze aasjes richting waterkant en legde de vier klaar voor de zwemles. Ik had voor de zekerheid een behoorlijk schepnet meegenomen, omdat je altijd zal zien dat er weer een kleine groene donder om de hoek komt kijken bij deze lessen. Normaal neem ik geen net mee in de polder, omdat ik lieslaarzen draag en zodoende makkelijk bij de vis kan.
Dit maal ging ik niet vissen maar aan de slag met voor mij nieuw kunstaas. Ik monteerde mijn eerste leerling en bekeek aandachtig zijn gedragingen in het water. Het zag er allemaal goed uit en mijn gedachte ging uit naar mijn volgende echte visdag waar dit aasje zich mocht bewijzen.
Plotsklaps hoorde ik beroering in het water een eindje verderop en zag nog net een behoorlijke kolk. Sorry mannen, maar ook ik ben maar een mens, dus het aasje ging richting de ogenschijnlijk jagende snoek. Nu kon het kunstaasje zich eerder bewijzen dan gepland en met kleine versnellingen werd het terug gevist.
Bij de tweede worp liet ik hem wat langer op de plek van de kolk rond dartelen en ja hoor een beheerste maar massieve aanbeet was het gevolg. Om een lang verhaal kort te maken, lag er na een niet al te lang gevecht een dame van over de 120 cm. in mijn gelukkig meegenomen net. Deze snoek had de kop van een megasnoek, maar het lichaam was behoorlijk ingeteerd.
Het grote net geeft deze dame de kans om goed te herstellen.
Het klink gek, maar ik was helemaal niet blij met deze vangst, omdat ik er weer mee geconfronteerd werd, dat de snoek het wel heel erg moeilijk heeft met deze zomerse temperaturen, vooral op dit soort water. Gelukkig dat het net zijn dienst deed om a; de snoek snel te landen en daardoor de verzuring te minimaliseren en b; de snoek de mogelijk te bieden om in het water bij te komen van dit avontuur.
Ben je nu van plan om toch het kleinschalige stilstaande water op te zoeken, denk dan vooral aan de snoek en dril het dier snel en vakkundig uit en gebruik wat dikkere lijnen om dit mogelijk te maken. Gebruik als het kan een landingsnet, om bovengenoemde redenen. Snel en probleemloos onthaken is nu erg belangrijk dus knijp je weerhaken van de dreg dicht. Dit is direct ook de mogelijkheid g om te ontdekken dat je hierdoor echt niet meer vis verspeelt. Maak snel een foto als je wilt, maar leg hem of haar niet op het droge gras, wat weer extra beschadigingen geeft.
Nogmaals ik doe hierbij geen oproep om niet te gaan vissen in deze periode op kleinschalig water, want iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Wat ik wil, is dat je de gezondheid van de snoek op nummer één zet en nadenk bij wat je doet.