Warmwatersnoeken (4)

Warmwatersnoeken (4)

Door Berthil Bos

Het houdt ook in dat het aas dicht bij de vis gebracht moet worden. Trol of werp hierdoor een goed uitziende plek dan ook diverse keren uit. Kunstaas dat veel kabaal maakt of grote drukgolven geeft, kan je hierbij helpen.

Er zijn tijden dat ik mij weleens erger aan het drukke vaarverkeer, maar nu zeker niet. Door al dat schroefwater is het water steeds in beweging en dat zorgt ervoor dat de vis dit ook moet doen.


Veel herrie kan de vis in beweging brengen.

Maar het belangrijkste vind ik dat er zodoende ook meer zuurstof aanwezig is en dat beïnvloedt de vangkansen positief. Als er een mogelijkheid bestaat om in het schroefwater van een passerende vrachtboot te vissen dan zal ik dat zeker doen. Bij onderbrekingen zoals waterinstromen, versmallingen of bruggen heb je altijd door de stroming extra zuurstof en voeding. Vis deze plaatsen zorgvuldig uit met allerlei technieken.

Het vissen op bovengenoemd water is relatief eenvoudig en daardoor vaak productief, omdat de vis eigenlijk geen kant op kan in deze dwangbuizen. Anders ligt het bij groot water. Onze plassen en meren zijn onder normale omstandigheden al een uitdaging, laat staan in de hoogzomer. Het zijn grote oppervlaktes met diverse waterdieptes.


Dwangbuizen zoals kanalen, vaarten en dode rivierarmen geven de vis weinig plek om te zich verstoppen.

Veel van het bovengenoemde kan je ook hier gebruiken. Wil je werpen op het ondiepe, doe dit dan bij voorkeur vroeg in de morgen of in de avond. Als er geen zon is en er staat een mooi windje dat voor de nodige zuurstof zorgt, kan je het hier lang volhouden. Lange driften langs of over planten leveren nog wel een visje op.

Watervogels zoals zwanen geven vaak aan waar het ondiepe begint, maar daarvoor ligt dan altijd een interessant talud. Onthoudt dat juist nu dit soort water vaak het water van de duizend worpen wordt genoemd.


Zwanen geven de ondieptes aan.

Stukken waar meer dan 10 meter water staat hebben nu een spronglaag. Je kunt hier te werk gaan met shads en zware loodkoppen of doodaas, maar het wil niet altijd zeggen dat de vis op het diepste punt zit.


In deze tijd noem je dit een ‘duizendworpen-water’.

In de ochtenduren en tegen de avond komt het zogenaamde zoöplankton naar de bovenste waterlagen en de witvis is hier als de kippen bij net als de predators. Overdag als de zon volop schijnt, is diep vissen op deze open vlaktes een must, maar bij bewolking zijn er zowel werpend als trollend mooie vissen te verleiden.


Vroeg in de morgen…


... of de avond zijn nu goede roofvistijden.

Het lijkt vaak een alles-of-niets-missie, maar opvallend is dat het hier dan gaat om grote vissen die onbeschermd kunnen rondzwemmen. Veel van onze grotere meren hebben een in en uitlaat waartussen een vaargeul voor de beroepsvaart ligt.

Binnenkort het vijfde en tevens laatste deel van ‘Warmwatersnoeken’...

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -