Watermill Restaurant
Iers Roofvisresort met succesgarantie (deel 3)
Door Berthil Bos en Willem Moorman
Ook in de zomer is het goed vertoeven op Upper LE, omdat de watertemperatuur hier door de invloed van de rivier en de over het algemeen koude nachten in dit gedeelte van het groene eiland. Het water blijft meestal steken op ongeveer 15 á 16 graden waardoor de vis actief kan zijn om een maaltje te bemachtigen.
Trouwens, die maaltjes zwemmen er in dit meer gigantisch veel rond. Overal zie je grote pluimen aasvis, die we bij het zoeken naar Esox nodig zijn. Hier komen we later op terug.
Overal kom je hotspots tegen, met in deze schitterende omgeving prachtige oude objecten.
Zoals je zult begrijpen heeft Upper LE alleen maar voordelen voor de snoek, maar zijn er dan geen nadelen. Nou misschien één. Tijdens het vissen zie je, als je om je heen kijkt, de ene na de andere hotspot die je onrustig kan maken.
Als je hier aan toegeeft ben je meer met het verkassen bezig dan het goed afvissen van het water. Gelukkig is Pascal, na 25 jaar een absolute kenner van dit water geworden en deelt dat graag met zijn gasten.
Overal kom je dit soort borden tegen, zodat je precies weet waar je bent en waar je voluit kan varen.
Waterkaarten zijn beschikbaar en met dit in de boot kan je ook in deze doolhof je weg vinden. Het meer is bezaaid met op palen staande borden die ieder een nummer hebben. Dit nummer is weer heel eenvoudig terug te vinden op de kaart, waardoor verdwalen niet mogelijk is. Ook kan je hiermee je weg vinden naar het kruisje die eventueel Pascal op de kaart heeft gezet.
Een schitterend systeem, dat je kan helpen bij het vissen en bij extreem slecht weer. Ook geven de rood/witte borden de diepe en ondiepe gedeeltes aan, waarbij rood ondiep betekent en wit goed bevaarbaar water.
Natuurlijk zijn de boten ook voorzien van de nieuwste elektronische snufjes, zoals GPS en dieptemeters met eventueel side en down imaging. Frontmotoren van 24 volt zijn sterk genoeg om ook bij veel wind je te assisteren bij het afvissen van de stekken.
De elektronische hulpmiddelen zijn dik voorelkaar op de Bass Boats...
...en ook de motoren kunnen alles aan.
Veiligheid staat bij de Watermill voorop en dat moet ook bij de grootschaligheid van het water. Mocht je onverhoopt met motorpech komen te zitten, dan is een telefoontje genoeg om Marine de onderhoudsman te laten uitrukken met de boot of Jetski. Ook als je bijvoorbeeld te weinig eten of drinken bij je hebt, of eens iets anders wenst, komt deze uiterst vriendelijke man het je brengen.
De noodzakelijke en luxe service gaat heel erg ver en dat maakt het zo uniek. Je bent hier om te vissen en genieten en daar moet al je energie in gestoken worden, de rest komt op conto van de Watermill.
Als je zou willen kan je met alleen wat kleding op het vliegtuig stappen, want alle materiaal is aanwezig, omdat Pascal zelf ook een gepassioneerde roofvisser is.
In de winkel is veel te koop en te huur.
Hengels van goede kwaliteit zijn te huur en in bijbehorende winkel is veel te koop.
Nu even terug naar het water waar de snoek de 'hoofdrover' is en de baars ook in grote getallen voorkomt. Deze kunnen een behoorlijke lengte bereiken, maar de echte kastelen zoals in ons eigen land zijn een zeldzaamheid.
Snoekbaars kom je hier niet tegen omdat, volgens Pascal, het water hier te koud blijft door de koude nachten. Brown Trout is ook aanwezig en die kan je tijdens het snoeken zomaar ineens verleiden tot een aanbeet. Ze houden zich meestal op in de wat diepere gedeelten van het meer en hier kunnen ze uitgroeien tot wel een meter.
Pascal met een bak van een Brown Trout op een voor de snoek bedoelde aasvis.
De meeste vissende bezoekers komen in de eerste plaats voor Esox Lucius, maar als je ziet welk bestand witvis Loch Erne bevat, dan kan iedere hobbygenoot die zich hierop toelegt zich ook in de hemel wanen.
Upper LE is door zijn variatie in waterdieptes en vegetatie een perfect leefgebied voor deze groep, waarbij de voorn (Roach) in de meerderheid is. Je komt ze echt overal tegen en van uitzonderlijke afmetingen.
Ook de Brasem (Bream) is hier meer dan algemeen en kunnen uitgroeien tot enorme exemplaren. Ze hebben door het veenwater die mooie goudbruine kleur en houden zich het liefst op in stilstaand water in de buurt van de ondiepere platen.
Dit wetende, zal je begrijpen dat de snoek gewend is aan grote aasvis en hierop kan je inspelen. Ook kan je met de wetenschap van het visbestand je keuze bepalen wat betreft het kunstaas.
Het aanbod en verblijfplaats van aasvis bepaalt ook op Upper LE de keuze van het kunstaas.
In de volgende twee afleveringen gaan we het water op en zullen we het aas en kunstaas, technieken en waar te vissen onder de loep nemen.