Warm water-waarschuwing (1/2)

Warm water-waarschuwing (1/2)

Door Berthil Bos

Het is inmiddels augustus en de watertemperatuur is op de meeste wateren hoog te noemen wat weer tot gevolg heeft dat het zuurstofgehalte -in voornamelijk het stilstaande water- zienderogen afneemt. Hierbij opgeteld het rottingsproces van de waterplanten, wat veel zuurstof vraagt van het water en het ecosysteem onderwater krijgt een behoorlijke knauw.

De vissen en in het bijzonder de rovers, voelen dit aan en stellen zich in op wat komen gaat. De rover zal minder actief met de dag omgaan en alleen een nog op een bepaalde tijd zijn boterham zien te bemachtiggen. Het kan nu ook zijn dat er dagen niet wordt geconsumeerd en dat de vetvoorraad, die bijvoorbeeld de snoek in het voorjaar opgebouwd heeft, met de dag slinkt.

Je ziet dit terug bij het vangen van een dergelijke predator en die krijgt dan gauw de naam ‘slanke zomersnoek’. Je kunt het beter hebben over een vis die probeert te overleven in de voor hem of haar moeilijke tijd.


Slanke zomersnoek die aan het overleven is.

Als een dergelijke snoek die aan het vasten is en in meestal een reflex ons kunstaasje pakt, dan is dat voor het welzijn van het beest niet al te best. Nadat de vis zijn bioritme op een laag pitje heeft gezet zal hij nu moeten knokken voor zijn leven. Neem van mij aan dat deze energieexplosie erg veel van de rovers vergt en dat door bijvoorbeeld stres en verzuring van zijn lichaamsdelen, het moeilijk wordt om dit te overleven.

Vaak zullen ze te bij het terugzetten naar de bodem schieten, maar daar naar verloop van tijd toch het loodje leggen. Maar wij willen graag ook in deze tijd onze hobby blijven uitoefenen, dus gaat de jacht voor de meesten gewoon door. Nu kan je opzoek gaan naar die plekken waar het ecosysteem nog in balans is en daar met je kunstaas proberen een snoek te verleiden, zonder dat deze hierdoor beschadigd wordt, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid of de kennis om dit te doen.


Deze energieexplosie vergt nu enorm veel van de snoek.

Nu zijn er een paar dingen waardoor je de kans op overleven voor de snoek kan vergroten en hierdoor je gemoedsrust hoog kan houden.

1. Vis zwaar
Vaak hoor je zeggen dat je voor de beste presentatie van je kunstaas het zo licht mogelijk moet houden als het gaat om het materiaal wat je hiervoor gebruikt. Dit is natuurlijk ook zo omdat het geheim ligt in het woordje ‘MOGELIJK’. Je kunt dus net zo goed zeggen, zo ZWAAR als mogelijk.

In deze tijd leg ik liever de klemtoon op zwaar om de doodeenvoudige reden dat de dril van de vis zo kort mogelijk moet zijn. Voor sommigen is de ‘sport’ die ze beleven aan het lichte materiaal nu even verleden tijd, maar onze hobbypartners die we hier bij nodig hebben, zullen door de snelle dril minder verzuren. Dril de vis kort en strak af en gebruik hierbij een muskytechniek door de snoek onder de hengel van links naar rechts te trekken, zeg maar gerust sjorren, om hem uit zijn balans te halen. Dit lijkt grof maar je zult zien dat de vis zich snel gewonnen geeft. Hierbij kom ik direct bij punt 2.


Snel handelen met wat zwaarder materiaal heeft zo zijn voordelen.

2. Landen
Normaliter wordt een snoek met de al om bekende kieuwgreep geland. Het voordeel van deze handlanding is dat je van het tere lichaam afblijft en de kop die als het sterkste lichaamsdeel van de vis wordt beschouwd. Om een snoek goed en zonder problemen te landen met deze kieuwgreep moet de vis volledig uitgedrild zijn.

Doe je dit niet dan belandt je hand vaak tussen de met scherpe haakjes bezette kieuwbogen. Dit is niet het lekkerste gevoel en je handen kunnen zo tussen twee plakken brood als rosbief. Maar veel belangrijker is dat dit de levensader van de vis is en als die beschadigd wordt is het meestal einde verhaal.


De kieuwbogen zijn erg teer dus wees voorzichtig.
 
Een landingsnet kan je helpen om zo snel mogelijk de snoek terug te zetten. Ik zeg expres landingsnet en geen schepnet, omdat we dit scheppen achterwege laten. Bij het scheppen kan er zoveel fout gaan zoals het verwarren van de dreggen in de mazen of het beschadigen van de huid door het net zelf.

Als de vis zover is dat het naar het net getrokken kan worden, gaat het net te water en wordt de snoek erboven getrokken. Nu trek je het net een stukje uit het water totdat de snoek gevangen zit. Je hebt hier wel een diep net nodig, waardoor je wat speling hebt en ook de grote vissen kan herbergen. Je zult nu zien dat de vis na misschien een enkele vluchtpoging rustig in het net gaat liggen en ons de tijd geeft om eens te bekijken hoe deze gehaakt is.

Als we dit geconstateerd  hebben, kunnen we snel en accuraat handelen wat een groot voordeel voor de snoek is. Het grote voordeel is dat je nu ook de tijd heb om de kieuwgreep goed uit te voeren als het onthaken niet in het net kan. Ook bij het terugzetten van onze vriend heeft een diep net zo zijn voordelen.

Laat de vis gerust enkele minuten bijkomen in het net, maar zorg er wel voor dat deze rechtop in balans ligt. Ikzelf heb hiervoor een speciale steun gemaakt, waardoor ik gewoon door kan vissen. Na verloop van tijd bij het zien of horen van wat activiteit in het net, is de snoek hersteld en kan deze terug in zijn vertrouwde omgeving.

Binnenkort deel 2!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -