Waarom heet onze hobby ‘Vissen’ en niet ‘Vangen’ (2)
Door Berthil Bos
Wat zijn nu eigenlijk die andere dingen die een visdag dat gouden randje kan geven. Natuurlijk is dat het vangen van een prachtige vis, maar is dat niet veel leuker als je vismaat hier van getuige is?
Ik heb een vismaat, die als we vissen in de polder zijn eigen weg gaat en als we elkaar na een tijdje weer tegenkomen, wordt er snel geïnformeerd wat de vangst was. Eigenlijk vind ik dit helemaal niets, dus de laatste tijd vis ik achter hem aan, ook al vis ik dan niet in maagdelijk water.
Alleen is maar alleen.
Wat dat maagdelijk betreft het volgende. Voor je gevoel vis je dan op stekken die reeds zijn afgevist en dat geeft velen van ons een negatief gevoel. Natuurlijk kan je de vis die even tevoren is gevangen niet opnieuw foppen, maar de missers en volgers krijgen vaak een totaal andere aasje voorgeschoteld, die door jou wordt gepresenteerd, waardoor de trekker alsnog wordt overgehaald.
Vooral het aantal volgers dat niet toehapt is gigantisch en het is maar goed dat we dit niet allemaal zien. Maar ook al vang ik wat minder, het weegt niet op tegen het plezier die je met zijn tweeën kan hebben.
Natuurlijk niet op de hielen, maar op gepaste afstand.
Verder houdt een vismaat je vaak ook scherp, door bijvoorbeeld een grapje op zijn tijd of nuttige op- of aanmerkingen. Even pauzeren doe je ook sneller en daarna ben je weer helemaal opgeladen.
Ik kan hier een hele tijd van genieten.
Buiten het plezier wat een vismaat je kan geven, is ook het genieten van je visomgeving een aspect die je niet moet vergeten. Heb oog voor de natuur, het water en bijvoorbeeld andere waterrecreanten, waardoor je de meerwaarde van een visdag gaat inzien.
Even een voorbeeld hiervan. Samen met een vismaat waren we aan het vissen op groot water. Het ging naar behoren, maar omdat de zon behoorlijk op mijn kop scheen, zat ik er een beetje doorheen.
Op een bepaald moment legde ik de hengel weg en pakte een fles frisdrank en genoot van het weidse uitzicht met hier en daar wat watervogels. Op een gegeven moment zag ik een groep meeuwen boven een eendenkuiken cirkelen, die zijn familie kwijt was.
De meeuwen zagen hier wel een lekker hapje in, maar ik had andere plannen. Ik voer voorzichtig richting kuiken en kon na een tijdje het beestje met het schepnet uit deze gevaarlijke situatie redden.
Na het terugzetten van dit beestje, had ik een heerlijk gevoel en kon de (onderwater)wereld weer aan.
Als we fanatiek door hadden gevist hadden we dit met weinig concentratie gedaan, was dit tafereel nooit opgevallen en had ik niet dat geweldige gevoel van redder in nood gehad. Echt het was een fantastisch gezicht hoe het eendje onder water tussen de planten door zwom. Terug bij moeder keek hij nog even achterom en stak zijn vleugeltje op.
Ondanks het grotere aanbod van kleine snoek kies ik, als het kan, vaak voor de polder.
De visstek zelf is natuurlijk ook vangstbepalend als het gaat om aantallen of grootte. Ben je niet in het bezit van een boot, dan moet je veel water links laten liggen en zeker het grotere water. En juist dat water herbergt vaak de wat grotere vissen. Je kunt hier bijvoorbeeld gaan trollen en zodoende veel vis tegenkomen.
Een kantvisser is dan toch erg beperkt, maar daarom hoeft het plezier er niet minder om te zijn. Het kan ook zijn dat je er bewust voor kiest om in een bepaalde periode voor een visomgeving te kiezen.
Ikzelf weet dat je op het grotere water in de winter bakken van vissen kan vangen en dan vooral in de havens, maar het is ook de tijd dat er in die mooie Nederlandse polder goed te vissen is.
Planten aan en in het water zijn verdwenen, waardoor het goed toegankelijk is en dat is in de zomer totaal anders. Ik laat de boot in deze periode vaak in de garage staan om weer lekker door het groene land te banjeren, wetende dat er op bepaalde wateren grote vissen worden gevangen.
Om ook in de polder tegen een mooie metervis aan te lopen, is het raadzaam om het vissen met doodaas.
Het doodaas-vissen moet je liggen, maar vooral grote snoek is er zeer in geïnteresseerd.
Toch moet deze manier van vissen je liggen, want je bent niet zo lekker actief bezig als met kunstaas. Nee, het actief vissen met kunstaas in de polder doet mij goed, met hier een daar een zeldzame vogel of een aangenaam praatje met een boer. Het deert mij niet dat er over het algemeen wat kleinere snoek wordt gevangen, want bij iedere aanbeet gaat ook bij mij de adrenaline als een speer omhoog.
Ik mag graag experimenteren, zoals hier met een Replicant van Fox Rage waarbij ikzelf het loodgewicht kan bepalen.
Zelf mag ik ook graag experimenteren tijdens het vissen. Ondanks dat het op een visdag behoorlijk stroef kan gaan, vermaak ik mij kostelijk met het uitproberen van allerlei kunstaas of vistechnieken.
Denk nu niet dat ik tijdens een dergelijke dag er met de pet naar gooi, want natuurlijk zijn deze probeersels altijd met de bedoeling om vis te vangen. Lukt het dan niet om een visje te verschalken, dan ben ik wel iedere keer geconcentreerd bezig. Dat lukt mij niet als ik zonder succes steeds maar weer op dezelfde manier vis.
De manier van vissen bepaalt ook het plezier en of je daardoor succesvol bent met je hobby. Een vismaat van mij heeft, na jarenlang met diverse kunstaassoorten en technieken te hebben gevist, besloten om zich helemaal toe te leggen op het vissen met de vliegenlat en de daarbij behorende streamers.
Hij wist van tevoren dat er dagen zouden zijn dat het moeilijk scoren zou zijn, maar dat deerde hem totaal niet. Hij was en is verknocht aan het zwiepen met vliegenhengel, aangezien hem dit het meeste plezier geeft.
Dennis heeft bewust gekozen voor de vliegenstok en genieten dat hij doet.
Volgens hem is het vangen van een mooie metervis op deze manier een stuk moeilijker, maar ook dat staat bij hem niet op nummer één. Een zeer interessante uitspraak van hem is dan ook: “Vissen is meer dan alleen hengelen en als je wat vangt, dan is dat een bonus.”
Dat hij regelmatig toch zijn visje vangt, met daarbij af en toe een mooie bak, is hem uiteraard van harte gegund.
Je ziet dat onze hobby meer inhoudt dan het vangen alleen, al is dat wel het uitgangspunt. Doe je ding waarin jij het meeste plezier hebt en dit betaalt zich altijd vanzelf terug.
Uit de tijd dat het nog om het vangen ging, er kon geen lachje af. Gelukkig ligt dat al jaren achter mij.
Heb respect voor ieder zijn mening, ook al komt hij niet met die van jou overeen. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen op als het gaat om stroperij of het meenemen van mooie vissen.
Voor de beginnende en jeugdige roofvisser moet het duidelijk zijn geworden, dat ook degenen die veel ervaring hebben zo af en toe zeer matig vangen en een dergelijke dag weten te relativeren.