image description

W6 Powerstick vs W4 Kayak 

Twee hengels van Westin-Fishing met nagenoeg dezelfde specificaties, hoe zit dat, wat zijn de verschillen en wanneer zet je welke hengel in? 



Beide hengels zijn met 210 versus 213 centimeter nagenoeg even lang met vrijwel een identiek werpgewicht van 20-60 gram versus 15-60 gram, echter zijn er van de Powerstick tevens twee langere/lichtere versies verkrijgbaar. (220 cm/ 7-35gr & 250cm/10-50gr) 

De W6 Powerstick is in het prachtige Westin-Fishing blauw uitgevoerd wat betekend dat deze voor de zoutwater visserij bestemd is.  (zoals de gehele blauwe W6 serie). 

 

De W4 Kayak komt in het karakteristieke bruin van de gehele W4 serie en is voor zoet water geschikt maar de W4 kayak is uitgevoerd met zoutwater bestendige SeaGuide geleidenogen zodat deze tevens op het zoutte water kan worden ingezet. 


 

W4 Kayak 

De W4 Kayak is ontworpen voor kayak / bellyboot vissers die een wat stevigere hengel willen hebben voor de kunstaas visserij op snoek zodat ze de wat grotere hardbaits zoals bijvoorbeeld de Swim glidebait of de wat forsere softbaits zoals de Shadteez 16 cm of Bullteez 18 cm werpend kunnen vissen. Daarnaast kan deze hengel dankzij de zoutwater bestendige Fuji geleidenogen feilloos worden ingezet voor de zeebaars visserij vanuit de kayak.  De Magic Minnow jigs en de klassieke Sandy Andy zijn daarbij de ideale keuze en matchen perfect bij de gewichtsklasse van 15 tot 60 gram werpgewicht. 

De W4 kayak is twee delig echter bestaat de blank uit één deel welke dan in het handvat gedeelte kan worden geplaatst. Voordeel is een beter gevoel in de blank nadeel de wat langere transport lengte van 179 cm. 

Specs van de W4 Kayak: 

  • Lengte  210 cm / 7 feet 
  • Werpgewicht 20-60 gram 
  • 2 delig deling in handvat
  • Geleidenogen  SeaGuide
  • Gewicht 156 gram
  • Kurken handgreep  (Bij 2nd generation is het kurk vervangen door Premium Grade EVA)
  • Kigan Hook keeper 

 

W6 Powerstick 15-60 gram 

De W6 Powerstick is ontworpen voor gebruik vanuit een boot / kayak voor de zoutwater visserij en is daarom uitgevoerd met de stevigere Fuji SIC- K geleidenogen ten opzichte van de W4 kayak.  Het is een op het oog wat robuustere hengel met een zeer fijngevoelige actie welke wat parabolisch is en hij is uitstekend in te zetten voor de zeebaars visserij met zowel kunstaas als natuurlijk aas. Persoonlijk vind ik deze hengel echt fantastisch voor de kunstaas visserij op pollak ,denk dan aan de Sandy Andy 22 t/m 62 gram welke echte een perfecte match is.  Aangezien deze vissoort soms eerst aan je kunstaas wilt nibbelen alvorens toe te slaan is een wat zachtere top ideaal. 

Specs van de W6 Powerstick: 

  • Lengte 213 cm / 7.1 feet 

  • Werpgewicht 15-60 gram 

  • 2 delig deling in de blank 

  • Geleidenogen Fuji SIC K guides 

  • Transport lengte  113 cm 

  • Gewicht 185 gram 

  • Handgreep   Premium grade EVA (foam) 

  • Geen Hook keeper aanwezig! 

De verschillen 

Twee vrijwel (als je snel de specs bekijkt) dezelfde hengels welke beide kunnen worden ingezet voor de zeebaars, maar toch zijn er grote onderlinge verschillen welke dan voornamelijk voor vissers een uitkomst kunnen zijn. De W6 Powerstick is duidelijk een zachtere hengel in het top gedeelte en heeft een meer parabolische actie. De W4 Kayak is een wat hardere hengel met een top actie en een krachtige ruggengraat en beiden hebben voor en nadelen en ligt het vooral aan de visser wat deze graag heeft.  Deze jongen heeft ze door elkaar gebruikt voor de zeebaars en in Noorwegen op de pollak maar voor de zeebaars visserij met kunstaas gaat mijn voorkeur uit naar de W4 Kayak. Waarom? De W4 kayak heeft een duidelijke betere doorgifte van wat er gebeurd onder water. 

Je voelt de ondergrond een stuk eenvoudiger en dat is belangrijk voor de zeebaars visserij in (snel) stromend water, daarnaast laad de W4 Kayak veel beter op wat resulteert in meer afstand bij het ingooien. De W6 Powerstick heeft dan weer de absolute voorkeur voor de pollak visserij in Noorwegen. Dan wil je niet een relatief stijve top hebben daar dat een pollak kan afschrikken en bodem gevoeligheid en kleinere rol heeft.

Eind conclusie 

De W6 Powerstick heeft een hogere kwaliteit van carbon in de blank en is mede daardoor zeer fijn in gebruik. (is daardoor ook duurder). Voor de Zeebaars visserij kunnen beiden worden gebruikt alleen gaat het erom hoe belangrijk je bodemcontact vind en of je houd van een wat zachtere of juist wat directere hengel. Pollak visserij kan een fijn gevoelige zijn en dan past de W6 powerstick beter dan de W4 Kayak. Voor snoek zou ik persoonlijk altijd gaan voor de W4 kayak gaan, daar deze meer top gevoelig is en meer ruggengraat heeft.  Daarnaast en dat vind ik voor zowel de zeebaars als snoek visserij fijn dat de W4 Kayak een echt werp kanon is.  

Het is en blijft natuurlijk heel persoonlijk wat de ene persoon lekker vind gaat bij een ander niet op en dat zegt totaal niks over de visser. Denk dat er met deze twee hengels in het Westin-Fishing assortiment voor vele vissers een uitstekende keuze is te maken waarmee je veel plezier kunt beleven. 

Met vriendelijke groet, 

Daniël van der Post 

Neem ook eens een kijkje op mijn website als u meer wilt weten over het vissen vanuit een kayak. 

Of stuur een berichtje naar info@danielsfishingexperience.com als u een vraag heeft over de Westin-Fishing producten of een vraag over het vissen vanuit een kayak.

ANDEREN LAZEN OOK