Warm water-waarschuwing (2/2)

Eerder verschenen: deel 1.

Warm water-waarschuwing (2/2)

Door Berthil Bos

Ook vanaf de kant kan je deze manier van landen toepassen, maar lang niet op elke plek. Toch kan een landingsnet je de tijd geven om te zien wat je moet doen om de vis te onthaken en ook hier geldt dat je niet direct moet scheppen, maar eerst de vis tot rust laten komen. Daarna rustig scheppen en direct je handelingen doen d.m.v. de kieuwgreep. Hierna de snoek begeleiden bij het terugzetten. Hiervoor geef ik onder punt 3 wat aanwijzingen.


Een diep landingsnet heeft vooral bij warm water zo zijn voordelen.

3. Neem de tijd
Als je de snoek die in de stress zit terugzet, moet je de tijd nemen om dit te doen. Gebruik beide handen om hem te ondersteunen. Eén om de staart en de ander halverwege het lichaam. Zorg daarbij dat de vis rechtop ligt. De verzuring en de stress moeten uit het lichaam en daarvoor is zuurstof een belangrijke factor.

We kunnen de vis hierbij helpen door hem rustig naar voren te bewegen en weer terug te halen. Je zult zien dat de kieuwen hierdoor open en dicht gaan. Het water wordt door de kieuwbogen geperst waardoor de vis kan herstellen. Na verloop van tijd zal de vis uit zichzelf steeds meer met de kieuwen gaan ademen.

Pas als je zelf voelt dat de snoek de vrijheid wil opzoeken, laat je hem los. Dus niet een drukker geven waardoor hij de diepte ingaat, dit moet hij zelf doen! Als je goed oplet en dat doe je natuurlijk al rechtgeaarde sportvisser, dan voel je de kracht terugkomen in het lichaam. Dit kan binnen enkele minuten het geval zijn, maar kan ook veel langer duren.

Wees vooral in deze tijd niet te ongeduldig, want door het vaak lage zuurstofgehalte heeft een snoek die niet uit zichzelf wegzwemt, meestal geen kans op overleven.


Geef de vis voldoende tijd om te herstellen.

4. Ecosysteem
Ik had het al over het ecosysteem van het water wat nu bij de hoge watertemperaturen (boven de 20 graden) in veel water in onbalans is. Vooral het ondiepe water zoals polders vaarten en veenplassen hebben hier last van, maar ook de ondiepe plekken op groot water. Als er dieper water in de buurt is zullen de vissen hier proberen te overleven, maar als dit niet zo is, dan is inactief zijn een must.

Vis op dit soort water het liefst in de morgen of avond als het wat koeler wordt. Nog beter is dat als je de mogelijkheid hebt een dag uit te zoeken met behoorlijk wat wind en/of regen. Door deze externe factoren wordt er zuurstof aan het water toegevoegd en zal de vis actiever worden en ook beter kunnen herstellen van een dril.


Externe factoren zoals wind en regen hebben een positieve invloed op het welzijn van de snoek.

5. Weerhaakloos
Bovenstaande punten geven de snoek wat extra kans om gezond terug te keren naar zijn habitat. Nu is er nog één ding wat hierbij kan toedragen en dat is de weerhaakloos vissen. Nu even geen discussie over wel of niet, maar nu gewoon met de snoek rekening houden. Als ik moet kiezen tussen het verspelen van een enkele vis, als dit al ligt aan de dichtgeknepen weerhaak, of het welzijn van de snoek is bij mij de keuze snel gemaakt.

Het onthaken in het water gaat veel beter, maar ook het langdurig peuteren is verleden tijd. Ook bij het vals haken of het haken van vitale delen zoals kieuwbogen is met een dreg met ingeknepen weerhaken makkelijker en sneller te doen dan met weerhaken. Ook als je gebruik maakt van het landingsnet heeft het voordelen t.a.v. het verwarren in de mazen. Juist nu kan je het in de praktijk uitvoeren en wie weet hou je hier aan vast.


Bij weerhaken is een kniptang nu vooral voor de snoek van levensbelang.

Tot zover een kleine waarschuwing bij het vissen in de hoogzomer en als je nog meer tips hebt voor je collega roofvissers laat het weten op ‘’vraag en aanbod’’


Deze afgrijselijke afbeelding is niet altijd te vermijden, maar denk na bij wat je doet in vooral de hoogzomer.

Berthil

Eerder verschenen: deel 1.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 1
Willem Moorman -
image description
Schud ze wakker: IRIS THRILLSEEKER XL
Willem Moorman -
image description
Doorzetten en een Positieve instelling
Willem Moorman -